Voda z vodovodu je nebezpečná - tvrdí 'potravináři'

autor: Petr Kadlík
Do médií se dnes dostala tisková zpráva Potravinářské komory České republiky, zpochybňující kvalitu vody ve vodovodu. Je důležité upozornit, že i když se zpráva snaží působit jako oficiální úřední zpráva, jde jen o pouhou reklamu pro podporu prodeje balené vody!

V tiskové zprávě pojmenované "Stanovisko PK ČR k nabízení kohoutkové vody v restauracích" najdete řadu skutečných perel... Zde je pár těch největších (text zobrazený kurzívou pochází přímo z tiskové zprávy):


Potravinářská komora ČR již delší dobu se znepokojením sleduje mediální útoky směřující ke konzumaci balených vod. Naposledy to byl článek uveřejněný v Haló novinách „Není pití jako pití“, v němž autorka zcela mylně uvádí, že „není nic špatného na pití vody z vodovodu“ a že „nejnovější studie ukazují, že do špatně skladované vody (v teple, na slunci) se uvolňují toxické i rakovinotvorné látky (nikl, etanol, ethylenoxid, benzen a jiné) z obalu – plastové lahve“, aniž by však konkrétní studie jmenovala.

Takže pítí vody z vodovodu je špatné??? Ale to je jen začátek, autorka zprávy Ing. Jarmila Štolcová, Ph.D., tisková mluvčí PK ČR, ředitelka pro marketing a komunikaci, se hezky rozjela a pokračujme v podobném tónu dále:


V posledních letech se hmotnost PET lahví neustále snižuje a v současné době může lahev vážit i 20 až 30 g. To představuje skutečnou výhodu, co se dopadu na životní prostředí týká.

20 až 30 gramů těžká PET láhev, potřebná na každých spotřeboavných 1,5 litru pitné vody, je tedy pro životní prostřední lepší, než ŽÁDNÁ láhev potřebná na vodu z vodovodu? Zajímavá logika, co?


U kohoutkové vody, která má za sebou možná pobyt v nekvalitním vodovodním řadu ve společnosti zbytků hormonů a léčiv, si spotřebitel o bezpečnosti může nechat leda tak zdát. Některá stravovací zařízení si nechávají za stočení vody dokonce platit. Proč?

Kohoutková voda se na cestě z úpravny upravuje na několika místech. Takže ani zákazníci na nejvzdálenějším konci vodovodního potrubí nedostávají nekvalitní vodu neplnící normy. To, kde by se ve vodovodním potrubí vzaly 'zbytků hormonů a léčiv' je už úplnou záhadou...

Placení v restauraci za vodu z vodovodu není podle mého názoru nic divného, i když pravda - mohla by být zdarma a ve spoustě restaurací tomu tak je. I samotná restaurace musí za vodu odebranou za vodu vodárnám zaplatit, ale hlavně zákazník neplatí jen za samotnou vodu, ale i za servis. Někdo tu vodu musí z vodovodu natočit, přinést zákazníkovi a následně umýt nádobí. A jestli za skenici vody z vodovodu zaplatím restauraci třeba 10 Kč, tak je to pořád rozumnější cena než zaplatit 30 korun za malou lahvičku balené vody.


PK ČR se znepokojením pozoruje podporu zaměřenou na doporučování pitné vody stočené z kohoutku.

Tomu znepokojení se dá rozhodně věřit:-) Výroba a prodej balené vody je 'velmi dobrý kšeft' a klesající poptávka po tomto typu zboží musí finančním ředitelům firem z tohoto oboru dělat velmi špatné spaní.


Ale abych jen nekritizoval, jedna informace v tiskové zprávě je skutečně pravdivá. Z kohoutku (většinou) neteče minerální voda. Pokud minerálku člověk potřebuje, tak může mít nákup balené vody smysl.

Celou tiskovou zprávu najdete zde: www.foodnet.cz.



autor:
datum vydání:
23. července 2013


Diskuze k článku „Voda z vodovodu je nebezpečná - tvrdí 'potravináři'“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru