Jezdíte rádi vlakem na výlet? Tenhle tip vám může ušetřit čas i peníze

autor: Petr Kadlík
Je vlak váš oblíbený výletní dopravní prostředek? Pokud při plánování výletu nemáte žádný pevný cíl, ale cestu vybíráte spíše podle dostupnosti vlakových spojů, tak pro vás máme tip na jedinečnou mapu, která vám s tím pomůže.


Na železnici, dějou se věci...

O cestování na železnici se říká, že je ze všech hromadných dopravních prostředků nejekologičtější. Zda je to skutečně absolutní pravda netuším, ale vlak rozhodně patří mezi ty k přírodě ohleduplnější způsoby hromadného cestování. Navíc má cesta vlakem ve srovnání s autobusem nebo i letadlem jedinečnou atmosféru.

Jestli patříte mezi fanoušky cestování vlakem, tak bych pro vás měl zajímavý tip pro plánování cesty. Jedna z velkých nevýhod vlaku spočívá už na samotném principu železnice. Cestující musí často přestupovat a čekat na další spoj... což dokáže cestu vlakem radikálně prodloužit a z příjemného zážitku udělat utrpení.

A právě tuto „stinnou stránku“ jízdy vlakem vám může pomoci eliminovat interaktivní mapa neziskového projektu Chronotrains. Po prokliknutí na jejich stránky se vám ukáže černobílá mapa, která umí doslova kouzla.

Zkuste si najet myší na téměř libovolnou zemi v Evropě a okamžitě se vám kolem kurzoru začne ukazovat červeno-žlutá barevná „skvrna“, která vám přehledně prezentuje velmi zajímavé údaje.

Myší si nejdříve na mapě vyberte místo, odkud chcete vyrazit. Mapu lze mimochodem kolečkem myši libovolně zvětšovat a zmenšovat. Když na některé místo kliknete, tak se toto startovní nádraží zvolí trvale, pokud ne, tak se výchozí místo neustále mění podle pozice myši.

Nejtmavší červená barva ukazuje vzdálenost, do jaké dojedete vlakem za 1 hodinu. Světlejší oranžová ukazuje dojezd do 2 hodin. A tak dál až po nejsvětlejší žlutou, která znamená délku jízdy 5 hodin.

Systém pracuje i s časem přestupů mezi jednotlivými spoji. Aby je mapa zobrazovala jako možnou trasu, musí být doba přestupu do 20 minut. Pokud by tedy šlo o spoj, kde na další vlak čekáte třeba hodinu - tak by ho mapa už neměla zobrazovat vůbec.

Autor aplikace sice pochází z Francie, ale díky datovému napojení na národní dopravce můžete sledovat spoje prakticky z celé Evropy.

A co se dá z mapy například vyčíst? Chronotrains udělá radost například obyvatelům Prahy. Za jedinou hodinu mohou dojet až do 100 km vzdálených Pardubic, a to už je celkem hezký výlet.


Pokud ale bydlíte třeba v Lenoře na Šumavě, tak za hodinu vlakem dojedete pouze do pouze do 20 km vzdálených Bohumilic. A případný výlet z Lenory do 50 km vzdálené Hluboké nad Vltavou vám podle mapy zabere dokonce celé 3 hodiny - to už tam možná dojedete rychleji i na kole...


Jestli myslíte, že je to problém jen „malé šumavské vesničky“, tak jsem schválně zkusil mapu na svém rodném městě. Krkonošské Vrchlabí rozhodně není malá vesnička, navíc je tu i relativně dost průmyslu včetně velké automobilky - a přesto cesta vlakem do 65 km vzdálených Pardubic trvá 3 hodiny. :-(

I to je specifikum naší mimořádně husté, ale přitom zdaleka ne ideálně fungující železniční sítě. Právě proto se u nás může projekt typu Chronotrains skvěle uplatnit, protože ještě před zkoumáním jízdních řádů získáte představu o orientační době strávené ve vlaku.

Mapa navíc ukazují i hranice krajů, tak vám pomůže, i pokud k cestám volíte cenově velmi výhodnou „skupinovou víkendovou jízdenku“ pro jednotlivé regiony. Výlet s rodinou nebo přáteli vás díky tomu může vyjít bezkonkurenčně levně.

PS: s Chronotrains nemá Příroda nic společného, takže pokud něco nefunguje jak má, tak prosím kontaktujte přímo autora systému. ;-)



témata článku:
autor:
datum vydání:
15. září 2022


Diskuze k článku „Jezdíte rádi vlakem na výlet? Tenhle tip vám může ušetřit čas i peníze“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!