Konec týrání tygrů a lvů v soukromých bytech a nevyhovujících klecích

autor: Petr Kadlík
Je váš sen vlastnit krásného lva nebo tygra, mazlit se s ním a chlubit se s ním před návštěvami? Nebo máte pocit, že jen velká kočkovitá šelma na zahradě konečně potvrdí váš vliv a bohatství? Tak to už (naštěstí) nebude možné. Náš článek vám ukáže, jak se změnila situace se soukromým chovem velkých šelem u nás i v Americe.


Velké kočky v soukromých rukách v USA

Ve volné přírodě žije méně než 4000 tygrů. Jen v samotné Americe je jich ale podle kvalifikovaných odhadů drženo v soukromých rukách téměř dvojnásobek. Mnoho z nich je drženo v pochybných malých ZOO, v soukromých rukou jako „domácí mazlíčci“ nebo jako chovné kusy v množírnách mláďat.

Do současné doby byl chov tygrů, lvů a jiných velkých koček soukromými majiteli bez patřičných znalostí zcela běžný. Ve většině států USA stačilo pouze vyplnit potřebné formuláře a získali jste licenci, opravňující vás k pořízení šelmy. Zda pro ně máte přijatelné prostředí nebo zda je dokážete zabezpečit, to už nikoho nezajímalo. To se naštěstí změní.

Ochránci přírody se současný stav snažili změnit již dlouho, ale zatím neúspěšně. A to přesto, že jen od roku 1990 bylo díky domácímu chovu velkých koček zabito 19 dospělých a 5 dětí a stovky lidí přišly o končetiny nebo byly jinak vážně zraněny. Na druhou stranu je známo i množství případů, kdy šelmy tvrdě strádají v malých klecích, bez dostatku potravy a možnosti pohybu.

Konečným impulsem pro změnu pravidel a schválení nového zákona byl dokument Netflixu Tiger King, který představil veřejnosti podivnou osobnost Joe Exotica, majitele exotického zvířecího parku v Oklahomě. Ten byl již mimo jiné odsouzen i za týrání zvířat a pokus o vraždu jiného chovatele velkých koček.

Ukázka z dokumentu Tiger King:


Nový zákon, který před několika dny prošel americkým senátem a jehož podpis prezident Joe Biden již ohlásil, konečně ukončí chov velkých koček jako domácí mazlíčky nebo jako atrakce v zábavních parcích. Nový zákon stanoví, že jedinými chovateli lvů, tygrů, leopardů, jaguárů a dalších velkých koček mohou být jen certifikované zoologické zahrada a univerzity.

Současným soukromým majitelům těchto šelem zákon zvířata nenařídí zabavit, ale stanoví pro ně nová a přísnější pravidla pro jejich chov. Ty zlepší jak životní podmínky zvířatům, tak i zvýší bezpečnost lidí v jejich okolí.

Soukromý chov velkých šelem v České republice

Jestli si říkáte, že podobné problémy se nás netýkají, tak se velmi mýlíte. Na jednu stranu u nás teoreticky nemůžete doma v paneláku chovat tygra, nicméně opak je pravdou.

Stačilo si požádat o povolení k chovu „druhu vyžadující zvláštní péči“ a bylo to. Mnoho lidí to dokonce řešilo i tak, že si nejdříve pořídili „roztomilé tygří koťátko“ a nezbytné povolení řešili až pak.

Podle Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR) u nás bylo v roce 2019 chováno zhruba 250 lvů, 180 tygrů a 140 pum. Většina z toho v soukromých rukách. To ve výsledku znamená šokující zjištění, že při přepočtu na jednoho obyvatele nebo na plochu našich zemí je v České republice v soukromém vlastnictví VÍC velkých šelem než v USA!

Pozitivní ale je, že podobně jako v Americe se situace i u nás začíná zlepšovat. Od 1. srpna 2022 vydalo Ministerstvo zemědělství novou vyhlášku, která alespoň stanovila jasná pravidla pro výběhy a krmení velkých šelem.

Nově již není možné chovat vybrané druhy velkých šelem v bytě nebo malé kleci. Například tygr musí mít k dispozici výběh o velikosti alespoň 300 metrů², lev alespoň 200 metrů². Kromě velikosti vyhláška stanovuje i minimální povinnou výbavu těchto prostorů.

A v případě porušení vyhlášky pravidel hrozí pokuta až 3 miliony korun, což už jistě hříšníky donutí k včasné nápravě nevyhovujícího stavu. Vyhláška navíc zakazuje i rozmnožování zvířat mimo oficiální ZOO nebo drezúru nově narozených volně žijících zvířat v cirkuse.

Snad tato česká i americká iniciativa povede k tomu, že lidé milující velké šelmy je už nebudou „týrat“ ve svých domovech, ale pokusí se jim pomoci v jejich pravém domově v divoké přírodě.


Zdroje: the Guardian, Vyhláška o ochraně vybraných druhů šelem a lidoopů při chovu



témata článku:
autor:
datum vydání:
14. prosince 2022


Diskuze k článku „Konec týrání tygrů a lvů v soukromých bytech a nevyhovujících klecích“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!