Jak Češi třídí elektroodpad? Desetina z nás ho vyhodí do obyčejné popelnice!

autor: Petr Kadlík
Jak dlouho vám vydrží elektronika? Často asi kratší dobu, než jakou jste předpokládali při jejím nákupu. Co s porouchanou a neopravitelnou (a nebo už jen nepotřebnou) elektronikou uděláte?


Výsledek ankety zacházení s elektroodpadem.

Společnost Ekolamp asi znáte, je to neziskový kolektivní systém pro zpětný odběr elektroodpadu. A právě tato společnost si nechala vypracovat zajímavou anketu na téma, co lidé dělají se svým elektroodpadem. A jak to dopadlo?

Z ankety vyplynulo, že heslem „až dosloužím, chci do sběru“ se ohledně elektroodpadu řídí většina dotázaných spotřebitelů. Po konci životnosti lidé elektrospotřebič nejpravděpodobněji odloží do sběrného dvora (38 %) nebo sběrné nádoby (22 %). Nejméně často by využili možnosti vrácení v obchodu s elektrem (4 %).

„Sběrný dvůr lidé preferují pro většinu druhů elektroodpadu, přičemž sběrnou nádobu by využili spíše pro menší spotřebiče typu žárovka či žehlička. Objemná zařízení jako pračka či sporák by ale většinou vrátili při nákupu nového zařízení,“ shrnuje závěry ankety Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp.

Pokud 60% lidí odloží elektroodpad do sběrné nádoby nebo na sběrný dvůr hodně, tak co se děje se zbytkem? Často vlastně vůbec nic. Podle ankety končí 9% elektroniky někde zapadlá v šuplíku - což platí především pro mobily.

Smutné ale je, že celých 10% elektroodpadu skončí v běžné popelnici na směsný odpad, kam rozhodně nepatří. Takhle skončí jen ve spalovně nebo na skládce, a oboje je rozhodně špatně. Navíc se tím zničí naděje, že se dala část podobného odpadu recyklovat.

A co žárovky a jiné světelné zdroje?

Zde dělají lidé často chybu. I nejrůznější žárovky jsou elektroodpad, který by měl být náležitě zpracováván. Dobrou zprávou je, že 71 % preferovaných míst likvidace je ekologických: zejména sběrná nádoba (34 %) a sběrný dvůr (20 %). Přesto ale 29 % respondentů vyhodí žárovku do směsného dopadu, což je neekologická volba.

„Žárovky do koše nepatří, zejména ty kompaktní s příměsí rtuti, která musí být odebrána a ekologicky zlikvidována. Všechny typy světelných zdrojů je možné odevzdat do jedné sběrné nádoby k tomu určené,“ vysvětluje Zuzana Adamcová.

Do těchto odpadů by měly být odkládány i staré wolframové a halogenové žárovky, které původně k recyklaci určeny vůbec nebyly.

A jak jste na tom vy? Kolik mobilů nebo rozbitých dálkových ovladačů by se našlo ve vašich šuplících?


Zdroj informací: Ekolamp.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
14. listopadu 2022


Diskuze k článku „Jak Češi třídí elektroodpad? Desetina z nás ho vyhodí do obyčejné popelnice!“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!