Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Ťuhýk šedý - Lanius excubitor

Pták velikosti kosa s čedým peřím kontrastujícínm s černým pruhem přes oči.

Ťuhýk šedý - klikněte pro zobrazení detailuŤuhýk šedý Využil jsem jeden z těch pěkných dnů letošního podzimu a vyšel si na procházku. Doprovod mi dělal synovec. Už jsem se o něm zmiňoval v článku o muflonech. Desetiletý klučina odchovaný městem, který v přírodě nad vším žasne. Procházeli jsme po mezi lemované z jedné strany trnkami a hložím, z druhé strany pastvinou protkanou spletí hraboších cestiček a nor.

"Kochal" jsem se pohledem na masív Českého lesa s majestátným Čerchovem, chránícím chodské vesnice Díly, Klenčí, Postřekov a další, když mě Laďan vytrhl ze zamyšlení. "Jé, podívej strejdo. Na tom stromě je myš."

V první chvíli mě napadlo, že vidí plcha. Nakonec jsem ve výšce asi dvou metrů spatřil na trnkovém keři napíchnutého hraboše. A kousek vedle dalšího. Ten už byl poněkud "seschlý". "Podívej ho loupežníka!" Tiše jsme podřepli. Ukázal jsem na vzrostlý hloh. Na jedné z větví se pohupoval šedý pták velikosti kosa s černou páskou přes oči. "Ten vypadá jako Zorro," zašeptal synovec. Ozvalo se zvučné "tritt, tritt" a ptáček zmizel. Po návratu domů jsem musel udělat přednášku o Ťuhýku šedém.

třídaptáci - Aves
řádpěvci - Passeriformes
čeleďťuhýkovití - Laniidae
rodťuhýk - Lanius
druhťuhýk šedý - Lanius excubitor

Vzhled

Ťuhýk šedý je dlouhý asi 25 cm, tedy velikosti kosa. Spatřit jej můžeme na vrcholcích stromů ze kterých vyhlíží kořist. Létá v plochých vlnách, někdy i třepotavě. Rychle třepetá křídly, občas se zastaví ve vzduchu na jednom místě a jako poštolka pátrá po kořisti. Zbarvený je kontrastně černošedě. Má mohutný na špičce hákovitý zobák a širokou černou pásku přes šedobílé čelo, která mu dává charakteristický vzhled "loupežníka." Od šedého hřbetu i břicha se výrazně odrážejí černá křídla a černý, bíle lemovaný ocas. Mláďata mají hnědošedá záda a vlnkovitou kresbu na hrudi a bocích.

Rozšíření

Ťuhýk šedý je jediný z ťuhýků, který zůstává i v zimě ve svých domovech, rozprostírajících se téměř po celé Evropě mimo britské ostrovy a Itálii. Žije také v Asii, severní Americe a Africe. V zimě se zdržuje na křovinatých místech v polích a lukách a živí se převážně hraboši.

Dr. Hanzák ve své publikaci Světem zvířat II. ptáci 2, považuje Ťuhýka šedého za vzácného ptáka. Je pravda, že tato kniha byla vydána v roce 1974. Já se s tímto zástupcem ťuhýkovitých setkávám v jihozápadních Čechách celkem běžně.

Způsob života

Ťuhýk šedý obývá převážně místa, kde má dostatek úkrytu a potravy. Jde především o meze a remízky uprostřed polí. Pole mu poskytují potravu ve formě hrabošů, remízy a meze zase ochranu při stavbě hnízda či možnost "uskladnění" úlovků na trnech trnek a hlohu. Mimo hrabošů, kteří patří mezi hlavní potravu můžeme v jeho "spižírnách" nalézt také různý hmyz, ještěrky a výjimečně i ptačí mládě. Našel jsem jednou v "ťuhýčí spižírně" na trnkovém keři "přišpendleno" pět kobylek, jednu ještěrku a tři hraboše.

Rozmnožování

V dubnu až květnu si staví ťuhýk na stromě hnízdo obvykle 2 - 5 metrů vysoko poměrně velké, až dvacet centimetrů v průměru, hnízdo ze suchých větviček a kořínků, vystlané peřím a chlupy. Samice snáší 4 až 6 bílých, šedě a hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí 15 - 16 dní. Samec jí v sezení vypomáhá pouze občas. Potravu nosí mláďatům oba rodiče. Mláďata krmí 20 dnů a po vylétnutí z hnízda ještě asi dva týdny. Stejně jako jsem psal o střízlíkovi i ťuhýci jsou zodpovědní rodiče. Jakmile se objeví v blízkosti hnízda vrána nebo straka, oba ptáci na ni nebojácně zaútočí a vetřelce zaženou.

Ochrana

Dříve byl ťuhýk šedý loven myslivci, kteří jej obviňovali ze škod na malých koroptvích a bažantech. Dnes je jeho lov, stejně jako ostatních pěvců, zakázán.

český název Ťuhýk šedý
latinský název Lanius excubitor
hlavní znaky Velikost kosa, kontrastně černošedý. Má mohutný na špičce širokou černou pásku přes šedobílé čelo.
způsob života Obývá především o meze a remízky uprostřed polí. Pole mu poskytují potravu ve formě hrabošů, remízy a meze zase ochranu při stavbě hnízda či možnost"uskladnění" úlovků na trnech trnek a hlohu.
rozšíření ČR Celá republika
rozšíření svět Evropa mimo britské ostrovy a Itálii. Žije také v Asii, severní Americe a Africe
potrava Hraboši, hmyz
doba březosti 15 až 16 dnů
počet mláďat 4 až 6
ochrana ano

Zdroje: Ptáci (Walter Černý, Aventinum nakladatelství s.r.o. Praha 2001)
Ptáci v zahradě a na poli (Jiří Felix, Květoslav Hýsek. Státní zem.naklad. Praha 1975)
Světem zvířat II. díl ptáci (Jan Hanzák. Albatros. Praha 1974)





Debata k článku 'Ťuhýk šedý - Lanius excubitor'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Motýli a jejich housenky
Jaký motýl se z housenky vylíhne?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 25%

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Kůň na pláni

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz