Včelí med - nejen příjemná sladkost

autor: RNDr. Jiří Jakl
Nikdo asi nepochybujeme o zdravosti konzumace včelího medu. Co je to med a pročpak je vlastně zdravý?

Med je hodnotná přírodní potravina vytvořená společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv květin (nektaru) či stromů (medovice). Tyto sladké šťávy včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech. Med slouží včelám po celé zimní období jako potrava. Včelí med obsahuje převážně monosacharidy (glukózu neboli cukr hroznový a fruktózu neboli cukr ovocný), v různém množství a poměru podle zdrojů včelí pastvy. Těchto jednoduchých cukrů organizmus člověka téměř bezpracně a bez enzymatické zátěže využívá.

Dále med obsahuje

fruktózu (30-38%)
glukózu (26-33%)
sacharózu (1-10%)
vyšší cukry (1-10%)
vodu (17-20%)
bílkoviny (0,1 - 0,5 %: jejich obsah je různý podle původu medu)
enzymy (0,1-0,6%: glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)
vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
vonné látky
barviva (karoten, flavony)
pylová zrnka
různé minerální látky (vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, hořčík, železo, křemík, mangan aj.)
včelí mateří kašičku
volné organické kyseliny (0,1-0,5%: pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová aj.)
aminokyseliny (0,1-0,5%)

Med jako lék

Med je nejen vynikající potravinou, ale i pomocným lékem na mnohé nemoci. Med působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce a zlepšuje dokonce spánek. Konkrétně se používá při léčbě nemocí srdce, jater, žaludku, střev, ledvin, močového ústrojí, chřipkových onemocnění, černého kašle, tuberkulózy plic. Požíváním medu se také rozšiřují krevní cévy, což je důležité při léčbě vysokého krevního tlaku. Také se doporučuje přikládat med na rány a popáleniny.V plastické chirurgii při transplantaci kůže zjistili, že rány se rychleji a bez komplikací hojí, když pacient dostává stravu doplněnou medem. Med je účinnou látkou při léčení otrav, hlavně houbami, protože krev otrávených ztrácí největší část glukózy, která se vhodně nahrazuje medem. Medem podávaným před spaním se mírní nervová vyčerpanost a léčí nespavost.

Krystalizace medu

Med nesmí být zahřátý na teplotu vyšší než 46°C, jinak ztrácí většinu vitamínů a enzymů - takový med je již nestravitelný pro naše tělo, je bezcenný. Proces krystalizace medu je běžný u všech medů s vyšším obsahem glukózy. Proto medy lipové, řepkové, jetelové, medovicové a vřesové po určité době od vytočení zkrystalizují, zatímco jednodruhový med akátový s vyšším podílem fruktózy nezkrystalizuje nikdy. V žádném případě však není krystalizace na závadu. Zkrystalizovaný med je naopak známkou pravosti (výjimkou je právě akátový med).

Druhy včelích medů

Po vstupu do EU rozlišujeme 2 druhy medu: Květový (nektarový) a medovicový (zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze dřevin). Název "med smíšený" je již věcí historie (obsahoval podíl jak květových, tak medovicových medů). Název med lesní je zavádějící, protože včely v lese nosí většinou nektar květový - tedy takový, jaký většinou je. Květový med je přírodní koncentrát nektarů z květin rostlin. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Med medovicový v porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků.

Použité informační prameny

Zdraví na dlani - včelí med
Bronislav Prokop - med
Prameny zdraví.cz - Med není jen sladidlo, lze jej využít i při léčbě různých neduhů
Kasalice a Kasaličky - o medu
Vilíkovy medové stránky - vše o medu



autor:
datum vydání:
13. února 2006


Diskuze k článku „Včelí med - nejen příjemná sladkost“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!