Šípek - plod nejen pro okrasu, ale i pro zdraví

Blahodárné účinky šípku, plodu růže šípkové nebo chcete-li plané či divoké znaly již naši prapředci. V lidovém léčitelství má nezastupitelné místo i dnes. Právě v této době pomalu přichází chvíle, kdy šípky dozrají a bude možné je sbírat.

šípky - klikněte pro zobrazení detailušípky Šípek zná snad každý není tedy nutné jej dlouze představovat. Pokud však prahnete po podrobnějších informacích jak vypadá a kde roste doporučuji náš starší lexikonový článek. Šípek se u nás průmyslově nepěstuje jeho spotřebu bohatě pokryje volně v přírodě rostoucí rostliny. Jedná se o nenáročný skromný keř, ale běda tomu, kdo si jej přinese do zahrady a nehlídá jak se rozrůstá. Zanedlouho totiž dokáže zaplevelit celou zahradu.

Způsob sběru

Právě nyní, v září a říjnu je čas na sběr. Ideálně vyrazte za suchého a slunného počasí. Tehdy můžete předpokládat nejvyšší obsah vitamínu C. Sbírejte tvrdé červené nebo oranžové šípky. Vyhněte se přezrálým.

Sušení

Po té co si šípky přinesete domů je usušte nejlépe umělým teplem do teploty šedesát stupňů Celsia. Při pomalém sušení a vyšší teplotě šípky rychle ztrácejí vitamín C. Dobře usušené šípky mají oranžovou až tmavohnědou barvu, nakysle sladkou a svíravou chuť a slabou ovocnou vůni. Šípky skladujte ve vzduchotěsné sklenici maximálně jeden rok. Šípky přešlé prvními mrazíky k sušení již nepoužívejte. Dají se ale dobře použít na marmelády a sirupy.

Použití

Šípek se používá především pro své blahodárné účinky na močové cesty, snižuje množství cholesterolu, používá se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, ledvinových a žlučový kamenech, při blokování tekutin v těle. Nejvíce se však používá jako prostředek ke zvýšení odolnosti organismu na lokální a celkové infekce a intoxikace je totiž významným zdrojem vitamínu C zejména pro zimní období. V lidovém léčitelství se používá i například při silné menstruaci či hemeroidech. Asi nejrozšířenějším je čaj.

Účinné látky

Plody růže šípkové obsahují třísloviny (2-3 %), invertní cukr (10-14 %), sacharózu (2,5 %), pektin (11 %), kyselinu citronovou a jablečnou, stopy vanilinu, silice, flavonoidy, kyselinu nikotinovou, vitamin C (0,5 %), vitaminy B, vitamin K, karoten, fosfor, vápník, draslík, hořčík aj.

Několik zajímavých receptů pro Vás

Šípkový čaj z drcených šípků
Suroviny - 2 čajové lžičky šípků na 250ml vody
Příprava - Připravujeme z drcených šípků které deset minut povaříme. Na dvě čajové lžičky drcených šípků 250ml vody. Důležité je použít plátěný nebo papírový filtr na odfiltrování jemných chloupků.

Šípkový čaj z celých šípků
Suroviny - Hrst sušených šípků na 2l vody
Příprava - Šípky namočíme přes noc do vody ráno ohřejeme k varu a servírujeme. Tento čaj je nejkvalitnější. Je možné udělat ze stejných šípků i druhý a třetí nálev. Druhý kvalitou odpovídá čaji z drcených šípků, třetí už není tak dobrý. Dá se ale dochutit třeba citrónem.

Šípkový likér s žitnou
Suroviny - 1l šípků,500g cukru, 3 litry žitné Příprava - (1 l šípků a 0,5 kg cukru se 8 dní luhuje ve 3 l žitné, pije se pak 1 sklenka denně před jídlem). - ( J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin, díl 4. )

Šípkový likér s pomerančem (3)
Suroviny - 0,5 kg šípků, kůra z ½ pomeranče, 1,5 l vodky, kousek skořice, cukrový sirup (250 g cukru + 1 hrnek vody)
Příprava - Šípky očistíme od stopek a okvětí, vložíme do alkoholu a necháme louhovat 10 dní. Potom scedíme, přidáme cukrový sirup, promícháme a scedíme do lahví.

Šípkový likér s kořením (3)
Suroviny - 0,5 kg šípků, kůra z ½ citronu a z ½ pomeranče, 1,5 l vodky nebo třešňové pálenky, 1 lžička spařených rozinek, kousek skořice, 3 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, cukerný roztok (250 g cukru + 1 hrnek vody)
Příprava - Očištěné šípky smícháme s kořením a kůrou z citronu a pomeranče, zalijeme alkoholem a necháme 14 odstát na teplém místě, nejlépe na okně na slunci. Pak uvaříme cukerný roztok a smícháme ho se scezeným šípkovým nálevem. Slijeme do lahví a necháme ještě několik dní odležet v chladnu.

Šípkové víno Dědka kořenáře Břetislava Nového (1)
Suroviny - 1kg cukru na 5 litrů vody, vinné kvasinky, demižón
Příprava - Podélně nařízlé šípky dáme koupat do roztoku cukru s vodou. Nalijeme do demižónu,Naplníme ho maximálně z 80ti % aby se víno náhodou nechtělo podívat do pokoje, kde jej máme uložené. Nezapomeňte na kvasnou zátku aby se do lahve nedostal vzdušný kyslík a víno nezoctovatělo.

„Sladké zoctovatělé šípkové víno se nedá pít ani užívat, neboť jest poněkud více nelibé chuti. Naopak ale víno správně prokvašené jest vysoce chutné, příjemně sladkokyselé a neobyčejně pitelné. Když ho necháte nějaký rok čekat a potom opatrně přelijete do lahví bez vírů, bublání a turbulencí, obdržíte mimořádně lahodný mok, který lze využít ke slavnostním událostem jako víno první volby. „ To píše Břetislav Nový na svém webu.

Šípkové víno I.(3)
Suroviny - 3 půllitry šípků, 3 l vody, 1 a ¾ kg cukru
Příprava - Šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme je a na obou stranách nařízneme. Vložíme je do 5ti litrové lahve. Svaříme cukr s vodou (asi 5 minut), necháme vychladnout a nalijeme přes plátýnko na šípky. Lahev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát na teplém místě asi 8 týdnů. Lahev neotvíráme ani s ním nepohybujeme. Počkáme, až poslední šípek klesne ke dnu a poté nápoj slijeme do lahví. Zazátkujeme a uložíme v chladu. Víno je tím lepší, čím déle leží. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.

Šípkové víno II. (3)
Suroviny - 400 g sušených šípků, 3 l vroucí vody, 200 g cukru, ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky Malaga, cukerný roztok z 1,5 kg cukru a 1 l vody
Příprava - Na šípky nasypeme cukr, zalijeme vařící vodou a přidáme živnou sůl. Necháme vychladnout a přidáme kvasinky a 1/3 cukerného roztoku. Necháme kvasit a vždy po 5ti dnech přidáme další 1/3 cukerného roztoku. Vždy promícháme. Po skončení kvašení víno 2x přetočíme, necháme ustát a stáčíme do lahví.

Šípkovo-jablečná marmeláda (3)
Suroviny - 1 kg šípků, 1 l vody, 1 pomeranč, 1 kg cukru, 250 g jablečného pyré, 5 g kyseliny citronové, 1 lžička mleté skořice
Příprava - Šípky očistíme, rozpůlíme, zalijeme vodou a vaříme 15 minut, poté propasírujeme přes plátno, přidáme jablečné pyré, pomerančovou kůru i šťávu, skořici a kyselinu citronovou. Vše povaříme 10 minut. Přisypeme cukr do zhoustnutí. Plníme do skleniček, které sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

Šípková marmeláda (2)
Příprava šípkové marmelády je velmi jednoduchá. Čerstvé plody omyjeme studenou vodou, odstraníme zbytky kališních lístků a stonky. Plody rozřízneme a odstraníme všechna semena. Tyto slupky pak vaříme v malém množství vody asi 15 minut, poté směs procedíme. Získaný šípkový protlak necháme vychladnout, poté ho smícháme s želírovacím cukrem a znovu asi 5 minut povaříme. Nakonec marmeládu plníme do sklenic a dobře uzavřeme. N 1 kg šípků potřebujeme 1 kg želírovacího cukru.

Právě z takovéto marmelády si můžete udělat Hrabalova divočáka se šípkovou:

Šípková omáčka(2)
Suroviny - 40 g másla, 30 g hladké mouky, Ľ t vývaru, Ľ l bílého vína, 4 lžičky šípkové marmelády, nebo protlaku, sůl, cukr, citronová šťáva na dochucení.

Příprava - Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou postupně zředíme studeným vývarem a vínem. Omáčku 20 minut povaříme. Poté přidáme šípkovou marmeládu, nebo protlak a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.

Šípkový sirup (3)
Suroviny - Čerstvé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr

Příprava - Čerstvě natrhané šípky zbavíme jadérek, rozkrájíme a zalijeme studenou vodou. Necháme odstát půl hodiny, pak přivedeme k varu. Povaříme, necháme vychladnout, přecedíme a do 1 litru čisté šťávy přidáme ½ kg cukru. Cukr necháme rozpustit a můžeme užívat.

Šípkový kompot (3)
Suroviny - 500 g šípků, ½ l vody, 300 g cukru

Příprava - Zralé šípky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Svaříme cukr s vodou, přidáme šípky a vaříme 4 minuty. Necháme odstát do druhého dne, pak přecedíme a šípky naskládáme do skleniček. Scezený cukerný roztok převaříme, nalijeme na šípky do sklenic a sterilujeme 15 minut při 75 st.C.

zdroje:
1 www.dedekkorenar.cz
2 recepty.centrum.cz
3 www.spektrumzdravi.cz




Debata k článku 'Šípek - plod nejen pro okrasu, ale i pro zdraví '
autor článku:
datum zveřejnění:
20. září 2012


Nejnovější články ze stejné kategorie
Vyznáte se v olejích? 3.díl
Vyznáte se v olejích? 3.díl
Ve třetím a posledním díle naší série článků o olejích se podíváme na ty zbylé, které se do...
Vyznáte se v olejích? 2. díl, aneb na co jaký rostlinný olej
Vyznáte se v olejích? 2. díl, aneb na co jaký rostlinný olej
V prvním díle jsme se seznámili s některými základními pojmy, zejména pak s rozdíly mezi nasycenými...
Vyznáte se v olejích? 1. Díl  základní pojmy
Vyznáte se v olejích? 1. Díl základní pojmy
Ať už je vaše odpověď jakákoliv, minimálně dobře se orientovat vám umožní dnešní článek,...
Hmyzí domeček - proč by neměl chybět na zahradě a jak je vyrobit
Hmyzí domeček - proč by neměl chybět na zahradě a jak je vyrobit
Na správné přírodní zahradě si najdou užiteční živočichové i hmyz mnoho úkrytů, kupříkladu v...
Môžu byť čmele (čmeláci) využiteľné pre poľnohospodárstvo a záhradu?
Môžu byť čmele (čmeláci) využiteľné pre poľnohospodárstvo a záhradu?
Opeľovanie rastlín zaraďujeme medzi ekosystémové služby - prínosy pre ľudí získavané z ekosystémov....
Jak se vyhnout palmovému oleji?
Jak se vyhnout palmovému oleji?
Palmový olej (PO) není ani zdravý, rozhodně není ani ekologický, ale je levný. Rozšířil se jako mor v...
zobrazit další články...

vytisknout článek



Nejste si jisti významem některého odborného termínu v článku? Zkuste se poradit s naším slovníkem.

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Sněžka - pohledy známé i neznámé
Odkud je vyfocen pohled na Sněžku?
poznávačka Sněžka - pohledy známé i neznámépoznávačka Sněžka - pohledy známé i neznámé
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 40%

Poznávací test: Zvířata v pohádkách
V jaké známé pohádce má svou roli toto zvíře?
poznávačka Zvířata v pohádkáchpoznávačka Zvířata v pohádkách
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 72%

Vyhledávání


Reklama


Již příště zde může být Vaše reklama!

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Zvířecí sex ;-)

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.
© 2004 - 2016 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • o nás
  • napište nám
  • počasí
  • ankety
  • vtipy o zvířatech

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz