Ohňostroj jako mimořádně efektní způsob, jak si rychle otrávit vlastní vzduch

autor: Anna Nebeská
Ohňostroje patří již po staletí k tradici silvestrovských oslav konce roku. V dnešní době se ale kromě vizuální stránky začíná řešit i vliv ohňostrojů na lidské zdraví, zvířata a životní prostředí. A tento negativní dopad rozhodně není malý.


Jedovaté ohňostroje

Profesionálně naplánovaný a provedený ohňostroj může krásný a impozantní zážitek. Pokud se ale zaměříme na „neviditelnou“ část ohňostroje, tak to už taková krása není. Při odpalování pyrotechniky se totiž do vzduchu mimo jiné uvolňuje rtuť, oxid siřičitý, CO₂, dioxiny, polycyklické aromatické uhlovodíky, olovo, formaldehydy nebo benzen.

Co přesně z tohoto chemického koktejlu dokáže vyprodukovat jediný silvestrovský ohňostroj? Podle studie z roku 2017, publikované v časopise Environmental Science and Technology, je průměrný ohňostroj schopen emitovat až 10 kg CO₂, 0,6 kg oxidu siřičitého a 0,08 kg rtuti. Další studie z roku 2017 z časopisu Science of the Total Environment tato čísla doplnila až o 20 mg dioxinu a 20 mg polycyklických aromatických uhlovodíků.

Ohňostroje se také většinou odpalují ve městě, kde bývá obecně s kvalitou ovzduší problém. Španělská studie z roku 2010 ukázala, že po silvestrovských oslavách byla ve městech koncentrace dioxinu o 33 % vyšší oproti normálu. Studie provedená v Indii v roce 2012 ukázala, že koncentrace kyanidu v ovzduší se po Silvestru zvýšila o 40 %. Následná studie prováděná v Libanonu v roce 2013 potvrdila, že silvestrovské ohňostroje mohou také způsobit skokové navýšení množství CO₂ ve vzduchu.

Nejde ale jen o nebezpečné chemikálie. Výzkum provedený ve Spojených státech v roce 2017 prokázal souvislost mezi prachem ze silvestrovských ohňostrojů a zvýšeným rizikem astmatických onemocnění.

Pokud se na silvestrovské ohňostroje podíváme globálně, tak podle výzkumu Air Quality and Meteorology Department of the Hong Kong Environmental Protection Department jde každoročně přibližně o 28 milionů tun CO₂, 6500 tun oxidu siřičitého (SO₂), 8400 tun oxidu dusnatého (NOX), 3200 tun rtuti (Hg), 450 tun uhlovodíků (VOC) a asi 2500 tun prachu (PM10)!

Mám tu pro vás ještě jedno přímé srovnání s něčím, co každý známe. Podle Deep Carbon Observatory jedna raketa z ohňostroje vyprodukuje za srovnatelnou dobu 73x více oxidu siřičitého a 65x víc NOX, než moderní automobil s benzínovým motorem.

Zdá se vám po přečtení všech těchto čísel ještě dobrý nápad „oslavit“ Silvestr obřím ohňostrojem? Já si to radši odpustím. Navíc budu mít nejspíš zase plné ruce práce s uklidňováním našich zvířat.



témata článku:
autor:
datum vydání:
31. prosince 2022


Diskuze k článku „Ohňostroj jako mimořádně efektní způsob, jak si rychle otrávit vlastní vzduch“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!