Kachna divoká - Anas platyrhynchos

Nejhojnější a největší divoce žijící kachna u nás.

Samička kachny divoké - klikněte pro zobrazení detailuSamička kachny divoké
autor: Lenka Kadlíková, http://www.priroda.cz
třídaptáci - Aves
řádVrubozobí - Anseriformes
čeleď kachnovití - Anatidae
rodkachna - Anas
druhkachna divoká - Anas platyrhynchos

Vzhled

Samice má přírodně hnědé peří s nepřehlédnutelnou, bíle olemovanou, temně modrou částí křídla. Samec je tradičně oděn do pestrobarevného kabátku. Kovově zelenou hlavu zdobí žlutý zobák. Zelenou hlavu od kaštanově hnědé hrudi odděluje bílý obojek. Zbytek těla přechází od modrozelených křídel až po světle šedé břicho. Samec též může pyšnit modrým zrcátkem na křídlech. Jak samec tak i samice mají červené až oranžové nohy.

Rozšíření

Jejím domovem jsou stojaté a pomalu tekoucí vody. Kachna má obzvlášť ráda rybníky a jezera s porostlým křovinatým či rákosovitým břehem. Často ji lze zahlédnout na parkových rybnících, kde si zvykla na lidi a s radostí přijme suche pečivo. Upozorňuji, pouze suché pečivo. Měkké čersatvé rohlíky či jiné pečivo ji mohou způsobit zažívací potíže. Mimo naší republiku se vyskytuje po celé Evropě, Asii, severní Americe a Africe.

Způsob života a potrava

Často ji lze zahlédnout na parkových rybnících, kde si zvykla na lidi a s radostí přijme suche pečivo. Upozorňuji suché pečivo. Měkké čersatvé rohlíky či jiné pečivo ji mohou způsobit zažívací potíže. Její hlavní potravou je však hmyz a jeho larvy, malí měkkýši nebo vodní i suchozemské rostliny. Kachna divoká patří mezi největší žravce mezi ptáky. Je schopna horlivě pronásledovat rybu, červa nebo i obojživelníka.

Jedná se o velice družného ptáka. Není vyjímkou, že ji spatříme mezi jinými druhem příbuzných ptáků. Spolu s nimi pak bojuje o potravu, která se zde přirozeně vyskytuje či kterou do rybníka hodíte vy. Pokud kachny zmerčí na městském rybníčku blížicího se člověka, rychle plavou ke břehu a čekají zda nedostanou něco na zub.

Pokud se stane, že se kachna divoká spáří s domácí kachnou (ta z tohoto druhu byla vyšlechtěna) tak mláďata ztrácí plachost kachny divoké a stávají se z nich krotké kachny domácí.

Naše republika je přibližně na hranici území, odkud se kachna stěhuje na zimu jižněji a kde zůstává, proto je lze u nás vidět i v zimě.

Rozmnožování

Sameček kachny divoké - klikněte pro zobrazení detailuSameček kachny divoké
autor: Lenka Kadlíková, http://www.priroda.cz

V době hnízdění tvoří dočasné páry. Páření probíhá téměř vždy ve vodě. Předchází mu různé umělecké a plavecké kousky samečka. Svá hnízda ze stonků a listů si staví jak při zemi tak i na stromech či zdech. Po dostavbě ho ještě vystele prachem. Pokud samička odchází od hnízda s vejci, nikdy je nezapomene zakrýt.

Po 25-30dnech samička vysedí 8 - 16 mláďat, která vodí 50-60 dní. První den mláďata ztráví na hnízdě. Ty další už na vodě poblíž břehu. Samec se v době hnízdění od samice odpojí.

Ochrana

Není zvlášť legislativně chráněn

český název Kachna divoká
latinský název Anas platyrhynchos
hlavní znaky Vodní pták, samice hnědá s modrým zrcátkem na křídle, samec kovově zelená hlava s náramkem na krku, modrozelená křídla, šedavé břicho
způsob života Dočasné páry
rozšíření ČR celá
rozšíření svět Evropa, Asie, Severní Amerika a Afrika
potrava Hmyz, rostliny, měkkýši, tvrdé pečivo
doba sezení na vejcích25 - 30 dní
počet mláďat 7-11
ochrana není zvlášť legislativně chráněn

zdroje:
Brehmův život zvířat





Debata k článku 'Kachna divoká - Anas platyrhynchos'
vytisknout článek



Nejste si jisti významem některého odborného termínu v článku? Zkuste se poradit s naším slovníkem.

Reklama



Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Stopy zvířat
Poznáte stopy zvířat?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 63%

Vyhledávání


Facebook

Tapety na plochu


tapeta Zima

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2017 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz

    Naše další projekty:

    Zajímavé odkazy: Webhosting, Sousede.cz - Na Plachtě, Easy sharing PDF, Príma receptář, Naturway - přírodní cestou

    Chcete zde být také uvedeni? Kontaktujte nás.