Boj o záchranu mláděte delfína skončil tragicky

autor: Petr Kadlík
Máte rádi delfíny? Vlastně těžko říct proč, ale většina lidí na takovou otázku odpoví pozitivně. Delfíni jsou krásní, elegantní, inteligentní... a bohužel také ohrožení. Zajímá vás, jak v Thajsku probíhal pokus o záchranu mláděte delfína tuponosého?


Příběh malého delfína tuponosého jménem Paradon

22. července 2022 našli thajští rybáři viditelně slabé a nemocné mládě delfína, jak se topí v přílivové tůni. Protože mu sami nemohli nijak pomoci a nechtěli ho nechat uhynout, tak kontaktovali záchranáře z Thajského střediska pro průzkum a vývoj mořských a pobřežních zdrojů, kteří mu mohli jako jediní zajistit odbornou pomoc. Přesun do záchranného střediska proběhl bez problémů a mohl začít těžký boj o jeho život.

Mladý delfín, přesněji řečeno orcela tuponosá (latinsky Orcaella brevirostris, anglicky Irrawaddy dolphins), nebo také delfín tuponosý, dostal jméno Paradon. O delfíního pacienta s plicní infekcí a silnou podvýživou se neustále 24 hodin denně staraly desítky veterinářů a místních dobrovolníků. Od začátku mu záchranáři nedávali velké šance na přežití, ale přesto pro něj byli rozhodnutí udělat maximum.

Malý Paradon byl umístěn do bazénu s mořskou vodou, kde byl pod neustálou kontrolou. Jako mládě savce potřeboval jako potravu mateřské mléko, které pro něj tamější specialisté vyráběli. Ve dvaceti minutových intervalech ho krmili původně hadičkou a později po zlepšení jeho stavu mu dávali pít mléko z láhve.

Když byl malý delfín v péči záchranářů už celý měsíc, tak začaly jeho vyhlídky na budoucnost vypadat poměrně nadějně. Infekce byla již vyléčená a delfín měl neustále snahu si svými pečovateli hrát.

Přesto byl ale stále ještě slabý a přes veškerou snahu o krmení i podvyživený. Záchranáři předpokládali, že bude vyžadovat minimálně ještě rok intenzivní lidské péče, než se bude moci vrátí do svého přirozeného prostředí.

Bohužel, 31. srpna se situace prudce změnila.

Malý Paradon začal mít potíže s dýcháním a objevil se u něj průjem. Jeho zdravotní stav se rychle zhoršoval a ještě té noci zemřel. Podle prvních výsledků vyšetření to vypadá, že se mu do plic vrátila infekce.

Přestože celá, déle jak měsíc trvající, záchranná akce skončila smutným neúspěchem, tak kromě smutku cítí záchranáři i trošku optimismu. Předpokládají totiž, že díky péči o nemocného Paradona získali řadu velmi užitečných zkušeností, díky kterým může příště záchrana jiného delfína z druhu orcela tuponosá skončit lépe.

Zraněných delfínů stejného druhu, jako byl Paradon, se totiž v mělkých pobřežních vodách jižní a jihovýchodní Asie a ve třech řekách Myanmaru, Kambodže a Indonésie vyskytuje velké množství. Jejich přežití ohrožuje ztráta přirozeného prostředí, znečištění i rybolov, při kterém bývají delfíni neúmyslně chyceni s jinými druhy. Momentálně jich podle odhadů v tomto území přežívá už asi jen 400.


Zdroj: Phys.org



témata článku:
autor:
datum vydání:
11. září 2022


Diskuze k článku „Boj o záchranu mláděte delfína skončil tragicky“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!