Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Červenka obecná - Erithacus rubecula

Hojně navštěvuje naše zahrady. A pokud ji v zimě nalákáme na krmítko, velmi ráda se k nám bude vracet. Velmi důrazně si totiž hájí své teritorium.

Červenka obecná - klikněte pro zobrazení detailuČervenka obecná
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
Třída ptáci - Aves
Řád pěvci - Passeriformes
Čeleď drozdovití - Turdidae
Rod červenka - Erithacus
Druh červenka obecná - Erithacus rubecula

Vzhled

Nachově zbarvené líce a hruď vynikají oproti lehce našedivělému peří v oblasti břicha a dolních končetin. Výrazně černá očka kontrastují v přechodu ve světle hnědé zbarvení na zádech. Mladé červenky se nápadně liší od dospělých jedinců, protože mají strakaté bříško, jež je tvořeno světle zbarvenými pery s hnědou špičkou.

délka: 14cm
délka křídla: 26 cm
hmotnost: přibližně 19,5g
pohlavní dospělost: v 1. roce

Rozšíření

Poměrně hojně se nachází v Evropě vyjma některých oblastí Středozemního moře a severní části Skandinávského poloostrova. Mimo to ji můžeme spatřit také na Azorských či Kanárských ostrovech. Takže i dovolená tam nám může alespoň trochu připomenout krásu naší přírody. Částečný výskyt je zaznamenán v severních oblastech Afriky. Setkat se s ní můžeme taktéž od předělu Evropy až po střední Rusko, Turecko a Írán. Hnízdí v lesích na zemi s hustým křovinatým porostem. Nyní není už vzácná ani v blízkosti člověka. Usazuje se například na okrajích lesů, živých plotech, či v zahradách. Hlavně samičky na zimu odlétají do severní Afriky a na jih Evropy. Většina samečků zůstává, aby chránili své území před případnými nežádoucími vetřelci. Samičky se k nám opět vrací v březnu.

Způsob života a potrava

Velmi typické je pro červenku hájení teritoria hlasitým zpěvem, kdy sedí na dobře viditelných místech. V zimě ji proti větru a mrazu chrání načechraná pírka. Na jaře je její zpěv nejzřetelnější, protože dává najevo: "Tohle je moje místo." Zároveň tak samečci vábí své budoucí nevěsty. Když se jim podaří přilákat partnerku, dochází k zesílení námluv a dvoření krmením samičky a třepetáním křídly.

Jejich zpěv je tedy nejvýraznější na jaře. Naopak na podzim, v době pelichání, jsou tišší. Vydávají tichý melancholický "podzimní zpěv" k obhájení zimního teritoria. U nás jsou nazývání čermáčkem, protože zpívají pěkně, ale posmutněle.

V Anglii jsou zase "červenkami" nazýváni tamější pošťáci díky svým červeným uniformám. Červenky tam jsou jakýmsi symbolem Vánoc. Jsou spojeny s vánočními pohlednicemi, jelikož je přinášejí poštovní "červenky".

Rozmnožování

Samička zjara zbuduje hnízdo, jež je nízko nad zemí, většinou v lesních houštinách, vyhnilých pařezech, okrajích příkopů nebo pod kořeny stromů. Nalezneme je také jen v dírách v zemi nebo jen mezi trsy trávy či mechu.

V zahradách si rády vybírají hnízdní budky polokruhovitého tvaru. Nebo se usídlují jen na římsách verandy či v kůlně.

Hnízdí od konce zimy až po začátek léta, takže není neobvyklé, že mnohdy hnízdí dvakrát. Je tedy možné vidět samičku sedící na druhé snůšce, zatímco sameček se ještě stará o mláďata z první snůšky.

Počet vajec se pohybuje kolem pěti až sedmi. Samička sedí asi po dobu dvou týdnů v hnízdě a sameček ji krmí. Potravu jí přináší až třikrát za hodinu. Takže můžeme říct, že se jedná o úctyhodný výkon.

Po třetím týdnu mohou mláďata bez větších problémů létat a stávají se tak plně samostatnými jedinci. Prvního roku života se nedožijí asi tři čtvrtiny mladých. Jsou uloveni dravci nebo zahynou při obhajování teritoria.

Ochrana

Není legislativně zvláště chráněn

Český název červenka obecná - Erithacus rubecula
Latinský název Erithacus rubecula
Hlavní znaky červená hruď a tváře, bílý kořen ocasu, tmavě hnědé nohy, dlouhé, tenké nohy
Způsob života páry na dobu hnízdění
Rozšíření Čr celá
Rozšíření svět celá Evropa (vyjma severu Skandinávie a části pobřeží Středozemního moře), severní Afrika, od západu až po střední Rusko, v Turecku, Íránu
Potrava hmyz, červi, bobule, semena
Doba sezení na vejcích 13-14 dní
Počet mláďat 5-7 vajec
Ochrana není zvlášťě legislativně chráněn

Zdroj:
Encyklopedie zvířat , kolektiv autorů, IMP BV/International Masters Publishers s.r.o.

encyklopedie.seznam.cz

Fotografie:Jiří Bohdal - www.naturfoto.cz
Podrobnější taxonomické zařazení na www.biolib.cz
Hlas červenky obecné na www.rozhlas.cz/hlas





Debata k článku 'Červenka obecná - Erithacus rubecula'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: "Ořech" a rostlina ze které pochází
Jaký ořech pochází z rostliny na obrázku?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 67%

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Hlemýžď

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz