Máte kočku nebo psa? Tyto lidské potraviny je můžou zabít!

autor: Petr Kadlík
Jistě to znáte. Ať už vaříte nebo jíte, tak se najednou kolem vás začne motat váš mlsný čtyřnohý kamarád a u toho se tváří, že právě umírá hlady. Co ze svého jídla byste ale psům a kočkám neměli dávat, abyste neohrozili jejich zdraví nebo dokonce život?


Co uděláte, když vaše kočka nebo pes začnou loudit?

Zakřičíte „fuj potvoro, máš tam svoje žrádlo“ a nebo tomu svému roztomilému a najednou strašlivě hladovému „žebráčku“ něco dobrého ze stolu dáte?

Možná jsou majitelé psů a koček, kteří pokaždé reagují tím prvním způsobem, ale já se přiznám, že takové neznám. Každý občas podlehne a nějakou tu „mňamku“ svému zvířecímu společníkovi dá...

Problém ale je, že kočka ani pes skutečně nejsou lidé a nemají tedy ani lidský trávící systém. A ten jejich má řadu rozdílů, díky kterým se může z lidské dobroty stát prudký zvířecí jed. Co tedy zvířatům můžeme a nebo nesmíme dávat?

Předně, pokud chcete aby se vaše zvířata dožila vysokého věku ve zdraví, tak potřebují svou vlastní speciální stravu. Pokud jim budete dávat jen běžné lidské jídlo (a nebo ty úplně nejlevnější zvířecí granule ze supermarketu), tak bude vašim mazlíčkům kromě potřebných vitamínů i živin chybět například i důležitý taurin - což u nich může zapříčinit třeba slepotu nebo problémy se srdcem.

Proto odborníci radí, aby minimálně 90% pravidelné zvířecí stravy bylo určeno přímo ji. Co jim tedy můžete a naopak nesmíte dávat v oněch maximálně 10% „lidských“ potravin?


Alkohol

Dát psovi v hospodě napít piva bohužel stále považuje mnoho lidí za ohromně veselou věc, nicméně i když to psovi může chutnat, tak mu to rozhodně škodí. Alkohol může u psů i koček vyvolat zvracení, průjem, dýchací potíže, koma i smrt.

Čokoláda

V řadě filmových pohádek můžete kupodivu i dnes vidět, že je čokoláda pro psy nějaká pochoutka. Ve skutečnosti ale čokoláda a káva obsahují methylxantin theobromin, který ve větších dávkách u koček i psů způsobuje zvracení, průjem, tachykardii nebo křeče.

Nejnebezpečnější kombinací je hořká čokoláda (nebo čokoláda na vaření) a štěně či kotě. Mléčná čokoláda je méně nebezpečná, nejméně nebezpečná je bílá čokoláda. Nicméně i ta může být stále pro psa i kočku i smrtící.

Hroznové víno a rozinky

Tyto u lidí oblíbené dobroty jsou tak trochu záhadou. Je známo, že hlavně u psů může konzumace hroznů způsobit až selhání ledvin. Zatím se ale nepodařilo zjistit, proč tomu tak je a co přesně je v hroznovém víně a rozinkách nebezpečné. Každopádně je ale rozhodně svým mazlíčkům nedávejte.

Česnek, cibule, bylinky

Kočky a psi sice občas žerou trávu, nicméně třeba pažitka, pórek a jarní cibule jim může způsobit problémy s trávením a dokonce poškodit i červené krvinky.

S česnekem je to složitější. Z hodně zdrojů se můžete dočíst, že v malém a kontrolovaném množství zvířatům mohou zdravotně prospět. Při konzumaci většího množství česneku je to ale pro zvířata již jed. Proto je asi lepší se česneku v psí i kočičí stravě úplně vyhnout. Obecně jsou při konzumaci této zeleniny a bylinek ohroženy hlavně kočky, ale ve větším množství škodí i psům.

Mléko a mléčné výrobky

Kočka a mléko? To k sobě přece odjakživa patří, vždyť jim to tak chutná... To je sice pravda, ale také k tomu patří i průjem. Psům a kočkám k lepšímu trávení kravského mléka chybí dostatek enzymu, který v něm štěpí laktózu. Trpěly tím jistě i zvířata našich prababiček, jen si toho člověk v hospodářství u volně pobíhající kočky většinou ani nevšiml.


Syrové maso, syrové ryby a syrová vejce

Syrová vajíčka i syrové maso může obsahovat například Salmonellu, E.coli nebo jiné nebezpečné bakterie. Konzumace syrových vajec navíc může zvířatům zhoršit vstřebávání vitamínu B, což vede k problémům s kůží a srstí.

Ořechy

Především u psů způsobují makadamové ořechy slabost, depresi, zvracení, třes a hypertermii. Mandle, pekanové a vlašské ořechy jsou zase bohaté na oleje a tuky, které škodí kočkám a mohou u nich způsobit zažívací potíže a potenciálně i pankreatitidu.

Sůl a slané chipsy

Velké množství soli může u zvířat způsobit nadměrnou žízeň, zvracení, třes, zvýšenou teplotu nebo až smrtelnou otravu sodíkovými ionty. Takže brambůrky raději u televize chroupejte jen sami a kočkám ani psům je nedávejte. Hodně soli ale často obsahují i salámy a šunky, takže i s nimi raději opatrně.

Kynuté těsto

Těsto může zvířatům způsobit hromadění plynů v trávicím systému. Kvasinky v těstě mohou navíc začít produkovat nebezpečný alkohol. Z tohoto důvodu by zvíře nikdy nemělo jíst neupečené těsto. Upečený žitný chléb se ale obecně pro kočky i psy pokládá za celkem neškodný.

Umělé sladidlo Xytiol

Konzumace Xytiolu způsobuje uvolňování inzulínu, což může vést až k selhání jater. Xytiol se přitom běžně dává jako náhradní sladidlo do žvýkaček, cukrovinek i některého pečiva.

Citrusové plody

Nebezpečný je esenciální olej a kyselina citronová. Oboje je především ve stonku, listech a slupkách citrusových plodů. Malé dávky samotného ovoce zvířatům většinou nezpůsobí vážnější problémy, než jen žaludeční nevolnosti.

Kokos a kokosový olej

Malé množství kokosu zvířatům většinou nijak vážně neublíží, může způsobit maximálně jen nevolnost nebo průjem. Nebezpečná je kokosová voda, který obsahuje pro zvířata již nebezpečně vysoký obsah draslíku.


V případě, že váš mazlíček něco z výše uvedeného pozřel a zhoršil se jeho zdravotní stav, tak urychleně kontaktujte veterináře.

Zdroj: Aspca.org



témata článku:
autor:
datum vydání:
6. října 2022


Diskuze k článku „Máte kočku nebo psa? Tyto lidské potraviny je můžou zabít!“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!