Jane Goodall je 80 let. Bioložka jako první zjistila, že šimpanzi dokážou projevit emoce a vyrábějí si nástroje

2. duben 2014

Žena, která změnila náš pohled na šimpanze, slaví tento týden své kulaté narozeniny. Anglická bioložka Jane Goodall zasvětila studiu těchto lidoopů celý svůj život. Její práce přinesla mnoho zásadních poznatků o životě a chování těchto primátů.

Kariéra Jane Goodall začala v roce 1957, kdy odjela do Afriky za dobrodružstvím. V Keni se ale seznámila s paleoantropologem Louisem Lakeym, kterého zaujaly její znalosti a který ji vzal sebou do tanzanské rezervace Gombe.

Tam se v roce 1960 začala Jane Goodall věnovat naplno studiu šimpanzů. Zvolila do té doby neobvyklý a velmi nebezpečný způsob: postupně krok za krokem se dostávala stále blíže přímo mezi lidoopy a sledovala je velmi zblízka.


Objevy doktorky Jane Goodall:
- jako první popsala skutečnost, že šimpanzi dokáží nástroje, které využívají, také vyrábět.
- šimpanzi jsou schopni lovit větší savce a jsou tedy masožravci
- popsala způsoby, jakými šimpanzi dokážou projevovat emoce

Zvířata si dokonce pojmenovala. Zvolila třeba jména Fifi nebo David Šedobradka.

Jako první zjistila, že šimpanzi používají nástroje. V tomto případě šlo o stonky trávy, kterými šimpanzi vybírali mravence z mraveniště. A doložila také, že nástroje si šimpanzi umějí sami vyrobit.

Další její zjištění bylo, že lidoopi dokážou projevit emoce. Například se objímají, dávají si pusy, poplácávají se po zádech nebo se navzájem lechtají.

Jane Goodall šimpanze v Gombe studovala přes 45 let a získala si tak světovou pověst odbornice na chování primátů.

V současnosti se také hodně zasazuje za ochranu přírody a za práva zvířat a prosazuje například vegetariánství

Jane Goodall své jubileum oslaví aktivně. Její institut uspořádá narozeninovou oslavu. Sledovat ji můžete i vy ve čtvrtek 3. dubna 2014 v přímém přenosu na YouTube.

autoři: mvo , Dalibor Zíta
Spustit audio