„Hlavní město“ vymírání savců na světě se chce polepšit, do záchrany přírody investuje miliardy

autor: Petr Kadlík
Dnešní den si milovníci přírody na počest sv. Františka z Assissi připomínají jako Světový den zvířat. Možná i kvůli tomu se právě dnes jedna světově významná země rozhodla oznámit ambiciózní plán na ochranu své jedinečné přírody.


Austrálie umírá

Vymírání fauny a flóry je proces, který odborníci s obavami sledují již minimálně jedno století. Nicméně nikdy k němu nedocházelo tak šokující rychlostí, jako dnes.

Jedno místo má momentálně v tomto smutném závodě první místo. Austrálie. Země, kterou samotná australská ministryně životního prostředí Tanya Pliberseková označila jako „hlavního města vymírání savců na světě“.

Za celkový stav tamní přírody může jak člověk, tak i extrémní sucho posledních let, velké lesní požáry i série záplav. Podle zprávy, kterou si nedávno nechala zpracovat australská vláda, je aktuální stav australské přírody zhruba tento:

✶ devatenáct australských ekosystémů je na pokraji úplného kolapsu

✶ žije zde více nepůvodních druhů rostlin než původních

✶ vyhynulo zde více druhů, než na jakémkoliv jiném kontinentu

✶ je tu více než 1900 ohrožených druhů

✶ více než polovina zkoumaných prostředí je ve velmi špatném stavu

V minulé zprávě o stavu životního prostředí z roku 2016 se uvádělo, že se Austrálie musí připravit na dopady budoucích změn klimatu. Podle autorů současné zprávy už ale nejde o žádné budoucí nebezpečí, ale o aktuální stav. To australskou vládu konečně donutilo k rázné akci.


Program nulového vymírání druhů

Vláda premiéra Anthonyho Albaneseho oznámila nový 10letý program, jehož cílem je pokusit se zastavit vyhynutí 110 „prioritních druhů“, zlepšit stav 20 „prioritních lokalit“ a navíc ochránit dalších 50 milionů hektarů půdy a moře. Kromě toho se Austrálie také zavázala, že do roku 2030 sníží emise uhlíku o 43% ve srovnání s rokem 2005.

Něco takového nebude samozřejmě zrovna levné, ale Australané s tím počítají. Aktuální odhad ceny programu „nulového vymírání“ je 1 miliarda amerických dolarů ročně! Kromě toho to znamená i omezení současné intenzivní těžby, což jistě přinese další velké náklady. Australané si ale uvědomují, že jsou i důležitější věci než peníze...

Přesto je to ale jen zlomek toho, co by bylo skutečně potřeba. Vymírá 1900 druhů, zde půjde o ochranu těch „nejdůležitějších“ druhů zvířat jako je třeba koala, klokan parma, lachtan australský, vombat, vačice, řada druhů hlemýžďů a slimáků, původní ptáci i rostliny. Z hlediska lokalit jde například o australské Alpy, oblasti Kakadu, Kangaroo a Norfolk Islands, hnízdiště zelených želv na Raine Island v Queenslandu a o obří chaluhové lesy Tasmánie.

Tamní odborníci přesto doufají, že tato záchranná akce zaměřená „jen“ na 110 druhů bude mít dopad i na ostatní. Když se v přirozeném prostředí zachrání jeden druh, tak se tím zároveň zlepší naděje na budoucnost i pro ostatní druhy z téže lokality. Takže se ve výsledku skutečně může podařit zachránit celé stovky jedinečných australských druhů.


Zdroje: Australské ministerstvo životního prostředí, SBSNews, BBC



autor:
datum vydání:
4. října 2022


Diskuze k článku „„Hlavní město“ vymírání savců na světě se chce polepšit, do záchrany přírody investuje miliardy“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!