Po síti koluje chybný návod o pomoci ježkům v zimě, rady v něm ale ježkům ublíží!

autor: Pomoc ježkům, z.s.
Internet je úžasný v tom, jak rychle se na něm mohou sdílet informace. Bohužel to platí i pro ty chybné a zavádějící. Příkladem budiž text s radami o pomoci hibernujícím ježkům v zimě, které řada lidí na sociálních sítích v dobré víře sdílí. Tyto rady přitom mohou ježka zabít!


Jak správně v zimě pomoci ježkům?

V posledním týdnu různými stránkami koluje příspěvek o ježcích hibernujících na volném prostranství a o tom, jak jim lze pomoci přesunutím do hromady listí nebo krabice pod keř.

Příspěvek je v originále v portugalštině, což je jazyk, který neovládáme a nejsme tedy příliš schopní posoudit kvalitu původního textu.

Automatický český překlad, se kterým se příspěvek hojně sdílí, je ale úplně nesmyslný a rady v něm obsažené jsou pro ježky velmi nebezpečné.

Ježci nehibernují „jen tak“ uprostřed otevřeného prostranství. Neupadají do zimního spánku za chůze odněkud někam, protože je překvapila zima. Ježci se na hibernaci dlouho připravují a staví si pro tyto účely speciální hnízda (tzv. hibernakula).

Už před řadou let byla publikována vědecká studie, která dokumentuje, jak důmyslné stavby tato hnízda jsou (Morris, 1973).

Nejde jen o náhodné nakupení různých přírodních materiálů na jednu hromadu. Materiál je strukturován do kompaktních vrstev tak, aby tato hnízda ukrytá pod keři, v hromadách větví nebo dříví hibernujícího ježka chránila před povětrnostními vlivy i predátory.

Může se stát, že hnízdo vyhrabe pes (případně jiné zvíře) nebo že ho naruší lidé při práci na zahradě. To se nestává příliš často, ale takový ježek by pak teoreticky mohl být nalezen při hibernaci na otevřeném prostranství.

Ježkovi ale pomůže jedině záchranná stanice, ne hromada listí a kartonová krabice pod nejbližším keřem. Po dobu hibernace je totiž mimo své hnízdo velmi zranitelný.

Hibernující ježek po silném narušení hnízda a přenesení do krabice pod keř s největší pravděpodobností nebude hibernovat dál. Velmi pravděpodobně se pomalu probudí, nebude mít ani hnízdo, ani potravu a v závislosti na tom, proč o své hnízdo přišel, může být třeba zraněný.

Hnízdo není jen navršená hromada listí a při stavbě nového hibernakula uprostřed zimy by i zdravý ježek vyčerpal velkou část nezbytných tukových zásob, které v mrazivém počasí nemá kde přirozeně doplnit.

Pokud tedy uvidíte ležet ježka jen tak na chodníku nebo v trávě, bude mnohem spíše naprosto vysílený (nebo může být už i mrtvý). Potřebuje co nejdříve odbornou pomoc, jejíž naprosto nezbytnou součástí je mimo infuze a antibiotik i zdroj kontaktního tepla.

Příběh jednoho takového odborně zachráněného ježka si můžete přečíst zde:

Pokud se tedy sami setkáte s ježkem, který podle vás potřebuje pomoc, tak nespoléhejte na anonymní texty sdílené na Facebooku. Kvalifikovanou pomoc hledejte buď na stránkách Pomoc ježkům, případně můžete zkusit kontaktovat vám nejbližší záchrannou stanici pro volně žijící zvířata.



témata článku:
autor:
Pomoc ježkům, z.s.

datum vydání:
27. listopadu 2022


Diskuze k článku „Po síti koluje chybný návod o pomoci ježkům v zimě, rady v něm ale ježkům ublíží!“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!