Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Houby – na co si dát pozor při nákupu

Češi patří mezi národy s velkou tradicí houbaření. Ne všichni ale máme chuť, čas a znalosti na to abychom běhali po lese a sbírali houby. Přinášíme Vám několik rad na co si dát pozor pokud si chceme houby koupit.


Líní kupující podnikaví prodávající

Bedla vysoká - klikněte pro zobrazení detailuBedla vysoká Houby milují nejen Češi, ale například i Lužičtí Srbové, Rusové, Ukrajinci, nebo i Němci. V sezóně lze velmi často vidět u silnic či na trhu vidět například podnikavé Poláky s plnými košíky hub které se snaží prodat svým línějším či časově zaneprázdněným spoluobčanům či turistům. Osobně bych ale takovéto houby raději nekupovala. Nebo pouze v případě, že si jsem opravdu jistá svými znalostmi hub a dokáži z košíku eliminovat případné nejedlé či dokonce jedovaté houby.

Houbám se věnuje část prováděcího předpisu zákona o potravinách

Houby jsou v českých domácnostech velmi oblíbené, právě pro to je jim věnována veliká pozornost v legislativě. Jedná se o zákon č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, o potravinách a tabákových výrobcích, vyhlášku 157/2003 Sb a u pěstovaných hub ještě nařízení (ES) č. 1580/2007 v platném znění.

Prodejce musí mít podobné osvědčení jako je například rybáři

Hřib hnědý - klikněte pro zobrazení detailuHřib hnědý
autor: Mirek Putík, http://www.nahouby.cz
Podle paragrafu 3 výše uvedeného zákona musí prodejce disponovat osvědčením kterým prokáže svoji odbornou způsobilost. Důvodem je především riziko záměny jedlých hub za ty nejedné či jedovaté a nutnost znalosti jakým způsobem houby skladovat. Jak je známo tyto potraviny totiž velmi rychle podléhají zkáze. Osvědčení vydává Krajská hygienická stanice na základě písemné a ústní zkoušky a lékařské zprávy z vyšetření zraku. Vydává se na dobu určitou a je zárukou toho, že držitel houby opravdu dobře zná.

Prodejce musí uvést název hub, datum sběru a dobu použitelnosti

Požadavky na označení a jakost volně rostoucích hub jsou zakotveny v české legislativě. Evropská se tomuto nevěnuje. Prodejce má povinnost označit balení názvem, datem sběru a dobou použitelnosti, která je v tomto případě tři dny od data sběru.

Volně rostoucí houby musí být očištěné, ale ne prané skladované při teplotě 0+10oC

Křemenáč osikový - klikněte pro zobrazení detailuKřemenáč osikový
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
musí být při prodeji pevné konzistence, dobře na sucho očištěné (ale neprané), bez příměsí a nečistot. Plodnice nesmějí být ani přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké. Mohou být rozděleny nejvýše jedním řezem, který musí být proveden tak, aby zůstalo zachováno spojení klobouku s tření (nohou). Loupání klobouků hub se povoluje pouze u klouzků.

Houby také často poškozují larvy hmyzu. Tzv. červivé houby lze nabízet k prodeji jen omezeně. Vyhláška říká, že perforace způsobené hmyzem jsou povoleny pouze na deseti procentech povrchu plochy řezu, nanejvýše však tři otvory a menší požerky nebo poškození plodnic úlomky mohou být pouze na dvou místech. Celkově může být poškozených hub, které jsou nabízeny k prodeji, maximálně 5%, přičemž poškozenými houbami se rozumí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku nebo v nichž se vyskytují škůdci.

U hub volně rostoucích platí, že mohou být skladovány a přepravovány pouze v jedné vrstvě a to při teplotě 0-10 °C. Tyto podmínky musí splňovat jak houby původem z ČR tak i houby ze třetích zemí. Pro houby z jiných členských států EU tyto podmínky platí pouze v případě, že si výrobce nestanoví své vlastní podmínky úchovy.

Kupujte pouze houby z chladících boxů

Kozák březový - klikněte pro zobrazení detailuKozák březový
autor: Jaroslav Malý, http://www.naturfoto.cz
Z výše uvedené informace je patrné, že by se zákazník měl vyvarovat nákupu hub někde nastánku na který praží slunce a hub viditelně poškozených. Doma houby okamžitě vyndejte z neprodyšného obalu, ihned je spotřebujte nebo vložte do lednice do části se sklepní teplotou.

Kontrolou prodeje je pověřena Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly provádějí pracovníci, kteří mají stejné osvědčení, kterým musí disponovat prodejci. Dle informací inspekce se stává jen velmi zřídka, že prodejce osvědčením nedisponuje. Problém bývá především se způsobem uchovávání hub. Zejména pak na začátku houbařské sezóny, kdy teploty šplhají ještě před dvacet stupňů Celsia. Předmětem kontroly je též obsah těžkých kovů a obsah pesticidů u volně rostoucích i pěstovaných hub.

Zdroj informací:

Státní zemědělská a potravinářská inspekce





Debata k článku 'Houby – na co si dát pozor při nákupu'

Reklama

Tapety na plochu


tapeta Zvířecí sex ;-)

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz