Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Luňák červený-milvus milvus

Vzácný, kriticky dravec s nápadnými bílými skvrnami na spodní straně křídel.

Luňák za letu - klikněte pro zobrazení detailuLuňák za letu
třídaptáci - Aves Linnaeus, 1758
řáddravci - Accipitriformes
čeleďjestřábovití - Accipitridae Vigors, 1824
rodluňák - Milvus Lacepede, 1799
druhluňák červený - Milvus milvus (Linnaeus, 1758)

Vzhled

Luňák je asi stejně velký jako káně lesní. Jeho peří má jasně červenohnědou barvu a při letu ho poznáme podle úzkých prohnutých křídel a dlouhého vidlicovitě vykrojeného ocasu, který plní funkci kormidla. Nepřehlédnete ani velké bílé skvrny na spodní straně křídel, které opravdu silně kontrastují s červenými konci ručních letek, které napomáhají luňákům při plachtění. K výborným výsledkům v oblasti lovu mu pomáhá velmi dobrý zrak, téměř 8krát ostřejší jak u člověka a ostrý zahnutý zobák, kterým trhá potravu. Co se týče zbarvení rozdíl u samce a samičky nenajdete, jen samička je zhruba o 5% větší.

Rozšíření

Luňák červený - klikněte pro zobrazení detailuLuňák červený Luňák červený se vyskytuje ve střední Evropě, nejvíce však ve Španělsku a Francii.

Způsob života a potrava

Párek Luňáků si staví své hnízdo vysoko v korunách stromů a to většinou v listnatých lesích. Lesy ideální k hnízdění hledají v kopcovité krajině, kde se tvoří silné vzdušné proudy(tzv. termika), díky ní mohou luňáci bez námahy stoupat do výšky a plachtit 20-40 m nad zemí. Z takové výšky pak vytrvale čekají na kořist jako jsou např.drobní savci, ptáci, ryby, jakmile kořist spatří rychle se k ní vrhají a uchopí ji sice malými, za to ostrými drápy. Když nastane tuhá a dlouhá zima, spojují se luňáci do skupin čítající maximálně 27 ptáků a hledají potravu společně, pak společně i přespávají na jednou nocovišti.

Rozmnožování

K páření dochází během března a dubna. Před spářením dělá pár luňáků svatební lety, při kterých plachtí nad hnízdem , které si staví společně, vysoko v korunách stromů. Do hnízda o průměru až 1m snese samice bílá vejce s červenohnědými skvrnami. Ve snůšce se takových vajec objeví zpravidla 1-4. Doba sezení není přesně udána, odvíjí se podle začátku páření a v této činnosti se partneři střídají. Mláďata se rodí krémově bílá v časovém rozestupu. Následující hnízdní péče trvá 48-54 dní. Po celou tuto dobu se stávají luňáci velmi citlivý na jakékoli rušení, v nejhorším případě mohou mláďata i opustit a k hnízdu už se nevrátit.

Ochrana

Počty těchto dravců stále klesají, např. na Balkánském poloostrově, kde byl luňák velmi často spatřen se dnes už nevyskytuje. Podle odhadů hnízdí v ČR okolo 50 párů luňáků, ale např. v Německu se počet odhaduje na 2200 párů, což je pro naši republiku značně alarmující. Podle vyhlášky, patří mezi kriticky ohrožené.

mládě luňáka červeného - klikněte pro zobrazení detailumládě luňáka červeného

Český název:luňák červený
Latinský název:Aves Linnaeus, 1758
Hlavní znaky:Velký jako jestřáb, červenohnědé peří, za letu ho poznáme podle úzkých prohnutých křídel
Způsob života:V párech, hnízdění ve vrcholcích stromů
Rozšíření ČR:Dříve nížinné oblasti, dnes zatravněné plochy ve vyšších polohách
Rozšíření svět:Stření Evropa, nejvíce ve Španělsku a Francii
Potrava:všežravec, zrniny, drobný hmyz
Doba hnízdění: 19 až 21 dnů
Počet mláďat:1 - 4
Ochrana:kriticky ohrožený druh




Debata k článku 'Luňák červený-milvus milvus'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Přístupné jeskyně v ČR
Ze které jeskyně pochází fotografie?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 30%

Vyhledávání


Facebook

Tapety na plochu


tapeta Kůň na pláni

Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz

    Naše další projekty:

    Zajímavé odkazy: Webhosting, Sousede.cz - Na Plachtě, Easy sharing PDF, Príma receptář
    Naturway - přírodní cestou

    Chcete zde být také uvedeni? Kontaktujte nás.