Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Budníček menší - Phylloscopus collybita

Na jaře to bývá právě on, kdo se mezi prvními ptáky vrací ze zimovišť a vítá jaro svým "cilp calp cilp calp".

Budníček menší - klikněte pro zobrazení detailuBudníček menší
autor: Rostislav Stach, http://www.fotolovy.cz
třída ptáci - Aves
řád pěvci - Passeriformes
čeleď pěnicovití - Sylviidae
rod budníček - Phylloscopus collybita

Vzhled

Drobný, štíhlý ptáček, který má šedozelené zbarvení. Hrudní oblast a okolí nohou je lehce nažloutlé. Mladí mají výraznější žlutou ve svém šatníku.

délka: 11 cm
hmotnost: 6-9 g
pohlavní dospělost: v 1. roce

Rozšíření

Tento olivově zelený pták se pohybuje v pásu ohraničeném Irskem a Velkou Británií, Španělskem a Portugalskem, téměř přes celou Evropu, severní Afriku, a severovýchod Sibiře.

Dá se říci, že jeho obydlí je kvůli potravě podmíněno stromovým porostem. Se svým šedozeleným peřím v něm lehce najde potřebnou ochranu. V srpnu shazuje své ošacení, které vymění za nový kabát na cestu na jih do teplejších krajin. Přezimuje ve Středozemí a severní Africe. Někteří se odváží na delší cestu do Íránu, Iráku či do Indie a Afghanistánu. Někteří jedinci se vydají přezimovat na Mallorcu a při chladném počasí se uchylují do domů. Stává se, že několik málo jedinců u nás i přezimuje. Jinak se vrací v polovině března.

Způsob života a potrava

Živ je díky přítomnosti drobného hmyzu a jeho larev v blízkosti svého bydliště. Hledá je v korunách stromů i hustém křovinatém porostu. Lístky a větvičky prozkoumává ze všech stran a hledá housenky, drobné motýlky, mouchy, pavouky a mšice.

Hnízdo staví samička 10-40 cm nad zemí, v hustém podrostu, aby bylo dobře ukryté před vlivy počasí i nepřátel. Základ tvoří suchá stébla trav, listí a mech. Celé je pak vystláno měkkými peříčky.

Rozmnožování

Samičky dorazí ze zimovišť s asi čtrnáctidenním zpožděním, takže samečci mají čas na přípravu hnízda. Tento náskok využijí také k tomu, aby si vymezili území, které brání zpěvem, případně agresivním chováním. Samička vábí samečka vzpřímeným sezením na větvičce, kde vibruje křídli a zpívá. Sameček na to reaguje zpomaleným zásnubním letem, kdy pisklavě vydává "tuíít, tuíít". Sameček si jen "užije" při páření, ale od výchovy potomků dává ruce pryč.

Snůška obsahuje kolem 5-6 bílých, červenohnědě kropenatých vajíček, přičemž každý den je sneseno jedno. Zahřívání a shánění potravy tedy sameček přenechává partnerce. Mladí se vylíhnou během 14-15 dnů. Už za tři týdny jsou mláďata schopná letu.

Ochrana

Stavy budníčka menšího jsou stabilizované, takže jí není potřeba.

český název budníček menší
latinský název Phylloscopus collybita
hlavní znaky drobný, šedozelené zbarvení, bříško lehce nažloutlé
způsob života v době hnízdění tvoří páry, jinak malá hejna
rozšíření Čr všude
rozšíření svět skoro celá Evropa, severní Afrika, severovýchodní Sibiř
potrava drobný hmyz, housenky, motýlci, mouchy, pavouci a mšice
doba sezení na vejcích 14-15 dní
počet mláďat 5-6 bílých, kropenatých vajíček
ochrana není

zdroje (informací):
Encyklopedie zvířat , kolektiv autorů, IMP BV/International Masters Publishers s.r.o.
encyklopedie.seznam.cz

Fotografie: Rostislav Stach - www.fotolovy.cz





Debata k článku 'Budníček menší - Phylloscopus collybita'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Zvířata z dokumentu Jeden dne v divočině
Jak se jmenuje toto zvíře ze seriálu Jeden den v divočině, který vysílá televizní kanál Viasat Nature?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 72%

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Mladá kopřiva

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz