Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

 
 
 
 

Pěnice černohlavá - Sylvia atricapilla

Drobný, nenápadný ptáček dostal své jméno kvůli „černé čepičce“, kterou nosí na temeni hlavy. Naši přítomnost ve své blízkosti oznamuje výstražným "tek tek".

Pěnice černohlavá - klikněte pro zobrazení detailuPěnice černohlavá
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
třída ptáci - Aves
řád Pěvci - Passeriformes
čeleď Pěnicovití - Sylviidae
rod Pěnice -Sylvia
druh Pěnice černohlavá -Sylvia atricapilla

Vzhled

Malý, drobný ptáček.Sameček má černě zbarvené temeno hlavy do podoby jakési čepičky. Samička se pak vyznačuje tím samým znakem, jen barva je rezavohnědá. Na hřbetě nosí šedohnědý kabátek, který kontrastuje s bílým zabarvením bříška.

délka: 14 cm
hmotnost: 14-20 g
pohlavní dospělost: v 1 roce života
délka života: 7 let

Rozšíření

Pěnice černohlavá, někdy též nazývaná černohlávek, se celoročně vyskytuje od jihozápadních oblastí starého kontinentu až po Českou republiku. V době hnízdění ji můžeme spatřit téměř v celé Evropě. Zimovištní území si vyhradili tito malí hmyzožravci v oblastech Středozemního moře či západních okrajů severní části afrického kontinentu. Někteří jedinci se snaží přezimovat v našich zahradách. Většina jich ovšem během září a října odlétá do teplých krajin. V přírodě ji pravděpodobně nespatříme. Schovává se nám v hustém podrostu listnatých nebo smíšených lesů. Jen občas rychle přelétne do nejbližšího křoví.

Způsob života a potrava

Zajímavostí je, že na delší vzdálenosti se pěnice vydávají spíše v noci. V tu dobu si nemohou pomoci žádnými body na zemi. Jejich orientačním bodem je proto polárka. Takže jediná možnost, jak odhalit její přítomnost je její velmi výrazný zpěv. Musíme si ale dát pozor, protože samečci pěnice černohlavé nás mohou lehce zmást. Dokáží totiž napodobit hlas jiných druhů ptactva, např. slavíka, kosa, drozda nebo červenky.

Jak jsem již uvedla, jedná se o ptáka z řádu hmyzožravců. Hlavní složkou jeho jídelníčku jsou tedy mouchy a housenky. Často prohledává spadané listí a hledá svou kořist, kterou mohou být i pavouci a mšice. Živí se také bobulemi, spadaným ovocem či černým bezem. Když dozrává bez černý, tak je možno postřehnout její přítomnost díky fialově zabarvenému trusu na křovinách. Mláďata se už od útlého věku živí drobným hmyzem.

Rozmnožování

Jako většina druhů ptáků si na jaře začínají samečkové vytyčovat svá území hlasitým zpěvem. Teprve poté si vyhlížejí své případné partnerky. Pro zaujetí své budoucí choti vztyčují černou chocholku na temeni, čepýří se, rozprostírají ocasní peří a křídla spouštějí podél těla.

Sameček sám ve svém rajónu založí několik hnízd, ale záleží na partnerce, zda dá přednost jednomu z nich, nebo si postaví své vlastní, které bude stejně jako ta ostatní připevněno stébly k rostlinám a bude vystlané jemnými kořínky a chlupy.

Během 2 měsíců, od května do června, má samička asi 2 snůšky. V každé z nich je 4-5 bílých vajíček s hnědým mramorováním. O zahřívání se starají oba rodiče černohlávka. Už ve věku 10-13 dní opouštějí mláďata hnízdo. V té době se o sebe ještě neumějí pořádně postarat a tak jim rodiče po dobu dalších minimálně 14 dnů ještě pomáhají.

Ochrana

Ve střední Evropě nepatří mezi ohrožené druhy a proto není zvláště legislativně chráněn.

český název pěnice černohlavá
latinský název Sylvia atricapilla
hlavní znaky malá, černá chocholka, šedé a bílé zbarvení
způsob života samotář
rozšíření Čr všude
rozšíření svět Evropa bez severu Skandinávie, sever a západ Afriky
potrava dospělý hmyz a jeho larvy, pavouci, bobule
doba sezení na vejcích 10-12 dní
počet mláďat 4-10
ochrana není

zdroje:
Encyklopedie zvířat , kolektiv autorů, IMP BV/International Masters Publishers s.r.o.

encyklopedie.seznam.cz





Debata k článku 'Pěnice černohlavá - Sylvia atricapilla'

Reklama

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Rychlost zvířat
Jak rychle se pohybuje toto zvíře?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 44%

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Vlčí máky

Vyhledávání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2019 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz