Zamyšlený strom jako z Pána prstenů aneb když příroda čaruje

autor: Petr Kadlík
Příroda dokáže vytvořit neskutečné věci. Stejně tak i lidská fantazie. A když se tyto dvě síly spojí, tak můžete v přírodě uvidět například i moudrého stromového enta ze světa Pána prstenů.


„Zamyšlený olivovník“ z Itálie

Pamatujete mocné a moudré enty, zvané též „pastýře stromů“, z jedinečného světa fantazie J. R. R. Tolkiena? Jednoho jejich zástupce, který jistě mnohé zažil, je dodnes možné spatřit v Itálii. Možná je to tím, že nejsme hobiti, ale s lidmi nemluví. Místo toho už celé stovky let mlčky přemýšlí nad složitostí světa...

No dobře, možná to není pohádkový strom ze světa Pána prstenů. Nicméně velmi starý a místními lidmi vážený tento olivovník (latinsky Olea) skutečně je.

Od nich získal jména „L'Ulivo Pensante“ či „L'Ulivo Pensieroso“, česky „Myslící“ nebo „Zamyšlený olivovník“. A jak vám může dokázat i níže uvedené video, tak na jeho neskutečném vzhledu nemají žádný podíl šikovní filmoví trikaři. Tuto podobu mu dala sama příroda a čas.

Když už jsem u času, tak stáří tohoto podivuhodného olivovníku je odhadováno na zhruba 1500 - 2000 let. Najít ho můžete v jihovýchodní oblasti Itálie, které se česky říká Apulie a italsky Puglia. Pokud vás ale zajímá jeho přesné místo nebo dokonce GPS souřadnice, tak vás musím zklamat.

Místní si jsou vědomi jedinečnosti jejich „Zamyšleného olivovníku“ a nechtějí riskovat hromadné nájezdy turistů. Najít si ho proto musíte sami, pouze za pomoci místních obyvatel. Ti nejlépe posoudí, zda jste hodni setkání s jejich vzácným dlouhověkým přítelem.

Ale abyste neřekli, tak vám na poradím, že dobrý začátek vašeho pátrání je malé italské městečko Ginosa. Ale pšt, ode mě to nemáte!

Zdroj: Puglia.com, Reddit



témata článku:
autor:
datum vydání:
29. září 2022


Diskuze k článku „Zamyšlený strom jako z Pána prstenů aneb když příroda čaruje“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!