Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Jelen evropský - Cervus elaphus

Největší spárkatá zvěř žijící u nás.

Jelení rodinka - klikněte pro zobrazení detailuJelení rodinka
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
třídaSavci
řádsudokopytníci, přežvýkavci
čeleďjelenovití - Cervidae
rodjelen - Cervus

Vzhled

Jelen je naší největší spárkatou zvěří. Jelení srst bývá v létě červenavě hnědá a v zimě šedohnědá. Mládě je červenohnědé s bílými skvrnami. Dominantou dospělého jelena je paroží, které shazuje v období od února do dubna. Forma i velikost paroží záleží na věku. Mimo jiné jsou jeleni známí svým pohybem, který vypadá velmi ladně, lehce a ušlechtile. Parohy mu dodávají majestátnost. Laň - klikněte pro zobrazení detailuLaň
autor: Rostislav Stach, http://www.fotolovy.cz

Rozšíření

Jelena lze počítat mezi obyvatele vysokých a rozlehlých, zejména listnatých, lesů od rovných nížin až po horskou krajinu. Vyskytuje se po celé republice.

Způsob života a potrava

Pokud se chcete vydat na pozorování jelenů, nejlepší jsou podvečerní hodiny. Statnější jeleni tvoří malá stáda nebo žijí samotářsky. Můžeme však vidět větší stádo, ve kterém jsou samice s mláďaty a mladí samci. Vůdcem stáda je nejsilnější samice. Jeleni většinou žijí na jednom místě. Jediná doba, kdy se někteří stěhují je období říje.

Jelen je především býložravec, živí se travou, výhonky, kúrou, houbami nebo lesními plody. Okusem mladých stromků může jelen (pokud je přemnožen) napáchat dost velké škody. Proto se lesníci snaží mladé porosty chránit před jeleny pletivem, kterým omotají každý strom. Jelen evropský - klikněte pro zobrazení detailuJelen evropský
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz

Rozmnožování

Jelení říje probíhá od září do října. Březí samice po zhruba osmi měsících porodí většinou jedno mládě, které kojí asi čtyři měsíce. Mládě se plně osamostatní v jednom roce života, pohlavně dospívá o dva až tři roky později. Ke kolouchovi projevuje velkou náklonnost i jeho otec (možná ještě mnohem větší než k matce).

Ochrana

Jelen je pouze v některých obdobích roku hájen.

český název Jelen evropský
latinský název Cervus elaphus
hlavní znaky silné, statné tělo, špičaté velké parohy
způsob života ve stádech
rozšíření ČR celá
rozšíření svět Evropa
potrava rostliny, kůra, lesní plody
doba březosti 8 měsíců
počet mláďat 1-2
ochrana V některých obdobích hájen

Fotografie:
Fotografie: Jiří Bohdal - www.natufoto.cz
Rostislav Stach - www.fotolovy.cz





Debata k článku 'Jelen evropský - Cervus elaphus'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Rychlost zvířat
Jak rychle se pohybuje toto zvíře?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 44%

Facebook

Tapety na plochu


tapeta \

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz