Zahrada pro nejmenší

autor: RNDr. Jiří Jakl
Zahrada bývá plná tvarů, barev, vůní, chutí i zvuků a děti je vnímají. Ty nejmenší ale nebudou chodit mezi záhony. To my jim něco vypěstujeme a natrháme. Také se „škodami“ musíme předem počítat a i přesto malé zahrádkáře do různých činností zapojovat. Co tedy s malými dětmi na zahradě dělat?


Pozorování rostlin a živočichů

Jde o činnost nejméně náročnou, ale zcela zásadní. Dítko si při ní tříbí pozornost, získává slovní zásobu a bližší kontakt s prostředím.

Na zahradě rostou různé druhy rostlin, mají různé květy, listy, vzrůst i funkci, různý je i hmyz, ptáci a další živočichové na zahradě. Využít můžeme i „kuk“ přes lupu či lehký dětský dalekohled bez složitějšího zaostřování.

Nakládání a vození hlíny

Děti potřebují alespoň lopatku a hrabičky, vozík či náklaďáček a místa, odkud a kde mohou hlínu vozit. Pokud jim místo s hlínou nevyčleníme, musíme počítat s odvážením hlíny rovnou ze záhonů a s většími škodami. Převážet se dají i menší kameny.

Zalévání a voda na zahradě

Děti vodu milují a zalévání k tomu také patří. Potřebují konvičku, nádobu s vodou, podle počasí gumáčky a nepromokavé oblečení, v létě vodovzdorné nazouváky.

Mohou se naučit zalévat rostliny, které vodu skutečně potřebují a v létě k tomu využít vodu z bazénků po koupání již mimo největší horko (které jinak v kombinaci se zálivkou rostlinám spíše škodí). Malé děti také lákají zahradní jezírka, která je vhodné zabezpečit, aby tam děti nespadli. Děti vodu milují a je jim jedno odkud si jí naberou do konvičky.

Sklizeň ovoce a zeleniny

Zatímco s pletím, rytím a řezáním nám malé děti určitě nepomohou a může být pro ně zajímavé jen takové činnosti sledovat, v případě sklizně je to něco jiného. Společně je možné vybírat a vytahovat ředkvičky ze záhonů, hledat okurky, trhat rajčátka, rybíz, borůvky.

Pokud jdeme na zahradu s dítkem poprvé, zkontrolujeme nepřítomnost ostrých předmětů v podobě například nářadí. Spíše než vysvětlování, kde se nemá pohybovat, je vhodnější provedení místy, kde se pohybovat může - se zákazy to totiž díky zvídavosti obvykle končí přesně jinak, než bývají myšleny.

Vybavíme se konvičkou, zahradním nářadím pro děti, vozítkem na hlínu, lupou či dětským dalekohledem a trpělivostí. Jak děti porostou, mohou nakonec mít i vlastní části záhonů a rostliny na starost. Určitě je chyba z nich dělat jen pasivní návštěvníky zahrady a konzumenty zpracovaného ovoce a zeleniny.



témata článku:
autor:
datum vydání:
21. února 2023


Diskuze k článku „Zahrada pro nejmenší“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!