Výsledek 15 let činnosti záchranné stanice pro veverky: více než tisíc zachráněných veverčat!

autor: Petr Soukup
Skoro každý miluje veverky, ale jen málokdo se o jejich mláďata v nouzi umí skutečně odborně postarat. Zajímá vás, jak to funguje v záchranné stanici pro veverky Pinky (známé též jako „Veveřáci“), kde se o malé veverky v nouzi starají již rovných 15 let?


Patnáct let s veverčaty

Tradiční statistiku letos přijatých a vypuštěných veverčat zveřejníme (jako každoročně) na konci listopadu, dnes ale chceme připomenout naše drobné „rodinné“ výročí. Je to totiž i pro nás k neuvěření, ale právě končíme naši jubilejní patnáctou „veverčí“ sezónu.

Číslo je to docela impozantní, vždyť za oněch 15 let (od roku 2008) prošlo naší specializovanou veverčí záchrannou stanicí více než 1.300 nalezených veverčat, o něž jsme se sami ve dvou (protože naše záchranná stanice je rodinná) kompletně postarali.

Slovo „postarali“ ale zdaleka nevystihuje, co přesně se pod nutnou péčí o veverčata skrývá - za ty roky jsou to desetitisíce naježděných kilometrů po celé republice při jízdách k nálezcům veverčat, neustále se opakující čištění klecí a voliér, každodenní praní plédů a pelíšků (v nichž jsou veverčata uložena), stavbu (a pravidelnou údržbu) voliér a jejich vybavení, léčbu a rehabilitaci nemocných veverčat, údržbu lesních výpustných míst s doplňováním krmítek a samozřejmě - a především! - od března do října ani na jediný den neustávající kojení veverčat odkázaných na náhražku mateřského mléka...

Kojení si zaslouží samostatný odstavec, protože jen málokdo si dokáže představit, co vlastně obnáší „krmení veverčat“, které na snímcích vypadá tak roztomile. Nejmenší mláďata se náhražkou mateřského mléka injekční stříkačkou krmí v intervalu 2 hodin, nejstarší každých 5 hodin.

Při velmi střízlivém zprůměrování tedy vychází cca 5-6 krmení denně u každého z přijatých veverčat. Pokud jde o celkovou dobu ručního krmení, to je nutné až do 8 týdnů věku mláděte, takže kojenci, kteří se k nám dostanou ve věku 1 týdne, jsou kojeni dlouhých 7 týdnů a veverčata, která si přivezeme coby čtyřtýdenní (to je nejběžnější věk našich nalezenců), „jen“ 4 týdny.

Při zprůměrování tedy jako realistická hodnota vychází, že typické mládě je u nás krmeno cca 30 dní, takže při průměrných 5 krmeních denně (viz výše) je za oněch 30 dní (do odstavení) jedno veverče postupně nakojeno 150x.

Mláďat nám za rok záchrannou stanicí prošlo v prvních letech v průměru kolem stovky, v posledních letech kolem sedmdesátky, což znamená, že při vynásobení průměrným počtem krmení každého z nich (150x) je výsledkem cca 15.000 (slovy: patnáct tisíc) jednotlivých krmení za jediný rok.

Jinak řečeno - během jedné „sezóny mláďat“ (tedy zhruba od března do října) vezme Katka do ruky veverčí mládě a opatrně ho injekční stříkačkou nakrmí patnácttisíckrát (15.000x). A protože naše záchranná stanice funguje patnáct let, zjistíte dalším vynásobením, že od roku 2008 Katka absolvovala více než 200.000 (slovy: dvě stě tisíc) jednotlivých kojení.

Sami nedokážeme odhadnout, kolik veverčích sezón máme ještě před sebou (vzhledem k věku a celkovému „opotřebení“ už jich určitě mnoho nebude), i pro ty další ale bude určitě platit to, co pro ty předchozí - že nás oba za těch 15 let naše malé „veverčí hobby“ nepřestalo bavit.

Nejen Pinky, hrdinka naší knížky „Veveřácká kronika“, ale všechny veverky totiž mají jedno společné - jsou to ta nejbáječnější stvoření žijící nejen na této planetě, ale určitě i v celém obřím vesmíru.

Haj hou!

Více informací: Záchranná stanice pro veverky Pinky, kniha Veveřácká kronika, FB profil Veveřáci, Příroda.cz



témata článku:
autor:
Petr Soukup

datum vydání:
9. října 2022


Diskuze k článku „Výsledek 15 let činnosti záchranné stanice pro veverky: více než tisíc zachráněných veverčat!“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!