Ježek západní a východní - Erinaceus europaeus a concolor

Ježek se díky svým typickým ostnům vytvořeným z chlupů nedá splést nějakým jiným zvířetem. Horší je už rozeznat jeřka západního a východního

Ježek východní - klikněte pro zobrazení detailuJežek východníAutor snímku: Jiří Bohdal - www.naturfoto.cz
třída savci - Mammalia
řád hmyzožravci - Insectivora
čeleďježkovití - Erinaceidae
rodježek - Erinaceus
druhježek západní - Erinaceus europaeus (Martin, 1838)
druhježek východní - Erinaceus concolor ( Linnaeus, 1758)

Vzhled

Ježek západní má ostny uhlazené dozadu a na prsou má hnědavou srst. Naopak východní má náprsenku bílou a ostny mu rostou na všechny strany. Silné kožní svaly mu dovolí se stočit do známého pichlavého klubíčka a nikoho k sobě nepustit.

Rozšíření

Oba druhy se poměrně hojně vyskytují po celé České republice i v Evropě. Ježek s oblibou pobývá v okrajových částech měst, v parcích nebo řídkých lesích, kde nachází dostatek potravy.

Způsob života a potrava

Ježek žije podobným způsobem života jako třeba medvěd. Čili na jaře a v létě hýří aktivitou a na podzim a zimu se uklidí někam do pelíšku. Přes toto období spánku se jeho tělesná teplota pohybuje kolem 5oC. Jakmile však začne na jaře hřát sluníčko,jeho tělesná teplota se zvýší až na 35-37oC a ježci se pomalu probouzejí k životu. Z pelíšku ježky nevytáhne ani tak sluníčko jako takové, ale teplo, které vydává. Ježek je totiž spíše noční zvíře. Nebezpečná jsou pro ježky náhlá předjarní oteplování kolem 15oC. Tato teplota ježky totiž probudí a ty pak spotřebují větší množství tukových zásob, které jim na jaře budou chybět. Poměrně štíhlou postavu si ježci udržují až do podzimu, kdy si začínají vytvářet tukové zásoby na zimu. Tyto zásoby si vytvářejí pojídáním žížal, plžů, spadaného ovoce... nejraději však mají dešťovky. Na jídelníčku se občas objeví i vajíčka. Za potravou se vydávají až několik kilometrů.

Dříve se vědci domnívali, že ježek je druhem, který si hlídá své teritorium, ale v poslední době se zjišťuje, že tomu tak není. Jedinci sice obývají určité území, ale nebrání jinému příslušníkovi druhu vniknout na jeho území, pokud přichází za potravou. Jiné je to ale v případě zájmu vetřelce o samičku připravenou se pářit. To se pak rozpoutá tuhý boj.

Rozmnožování

Ježek západní - klikněte pro zobrazení detailuJežek západníAutor snímku: Miloš Anděra - www.naturfoto.czBoj probíhá nejen mezi dvěma samci, kteří mají zájem o tutéž samičku, ale také mezi samičkou a vítězným samcem. Samička je totiž většinou dost nepřístupná a nechá se samečkem dlouho pronásledovat. Nakonec se však smíří a oba se začnou točit do kruhu. Po chvíli se samička přikrčí k zemi, zvedne a roztáhne zadní nožky. Aby se sameček nepopíchal o její ostny, musí je přitáhnout k tělu. Samotný akt páření trvá jen několik vteřin, ale může se několikrát opakovat. Samičce se po té na pohlavním otvoru vzniká zátka, která nejspíš slouží k tomu, aby se nemohla bezprostředně po aktu, pářit s jiným samečkem. Zátka se po několika dnech rozpustí.

Za 35-39 dní po spáření se samici narodí až deset mláďat . To se může stát i dvakrát ročně. Druhý vrh však nezřídka nepřežije zimu. Mláďata se rodí slepá. Oči se jim otevřou až po dvou týdnech života. Potom také začínají tmavnout a tvrdnout původně měkké a bílé ostny.

Záchrana ježků

Pokud se ježci narodí v pozdním létě, nedokáží dorůst do potřebné velikosti a pak potřebují naší pomoc. Potřebná hmotnost pro jejich přežití ve volné přírodě je asi 700g. Pokud tuto hmotnost ježek nemá, je dobré se obrátit na ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY. Ježek je chráněný druh a pouze ČSOP byla udělena výjimka, na jejímž základě je přezimování ježků legalizováno po právní stránce. Cílem je rovněž získání důležitých informací o biologických potřebách ježků a tak předejít chybám a omylům.

český názevježek západní, ježek východní
latinský názevErinaceus europaeus, Erinaceus concolor
hlavní znakybodliny
hmotnost 400 - 1900 g
způsob života samotář
rozšíření svět celá evropa
rozšíření ČR celá
potrava hmyz, žížaly, vejce, ovoce, zelenina
doba březosti 35 - 39 dnů
počet mláďat 3 - 10
ochrana chráněný

Zdroje:
www.gop.pilsedu.cz
www.zelenydum.chrudimka.cz

Fotografie: www.naturfoto.cz




Debata k článku 'Ježek západní a východní - Erinaceus europaeus a...'
autor článku:
datum zveřejnění:
8. března 2004





Nejnovější články ze stejné kategorie
Křižák obecný - Araneus diadematus
Křižák obecný - Araneus diadematus
V mnohých z nás vyvolává pohled na pavouky nepříjemné pocity. Někteří z nich mají dokonce panický...
Babočka bodláková – Vanessa cardui
Babočka bodláková – Vanessa cardui
Babočka bodláková se řadí mezi tažné motýly. Přilétá k nám na jaře až ze severní Afriky....
Cvrčilka zelená – Locustella naevia
Cvrčilka zelená – Locustella naevia
Cvrčilky jsou často označovány za myši mezi ptáky, a to zcela oprávněně. Tito malí, rákosníkům...
Tetřívek obecný – Tetrao tetrix
Tetřívek obecný – Tetrao tetrix
Je chladné březnové ráno. Šumavskou paseku ještě stále zahaluje tma a všude kolem je hrobové ticho,...
Králík domácí - Oryctolagus cuniculus f. domesticus
Králík domácí - Oryctolagus cuniculus f. domesticus
Králík domácí dnes už naštěstí není běžně chován na kožešinu. Spíše převládá chov na maso...
Komár pisklavý - Culex pipiens
Komár pisklavý - Culex pipiens
Některé zvuky v přírodě jsou pro mnohé z nás neznámé. Do této skupiny ale určitě nezařadíme...
zobrazit další články...

vytisknout článek



Nejste si jisti významem některého odborného termínu v článku? Zkuste se poradit s naším slovníkem.

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Zárodky zvířat
Jaké zvíře je na tomto ultrazvukovém snímku zárodku?
poznávačka Zárodky zvířatpoznávačka Zárodky zvířat
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 80%

Poznávací test: Přístupné jeskyně v ČR
Ze které jeskyně pochází fotografie?
poznávačka Přístupné jeskyně v ČRpoznávačka Přístupné jeskyně v ČR
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 28%

Reklama

Již příště zde může být Vaše reklama!


Vyhledávání



Tapety na plochu


tapeta Pírko

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.

Facebook



© 2004 - 2014 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • o nás
  • napište nám
  • tiskové zprávy
  • počasí
  • ankety
  • vtipy o zvířatech

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz bez výslovného souhlasu provozovatele je zakázáno.     RSS kanál serveru www.Příroda.cz