Čím a jak v zimě krmit veverky?

autor: Petr Kadlík
Také vám dělá radost, když někde v lese nebo městském parku zahlédnete roztomilé veverky? Tak jim tu radost zkuste oplatit a přichystejte jim na zimu něco dobrého k snědku.


Veverky a zima

Těžko říct, kde se ta fáma vzala, ale řada lidí pokládá veverku za zvíře, které se na zimu ukládá k zimnímu spánku. Ve skutečnosti veverky v zimě nehibernují, jsou normálně aktivní a potřebují proto i normálně jíst.

Veverky samy o sobě rozhodně nejsou hloupé a na zimu se celý rok pečlivě chystají. Na nejrůznější místa na zemi i ve stromech si schovávají ořechy a další plody, které jim v zimě zajistí dostatek potravy.

Mimochodem, jestli myslíte, že si oříšky zahrabávají „bezmyšlenkovitě“ a po chvíli si ty desítky a stovky míst už ani nepamatují, tak veverčí inteligenci a paměť hodně podceňujete. Z pozorování veverek jasně vyplynulo, že si své skryté zásoby přes rok průběžně kontrolují a skrýše případně i opravují.

Svůj rozum veverky ale nepoužívají jen ke skladování, ale i k loupežím. Pokud jedna veverka uvidí jinou „nepřátelskou“ veverku (a protože jsou veverky samotáři, takže to je pro ně každá), jak si zahrabává potravu, tak jí ho často z tohoto místa sama později ukradne a ukryje jinam.

Tento zlodějský rys veverčí povahy si ale i samotné veverky uvědomují a snaží se ho přechytračit. Proto ke zmatení okolních „zlodějů“ občas jen předstírají, že na nějaké místo zahrabávají chutný oříšek, ale pak ho nepozorovaně donesou do bezpečí jinam, aby o tom žádná cizí nenechavá veverka nemohla vědět.

Jenomže, když přijde zima jiná než obvykle, tak veverkám veškerá jejich chytrost při přípravě zásob nemusí stačit. Pamatujete za poslední roky snad nějakou zimu, která byla „standardní“?

Navíc můžete mít jako veverka paměť sebelepší, ale když vám zásoby na zimu zničí člověk při své snaze „všechno před zimou hezky uhrabat a vyčistit“, tak máte najednou ze dne na den po zásobách. Proto by člověk při krmení ptáků i jiné zvěře neměl zapomínat ani na veverky.

Krmítko pro veverky

Úplně nejlepší by jim bylo samozřejmě zasadit nějaký ořech, který by se jim o potravu následně postaral sám. Ale než vyroste ořešák nebo líska, tak to chvíli trvá. Navíc třeba v městském parku prostě vlastní strom nezasadíte. Takže než vyřešíte nový strom, tak zkuste krmítko.

Krmítka pro veverky se v dnešní době dají už i koupit, ale s troškou snahy jeho výrobu zvládnete i sami. Od ptačích krmítek se ale ta pro veverky dost odlišují. Takhle výrobu její ideální podoby radí odborníci ze záchranné stanice pro veverky Pinky:

"Krmítko je vyrobené ze dřeva, stříšku tvoří cca 3-4mm silné plexisklo. Plexisklo nesmí být příliš těžké, aby ho dokázala veverka hlavou nadzvednout.

Nejvhodnější je stříšku k dřevěné části krmítka (tzv. bedničce) připevnit dvěma panty. Podmínkou je, aby šly panty snadno ohýbat, nesmí být zarezlé, jinak by veverka, která není žádný silák, nedokázala stříšku hlavičkou odklopit.

Průhledná stříška musí bez jakékoliv mezery doléhat na dřevěnou část krmítka a tvořit tak uzavřenou bedničku s víkem. Pokud zůstane mezi stříškou a dřevem byť jen centimetrová mezera, naučí se dovnitř prolézat myši či menší ptáci a krmítko veverce vyberou.

Stříška krmítka je mírně sešikmená s přesahem, aby po ní stékala při dešti voda a nezatekla do nitra krmítka. Zásoby potravin tak zůstanou v suchu a nezplesniví.

Rozměry (viz obrázek vedle) slouží pouze jako orientační vodítko k výrobě a nemusí být přesně dodrženy. Je vhodné nechat spodní prkýnko, na němž je krmítko připevněné, delší. Delší přesah před čelní stranou krmítka, odkud se stříška odklápí, umožní veverce v klidu usednout a sníst si nachystanou potravu."

Pokud už vhodné krmítko máte a je umístěné i na vhodném místě (pozor na kočky a psy!), tak zbývá už jen samotná strava pro veverky.


Krmná směs pro veverky

Ideální základ je připravit jim do krmítka směs, aby si v tom mohly podle chuti trošku vybírat.

Dobrý základ takové jsou slunečnicová semínka smíchaná se semínky bílé dýně. K tomu pro radost veverek můžete přidat buď vyloupaná jádra lískáčů, nebo na půlky rozlomené vlašské ořechy. S takovou směsí máte jistotu, že veverka dostane co potřebuje a navíc že si to sní přímo u krmítka - takže jí u toho budete moci nenápadně pozorovat.

Kromě jader do krmítka můžete veverce nachystat i čerstvé či sušené ovoce jako jsou jablka, hrušky, mrkev, okurka nebo cuketa. V případě sušených potravin jako jsou třeba křížaly musí jít ale samozřejmě o jejich uměle neslazené verze. U takových potravin je ale vždy potřeba dávat pozor na to, aby nezačaly plesnivět. Pokud tedy neplánujete krmítko pravidelně kontrolovat a potraviny vyměňovat, tak raději zůstaňte jen u semínek a ořechů.

No, a mě nakonec nezbývá než popřát vašim veverkám dobrou chuť!


Zdroje: Veveřátka.cz, Rozhlas.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
22. listopadu 2022


Diskuze k článku „Čím a jak v zimě krmit veverky?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!