Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Špaček obecný - Sturnus vulgaris

Dříve u nás špaček nebyl původní, dnes se s ním ale setkáme prakticky všude.

špaček - klikněte pro zobrazení detailušpaček
třídaptáci - Aves
řádpěvci - Passeriformes
čeleďšpačkovití - Sturnidae
rodšpaček - Sturnus

Vzhled

Špaček je zavalitější něž kos. Je dlouhý 22 cm váží 80 g. V zimě a předjaří je šedý na černém podkladě se zeleným nádechem. V létě se šedavé konce per odřou a opeření pomalu černá. Mladí ptáci jsou šedohnědí. Přepeřují na podzim a to tak, že se začnou nejdříve objevovat černá pera se šedými špičkami na bocích, pak na krku a na hlavě. Po zemi se pohybuje hbitou chůzi, ve vzduchu létá frčivým letu. Za letu má trojúhelníkový obrys. Je velmi společenský.

Rozšíření

Všude. Žije hlavně v kulturní krajině (městská zeleň, zahrady, sady), ale i na polích, v polních lesích.

Způsob života a potrava

Po příletu na hnízdiště se shromaždují každý večer na tradičních místech, kde spí a kde zůstávají pokud nejsou vyrušeni. Na podzim se hejna většinou shromažďují v rákosí. V zajetí se špačkové živí tvarohem, vařeným vejcem. V přírodě loví hmyz, červy, housenky, plže a požírají bobule a plody. Špaček je stěhovavý pták.

Rozmnožování

Špaček s mláďaty - klikněte pro zobrazení detailuŠpaček s mláďaty
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
Špačkové se začínají pářit v dubnu až v červu. V té době začínají i hnízdit. Ve volné přírodě používá dutiny ve stromech nebo skalní pukliny, městští ptáci vyhledávají otvory na domech. Hnízdo mají mohutné, miskovitého tvaru, postavené ze suchých částí rostlin.

Samička klade 5 - 7 vajec. Při sezení na vejcích se oba rodiče střídají po půlhodinových intervalech. Vývoj trvá 11 - 12 dní. Líhnou se mláďata, která jsou holá a slepá. Mláďata zůstávají ve hnízdě 20 - 22 dnů. První ptáci opouštějí hnízdo v polovině května.

Ochrana

Neexistuje nějaká zvláštní ochrana.

český název Špaček obecný
latinský názevSturnus vulgaris
hlavní znaky šedohnědý pták, 22 cm dlouhý, za letu trojúhelníkový tvar
způsob životav hejnech
rozšíření ČR všude po celé ČR
potrava hmyz, červy, housenky, plži, bobule a plody
doba sezení na vejcích11 - 12 dní
počet mláďat 5 - 7
ochrana není

Zdroje:

Ptáci lesů, luk a polí (Frieder Sauer)

Fotografie: Jiří Bohdal





Debata k článku 'Špaček obecný - Sturnus vulgaris'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Ptačí siluety
Jakou siluetu bude mít za letu tento pták?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 92%

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Žirafa

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz