Na zahradní párty patří eko jednorázové nádobí

článek je inzerce, nejde o odborný text
V létě je spotřeba jednorázového nádobí větší než přes zimu. Pořádá se totiž více venkovních akcí spojených s grilováním a konzumací jiného jídla. Týká se to každého z nás, my všichni bychom se měli zamyslet nad tím, jestli opravdu potřebujeme po každém grilování s rodinou či s přáteli vyhazovat další plastový odpad.

Jednou z možností, jak se chovat šetrněji k přírodě, je používat klasické nádobí, které se poté umyje a vrátí do kredence. Bohužel na letní zahradní akce není moc dobrou volbou.

Za prvé hrozí, že se rozbije, za druhé se zřejmě nikomu nebude chtít po velké akci umývat tolik talířků. Kromě toho, pokud plánujete velkou párty, tolik nádobí doma možná ani nemáte. Je tedy přirozené, že často sáhneme po jednorázovém nádobí. Nemuseli bychom však vybírat to plastové. Existují lepší alternativy.

Vyzkoušejte eko jednorázové nádobí

Kromě plastových talířků a příborů můžete vyzkoušet raději dřevěné jednorázové nádobí, případně nádobí z různých přírodních materiálů.

Talířky, misky a jiné nádobí se vyrábí třeba z rostlinných škrobů z brambor, kukuřice či sóji, ze zbytků cukrové třtiny, z bambusových listů i stébel pšenice. V praxi se často setkáte zejména s nádobím z cukrové třtiny, které je vlastně dvakrát eko. Vyrábí se totiž ze suroviny, jež je pouhým zbytkem a jinak by se spálila.

Když se vyrábí cukrová třtina, vzniká odpadový materiál nazvaný bagassa. Cukrovary ze sklizených stébel cukrové třtiny vylisují šťávy, z té pak vyrábí cukr. Tomu, co zbývá, se říká právě bagassa.

Je to odpad, který se dříve pálil, dnes se však mechanicky drtí, vyčistí vodou a pak slisuje do plátů. Princip je vlastně podobný výrobě ručního papíru. Jenomže z těchto plátů se poté lisuje jednorázové nádobí.

Kompostovatelné nádobí do mikrovlnky i do mrazáku

Výhoda eko jednorázového nádobí je jasná. Na rozdíl od plastových talířků se velmi rychle rozloží, a to třeba už za dva měsíce. Můžete ho hodit do hnědé popelnice na bio odpad, případně rovnou na váš domácí kompost. Přemění se na biomasu a stane se potravou pro půdní bakterie i žížaly. Z rostliny se tedy opět stává další rostlinka.

Zrovna kompostovatelné nádobí z cukrové třtiny je využívané opravdu často, protože se chlubí mnoha praktickými vlastnostmi. Bagassa je odolná vůči teplu, a tak se dá dát do mikrovlnky. Extrémně horká jídla mohou způsobit, že nádoba ztratí pevnost, ale nic jiného se nestane. Podobně je možné dát obal z cukrové třtiny do lednice či do mrazáku, nicméně na kratší dobu zhruba 24 hodin. Pak by navlhla.

Eko jednorázové nádobí se prodává v mnoha provedeních

Cukrová třtina je ovšem jenom jednou ze surovin. Existuje i dřevěné jednorázové nádobí, papírová brčka či eko kelímky na kávu z BIO plastu. Jaký z nich si zvolíte, je jenom na vás. Každá z těchto variant je lepší než klasický plast. Ano, jsou o něco dražší a neprodává je každý větší supermarket. Můžete je ovšem nakoupit do zásoby a těšit se z pocitu, že děláte něco pro naši planetu.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
5. srpna 2020


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!