Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Bukač velký – Botaurus stellaris

Bukač velký (Botaurus stellaris) je nenápadně žijící pták vázaný na rákosiny a dodnes opředený mnoha záhadami.

Bukač velký - klikněte pro zobrazení detailuBukač velký
autor: Marek Szczepanek
říše živočichové – Animalia
třída ptáci - Aves
řád brodiví - Ciconiiformes
čeleď volavkovití - Ardeidae
rod bukač - Botaurus
druh bukač velký – Botaurus stellaris

Popis

Je jen o něco menší než volavka popelavá (délka těla 69-81 cm). Peří je nenápadně béžovohnědé, černě pruhované. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Samci se ozývají charakteristickým, hlubokým, i na několik kilometrů slyšitelným „hump“. Dříve se myslelo, že tento zvuk vydávají při ponoření zobáku pod vodu, ve skutečnosti však vzniká natáhnutím a prudkým vypuštěním vzduchu z volete.

Rozšíření

Hnízdí na rozsáhlém území Evropy a Asie a v severní a jižní Africe. Je částečně tažný. V České republice hnízdí jen vzácně v počtu 30-40 párů, a to v údolních nivách větších řek, v jižních Čechách a na Českomoravské vrchovině.

Způsob života a potrava

Žije velmi skrytě výhradně v rozlehlých porostech rákosu. Na zemi ho lze spatřit jen vzácně – při ohrožení totiž zaujímá charakteristický vzpřímený postoj, kdy díky protáhlému tělu a maskovacímu zbarvení skvěle splyne s okolním rákosím. Živí se menšími rybami, obojživelníky a hmyzem.

Rozmnožování

Může zřejmě hnízdit monogamně (1 samec s 1 samicí) i polygamně (1 samec s více samicemi). Neuspořádané hnízdo staví v mokřadních porostech na zlámaných stéblech či kupách nebo jako plovoucí. Hnízdí 1x ročně. Samice snáší obvykle 4-5 vajec, na kterých sedí zřejmě sama 23-26 dnů. Podíl samce na péči o mláďata je dosud neznámý, ale zřejmě se na péči nepodílí. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 12-14 dnů a plně vzletná jsou ve věku 55-58 dnů.

Ochrana

V České republice je zvláště chráněný jako kriticky ohrožený druh.

český název bukač velký
latinský název Botaurus stellaris
hlavní znaky velký, nenápadně zbarvený pták žijící v rákosinách; charakteristický hlas
rozšíření ČR mozaikovité
rozšíření svět Afrika, Evropa, Asie
potrava ryby, obojživelníci, hmyz
doba sezení na vejcích 23-26 dnů
počet vajec 4-5
ochrana zvláště chráněný jako kriticky ohrožený druh

Zdroje:
Karel Šťastný a kol. (2011): Fauna ČR – Ptáci. Academia, Praha.
Lars Svensson a kol. (překlad Robert Doležal; 2012): Ptáci Evropy, severní Afriky a Blízkého východu. Ševčík, Praha.
www.yiva.avcr.cz





Debata k článku 'Bukač velký – Botaurus stellaris'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Světové řeky
Jak se jmenuje tato řeka ze seriálu Mocné řeky, který vysílá televizní kanál Viasat Nature?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 46%

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Zvířecí sex ;-)

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz