Cukr – metla lidstva?

O cukru toho bylo již napsáno i řečeno mnoho, což však v zásadě nevedlo k větší informovanosti – nás lidí - nýbrž spíše k většímu prostoru pro spekulace a dezinterpretace. Na jedné straně tu máme hlasy, které před ním důsledně varují, označujíc ho téměř za bílý jed a na druhé straně zase slyšíme, že cukr je tělu naprosto přirozený, a proto není třeba se ho nějak významně obávat. Jak to tedy je?

Cukr - klikněte pro zobrazení detailuCukrPravdou je, že cukr je tělu skutečně přirozený. Nikoliv však ten rafinovaný (bílý), který je dnes téměř všudypřítomný. To, že jeho množství najdeme v cukrovinkách nebo sladkých perlivých nápojích nikoho nepřekvapí, jelikož cukr tvoří podstatu těchto produktů. Kdo však čte etikety a složení, dobře ví, že dnes najdeme cukr třeba i v takovém baleném chlebu(!). Potřebujeme přijímat tolik cukru?

Pravděpodobně se setkáte s argumentem, že cukr je nejrychlejším zdrojem energie a té je přeci v této době plastové potřeba velmi mnoho. Je však potřeba tolik cukru, abychom ho museli přijímat i v pečivu? Zcela jistě ne, a to sice proto, že vede ke dvěma závažným onemocněním. (To, že se domníváme, že cukr bytostně potřebujeme ve větším množství je spíše otázkou ZVYKU, než skutečné potřeby.)

První je samozřejmě cukrovka. V důsledku nadměrného příjmu cukru musí slinivka břišní vpouštět do krve inzulin, který hodnotu cukru v krvi sráží. Při nadměrném (tedy nepřirozeném) dráždění této sekrece dochází k nedostatku inzulinu, což samozřejmě končí nepříjemnou potřebou dodávat inzulin do těla nitrožilně. Velmi laicky řečeno se vyplatí s inzulinem šetřit resp. držet hladinu cukru v krvi v rozumném množství. To samozřejmě zajistíte svou STRAVOU – vědět, co dávám svému tělu.

Bílý cukr má totiž velmi vysoký glykemický index, což neznamená nic jiného než, že prudce zvyšuje hladinu cukru v krvi. Jakákoliv potravina, která má vysoký glykemický index je dlouhodobě nevhodná – právě kvůli přílišnému zatěžování slinivky břišní a následné inzulinové resistenci, která vede k cukrovce. Mějme také na paměti, že cukry v těle vznikají také morfózou tuků!

Kromě cukrovky tu máme další civilizační chorobu (tak trochu skrytou), ke které bílý, tedy rafinovaný cukr velmi napomáhá. Je jím překyselení – neboli acidóza. Detaily a informace najdete v patřičném článku ZDE. Abyste si mohli být skutečně jisti, že bílý cukr vám opravdu žádným způsobem neprospívá, uzavřeme jeho démonizaci faktem, že rakovinotvorné buňky jsou vyživovány cukrem!

Existuje alternativa?

Samozřejmě, že každá situace má řešení a problém rafinovaného cukru není výjimkou.

Umělá sladidla (Aspartam, Sacharin, Acesulfam-K): Nemůžeme v žádném případě doporučit pro jejich neblahý vliv na lidský organismus a syntetický původ. V případě aspartamu existují závažné studie poukazující na jeho podporu nádorových onemocnění mozku. Třtinový cukr: spíše než skutečnou alternativu představuje ‚menší zlo‘. Glykemický index i energetická hodnota jsou ekvivalentní (stejné). Třtinový cukr jen neprochází poslední rafinací a tak si uchovává některé minerální látky. Pokud jste na cukr zvyklí, je velmi dobré začít tím, že bílý cukr nahradíme alespoň třtinovým (hnědým). Mějte však na paměti, že se vystavujete naprosto totožným zdravotním rizikům. Hnědý cukr není zdravější, ale méně škodlivý! Stevie sladká: sladidlo přírodního původu, vhodné i pro diabetiky, celá řada zdravotně pozitivních účinků, lze si vypěstovat sám. V konečném důsledku zřejmě nejlepší alternativa cukru, pokud nechceme přijít o sladkou chuť, ale zároveň nikterak neškodit svému tělu. Článek ZDE. Med: rovněž velmi vhodná alternativa. Existuje zde však určité riziko – bylo prokázáno, že většina medů z obchodů jsou doslazovány cukrem (viz. složení), ale bohužel obsahovali i nebezpečné pesticidy. Jistotou je tedy med přímo od včelaře!

A jak rozeznat kvalitní med od toho s chemickými aditivy?

Přírodní a tedy kvalitní med poznáte podle toho, že velmi rychle cukernatí a tvrdne, zatímco medy z obchodů vydrží dlouhou dobu v tekutém stavu.

A ještě jeden problém…

V souvislosti s cukrem je nutné se také zmínit o poměrně záludné závislosti na něm. Jsou to především ženy, které často ‚bojují‘ s chutí na sladké. Čokoláda je v těchto souvislostech často připodobňována až k droze, což není úplně zavádějící. Počet lidí závislých na sladkém totiž stále roste – semínko závislosti začne klíčit tehdy, vyhledáváte-li čokoládu či obecně sladké, jako ‚první pomoc‘ při stresu. A pokud ji už musíte mít, sáhněte raději po hořké variantě. Léčba závislosti na cukru je poměrně komplikovaná a vyžadovala by širší prostor. Její podstatou je však zpravidla specifický jídelníček s ohledem na zmíněný glykemický index a také vlákninu, bílkoviny a kvalitní tuky.

Jen tak pro představu

Tabulka demonstrující počet kostek cukru v jednotlivých produktech

Produkt počet kostek cukru
Coca-Cola 1,5L 27
Sklenička džusu 5
Jogurt Activia 4
Tyčinka Snickers 14
Red Bull 7

(zdroj: www.idnes.cz)


Sumarizace – proč se vyhýbat rafinovanému cukru v bodech?

Značné množství přijmeme nevědomky z potravin, o kterých si myslíme, že cukr neobsahují. Čtěte etikety a sami sledujte, kde všude je cukr přítomen.

Diabetes (cukrovka)

Acidóza (překyselení), které samo o sobě vede k mnoha dalším onemocněním, jako nadváha, měknutí kostí, chronická únava, podrážděnost, vyčerpanost atd.

Je skvělou potravou pro rakovinotvorné buňky

Tělo reaguje blaze na všechny přirozené formy potravin, zatímco na ty nepřirozené reaguje zpravidla negativně. Rafinovaná ani průmyslově-zpracovaná potravina není přirozená a tudíž není pro vaše tělo vhodná!

Cukr způsobuje poměrně intenzivní úbytek vápníku. Právě vápník je minerální solí, kterou lidé postrádají nejčastěji, právě v důsledku přílišné konzumace raf. cukru

Cukr může způsobit choulostivou závislost

Zkuste cukr třtinový a následně med či stévii. Sami tak rozpoznáte, co pro vás bude nejoptimálnější náhradou za rafinovaný cukr.




Debata k článku 'Cukr – metla lidstva?'
autor článku:
datum zveřejnění:
26. května 2014


Nejnovější články ze stejné kategorie
Vyznáte se v olejích? 3.díl
Vyznáte se v olejích? 3.díl
Ve třetím a posledním díle naší série článků o olejích se podíváme na ty zbylé, které se do...
Vyznáte se v olejích? 2. díl, aneb na co jaký rostlinný olej
Vyznáte se v olejích? 2. díl, aneb na co jaký rostlinný olej
V prvním díle jsme se seznámili s některými základními pojmy, zejména pak s rozdíly mezi nasycenými...
Vyznáte se v olejích? 1. Díl  základní pojmy
Vyznáte se v olejích? 1. Díl základní pojmy
Ať už je vaše odpověď jakákoliv, minimálně dobře se orientovat vám umožní dnešní článek,...
Hmyzí domeček - proč by neměl chybět na zahradě a jak je vyrobit
Hmyzí domeček - proč by neměl chybět na zahradě a jak je vyrobit
Na správné přírodní zahradě si najdou užiteční živočichové i hmyz mnoho úkrytů, kupříkladu v...
Môžu byť čmele (čmeláci) využiteľné pre poľnohospodárstvo a záhradu?
Môžu byť čmele (čmeláci) využiteľné pre poľnohospodárstvo a záhradu?
Opeľovanie rastlín zaraďujeme medzi ekosystémové služby - prínosy pre ľudí získavané z ekosystémov....
Jak se vyhnout palmovému oleji?
Jak se vyhnout palmovému oleji?
Palmový olej (PO) není ani zdravý, rozhodně není ani ekologický, ale je levný. Rozšířil se jako mor v...
zobrazit další články...

vytisknout článek



Nejste si jisti významem některého odborného termínu v článku? Zkuste se poradit s naším slovníkem.

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Sněžka - pohledy známé i neznámé
Odkud je vyfocen pohled na Sněžku?
poznávačka Sněžka - pohledy známé i neznámépoznávačka Sněžka - pohledy známé i neznámé
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 40%

Poznávací test: Ptáci na krmítku
Jak se jmenuje pták na obrázku?
poznávačka Ptáci na krmítkupoznávačka Ptáci na krmítku
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 70%

Vyhledávání


Reklama


Již příště zde může být Vaše reklama!

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Žirafa

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.
© 2004 - 2016 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • o nás
  • napište nám
  • počasí
  • ankety
  • vtipy o zvířatech

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz