Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Čolek horský - Triturus alpestris

Na naší planetě žije poměrně velké množství druhů čolků. U nás České republice najdeme pouhé čtyři.

čolek horský - sameček v době rozmnožování - klikněte pro zobrazení detailučolek horský - sameček v době rozmnožování Patří mezi ně: čolek velký (Triturus cristatus), čolek obecný (Triturus vulgaris), čolek karpatský (Triturus montandoni) a zmiňovaný čolek horský, o kterém se tady dozvíte "snad" pro někoho jen obecné informace, pro jiného velmi poučné a zajímavé. Za zmínku stojí i krásně zbarvený čolek mramorovaný (Triturus marmoratus), který žije pouze ve stření Francii a pyrenejském poloostrově. Je řazen díky svým pestrým barvám k nejpestřejším čolkům Evropy.
Třída Obojžívelníci - Amphibia
Řád mloci - Salamandroidea
Čeleď mlokovití - Salamandridae
Rod čolek - Triturus
Druh Čolek horský - Triturus alpestris

Obecně

Všichni dospělí obojživelníci jsou masožravci. Mají mimořádně velkou tlamu, která jim dovoluje pozřít kořist bez kousání. Často se stane, že je ještě živá. Mnohé druhy čolků a mloků mají silné čelisti opatřené drobnými zoubky. Mezi každodenní jídelníček obojživelníku lze považovat hmyz, pavouky, červy aj.

Charakteristika

Čolek horský má maximálně jedenáct centimetru, ale pokud se jedná o samečka ten měří pouhých osm centimetrů. Když se nerozmnožují je hřbetní strana samečka šedá někdy až černavá a velmi matně skvrnitá. Bříško má čolek horský značně výrazné, žlutooranžové, sytě oranžové až načervenalé. Po bocích se táhne od předních končetin po zadní úzký, blankytně modrý pruh, nad kterým ještě často bývá světlý, bílý nebo žlutavý pás probíhající od zadních končetin až po čenich, na kterých jsou malé černé skvrny. Zbarvení hřbetu samečka je v době rozmnožování (zbarvení se říká svatební šat) šedé, šedomodré až světle modré, které připomíná nádhernou mramorovou kresbu. Sameček má na hřbetě žlutočerný lem, který se táhne od zátylku po špičku ocasu. Ocasní lem je trošičku širší s tmavými skvrnami a ve středu ocasu můžeme vidět světle modrý pruh. Samičky mají hřbet naopak zelený, mramorově světlý nebo tmavě šedý až černý. Zbarvení doplňují tmavé skvrny. Bříško má žlutooranžové až oranžové, ale ne tak syté jako samečci. Velmi nízký ocasní lem samičky má spodní hranu žlutooranžovou. Živí se plži, pavouky, červy, hmyzem. Ve vodě se živí převážně vodními larvami hmyzu. A je také velice zajímavé, že si dokáži ulovit i žabí pulce.

Způsob života

Po zimním spánku (v České republice v březnu až dubnu) vcházejí čolci opatrně do vody, kde se samečkům začíná tvořit pestrobarevný "obleček" a v době 14 dnů se pokouší rozmnožovat svůj druh. Časně po páření se jim začínají ztrácet lemy a barvy začínají blednout. Po tomto jevu opouštějí vodu a začínají žít na souši. V suchozemském stádiu se čolci ve dne schovávají pod různými pařezy, spadlými kmeny stromů a v jiných úkrytech. Přes den nejsou vůbec vidět jen tehdy, když prší. Jinak jsou to aktivní noční obyvatelé naší přírody. Zimují už od října ve svých úkrytech v zemi.

Rozmnožování

čolek horský - samička - klikněte pro zobrazení detailučolek horský - samička
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
Na rozmnožování jsou tito tvorečkové nenároční. Vystačí si klidně s malou kaluží, tůňkou či jinými umělými nádržemi. Samička klade po jednom 150-300 vajíček na jednotlivé listy vodních rostlin. Larvy se líhnou přibližně za 14-21 dní. Záleží také na tom jaká je teplota vody. Živí se prvoky, později nitěnkami a jinými drobnými živočichy. K přeměně (metamorfóze) dochází přibližně za 3 měsíce. Ale v chladných vodách, kde nemají dostatek potravy mohou larvy přezimovat a metamorfózu prodělat až další rok. Pak se malí čolci loučí s vodou a žijí až do dospělosti na souši. Do vody se opět vracejí asi až po třech letech, aby se mohli poprvé rozmnožovat.

Rozšíření

Typickým stanovištěm pro čolka horského, už podle názvu jsou horské oblasti. Nachází se po celém našem území. Převážně v lesech, na vlhkých místech v blízkosti vody. Nejvíce je nacházen ve středních a vyšších polohách. Stane se že může sestupovat i do nižších poloh (max. do 194 m.n.m.), a to zejména v oblastech s rozsáhlými lesními celky.

Ochrana

Čolek horský patří k silně ohroženým druhům a to také podle vyhlášky č. 395/1992 Sb.

Český název: Čolek horský
Latinský název: Triturus alpestris
Délka samečka: 8 cm
Délka samičky: 11 cm
Rozšíření ČR: na celém území
Rozšíření svět: Francie, Řecko, Dánsko, Rumunsko, Bulharsko
Potrava: hmyz, pavouci, červi
Počet vajíček: 150 - 300
Doba líhnutí: po 14 - 21 dnech
Ochrana: Silně ohrožený druh

Zdroje:
Encyklopedie přírody pro celou rodinu - České vydání - Fragment, 1997
amphibia.webzdarma.cz





Debata k článku 'Čolek horský - Triturus alpestris'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Motýli a jejich housenky
Jaký motýl se z housenky vylíhne?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 25%

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Hlemýžď

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz