Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Koliha velká- Numenius arquata

Kolihu poznáte podle dlouhého úzkého zobáku.

Koliha velká - klikněte pro zobrazení detailuKoliha velká
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
Třída: ptáci - Aves
Řád: dlouhokřídlí - Charadriiformes Huxley, 1867
Čeleď: slukovití - Scolopacidae Rafinesque, 1815
Rod: koliha - Numenius Brisson, 1760
Druh: koliha velká - Numenius arquata (Linnaeus, 1758)

Vzhled

Koliha je zhruba stejně velká jako čejka, tedy 55 cm. Rozpjatá křídla měří 80-100 cm. Její hnědé kropenaté peří funguje jako skvělé maskování. Jasným znakem, podle kterého kolihu bezpečně poznáte je dlouhý tenký zobák, ten mívá samice asi o 5 cm delší jak samec. Díky tomu mohou potravu hledat na stejném místě, každý totiž dosáhne do jiné hloubky a tak si navzájem nekonkurují. Jak samec, tak i samice potravu vyhledávají koncem zobáku, který je nejcitlivější.

Rozšíření

Vyskytuje se v celé Evropě a severní Asii. Její hnízdiště se rozprostírají od Irska po Sibiř, na jihu pak dosahují až k Balkánskému poloostrovu a ke Kaspickému moři. Přezimovat odlétá do západní a jižní Evropy, na sever Afriky a na jih Asie. Jediným místem u nás, kde se koliha vyskytuje se staly jihozápadní Čechy.

Způsob života a potrava

Místo k hnízdění vybírá samec, k místu patří i teritorium, které ostatním ptákům vyznačí nápadným letech a hlasitým voláním. Kolihy obvykle hnízdí v mokřadech, v poslední době i na loukách a pastvinách, občas se usadí na lesních mýtinách. Kolihy žijící u mořského pobřeží loví drobné mlže a plže a vytahují červy z hlubokého písku. Kolihy žijící ve vnitrozemí se živí hmyzem a jejich larvami, měkkýši a dokonce i malými žabkami. Na pastvinách rádi vybírají z trusu dobytka chrobáky a jejich larvy. Na tahu se kolihy sdružují do početných hejn, které přeletuje pouze v noci a tak je prozradí jen jejich hlasité volání.

Rozmnožování

vajíčka kolihy velké - klikněte pro zobrazení detailuvajíčka kolihy velké
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
Samec se pokouší zaujmout samici v období dubna až června leteckými manévry. Když se samice snese k zemi, samec kolem ní tak dlouho létá, dokud není k páření svolná. Do malého hnízda na zemi vystlaného trávou naklade samice 4 béžové, hnědě kropenaté vejce. Oba rodiče se po dobu 30 dnů v sezení střídají. Když jeden z partnerů zahřívá vejce, druhý nedaleko od hnízda hlídá, aby na hnízdo nezaútočili vrány a jestřábi.

Ochrana

Nejen u nás, ale v celé Evropy jsou velké problémy s ničením mokřad, které si kolihy vybírají k hnízdění. Jsou pak nuceny hnízdit na lukách a remízkách, kde čelí mnohým nebezpečím ze strany lidských činností.

Fotografie: Jiří Bohdal - www.natufoto.cz





Debata k článku 'Koliha velká- Numenius arquata'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Přístupné jeskyně v ČR
Ze které jeskyně pochází fotografie?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 30%

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Žebřík do nebe

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz