Palmový olej: jak se z odpudivé látky stala součást našich jídel

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
V dnešní době je celkem náročné najít potraviny, které neobsahují palmový olej. Přitom to není až tak dávno, kdy měl palmový olej pověst odpudivé a v potravinářství zcela nepoužitelné látky. Článek z roku 1913 vás seznámí s objevem, který tuto situaci změnil.
Následující text pochází z roku 1913

Palmový olej tukem jedlým?

Až posud se každý štítil, ošklivost vzbuzující palmový olej k účelům jedlým oferovat, vztažmo upotřebiti.

Finkendey však v mydlářském časopise německém upozornil, že oranžově žlutá barva oleje se snadno nechá oxydací odstraniti.

Také volné tukové kyseliny dají se snížiti rozehřátím na 90 — 100° v parním kotli, takže masový plod oleje palmového se stane neškodným odstraněním velmi rychle se vyvinujícího tuk oddělujícího enzymu.

— No tož, a už to může jít?


Původní zdroj historického článku:
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. října 2020


Diskuze k článku „Palmový olej: jak se z odpudivé látky stala součást našich jídel“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.