Výr velký - Bubo bubo

Výr velký, z angličtiny 'orlí sova', je největší evropská sova

Výr velký - klikněte pro zobrazení detailuVýr velký
autor: Rostislav Stach, http://www.fotolovy.cz
třídaptáci - Aves
řádsovy - Strigiformes
čeleďStrigidae
rodvýr - Bubo (Duméril, 1806)
druhvýr velký - Bubo bubo (Linnaeus, 1758)

Vzhled

Zbarvení obou pohlaví tohoto majestátního ptáka je značně proměnlivé. Základní barvy se pohybují od rezavožluté až po tmavší rezavohnědou, přes léto jsou světlejší, tmavší horní část přechází do světlejší spodní. U oka a pod zobákem si lze všimnout bílé skvrny. Výrazná jsou též pera, která tvoří ouška. Má oranžové oči, mláďata jsou jsou žlutohnědá s méně výraznými tmavými skvrnami oproti rodičům. Dospělý jedinec může vážit přes 3 kg.

Rozšíření

V přírodě můžeme spatřit výra zejména vysedávajícího na skalách. I když se zdržuje v blízkosti lesů, málokdy je viděn, že by zalétal hluboko do něj. Obývá skalnatá území v nížinách i horské lesy ve vyšších polohách, významným a tradičním útočištěm jsou srázy říčních údolí velkých řek. Byl viděn i na zříceninách či v kamenolomech. Setkat se s ním můžete téměř po celé České republice i celé Evroasii kromě jejich nejsevernějších a nejjižnějších částí.

Během 20. století zaznamenala evropská populace výrazný pokles hlavně v důsledku přímého pronásledování. Na stavy v jižní Francii a ve Španělsku měla vliv i epidemie mixomatózy králíků, jejich hlavní kořisti. Od poloviny 20. století dochází k pomalému zvyšování počtu v některých zemích především západní Evropy. V 70. až 90. letech se prokázal opětovný slabý pokles početnosti ve východní a jižní části evropského areálu.

Způsob života a potrava

Jak známo, sovy patří mezi dravce, takže není žádným překvapením, že se jejich potrava skládá zejména z malých obratlovců, jako jsou hraboši a jim podobní, zhruba čtvrtinu potravy tvoří ptáci a 6% obojživelníci a ryby. Zbývající procenta tvoří obratlovci. Při lovu využívá především sluch, takže mu padnou za oběť hlučnější zvířata. Loví především ráno při východu slunce a večer při jeho západu.

Rozmnožování

Mládě výra velkého - klikněte pro zobrazení detailuMládě výra velkého
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
O výrech se ví, že jsou dlouhá léta věrni jednomu místu, které si vybrali k hnízdění. Tímto místem bývá kotlinka vyhloubená na zemi nebo na skále. Vyjímečně si vyberou dutiny stromu. Hnízdo jako takové nestaví, pouze ho vystelou materiálem, který je poblíž (listí, rostliny...). Hnízdí jednou do roka. Výří houkání v toku lze slyšet již od konce zimy (v únoru) až do dubna. Pokud byla vejce krátce po snůšce zničena, je samice schopna snést ještě další nahradí snůšku. V hnízdě se zpravidla objevují 2 - 3 vejce, vyjímečně více. V průběhu sezení na vejcích sameček samičku krmí. Na vejcích sedí celou dobu samička. Zhruba po pěti týdnech se vyklubou mláďata, která jsou po dobu dalších 5 - 6 týdnů krmena na hnízdě. Letuschopná jsou zhruba po devíti týdnech. I po té jsou však ještě rodiči krmena. Vzhledem k tomu, že hnízdí na nepříliš chráněných místech, musejí se rodiče smířit s velkou pravděpodobností úhynu mláďat - ať už díky nepříznivým přírodním podmínkám (sníh, voda...), či predátorům včetně člověka. Právě poměrně vysoká úmrtnost mláďat je jedním z důvodů nutnosti ochrany tohoto nádherného zvířete.

Ochrana

Tento druh byl dříve cennou trofejí, byl tedy často pronásledován. Došlo to až tak daleko, že byl v Evropě téměř vyhuben. První krok k jeho záchraně u nás udělali naši zakonodárci, kteří vydali v roce 1929 zákon, kterým omezili lov tohoto zvířete a výr se tak začal opět úspěšně množit. Naši výrové pak byli exportováni k reintrodukci do celé Evropy. V současné chvíli se růst jeho populace ve světě spíše zastavil.

Nadále je chráněn známou mysliveckou vyhláškou, která povoluje jeho lov jen ve vyjímečných případech a mnoha dalšími, nejen českými, předpisy. Jmenujme například zákon 114/92 sb., vyhlášku 395/92 sb., Směrnici Evropské rady o ptácích, Bernskou úmluvu či CITES. Dále patří do červeného seznamu ohrožených ptáků nebo mezi zájmové druhy evropské ochrany přírody.

český název Výr velký
latinský název Bubo bubo
hlavní znaky Největší naše sova, výrazně tmavší horní část těla, tmavé podélné nebo příčné pruhování
způsob života Samotářský
rozšíření ČR Téměř celá
rozšíření svět Téměř celá Euroasie, kromě jižních a nejsevernějších oblastí
potrava Hlodavci, obojživelníci, ryby, ptáci
doba sezení na vejcích 34 - 36 dní
počet mláďat 2 - 3 vyjímečně více
ochrana 395/92 sb, myslivecká vyhláška, CITES, Bermská úmluva

zdroje:
www.ptaci.natura.2000.cz
Fauna ČR - Ptáci (Karel Holubec, Karel Šťastný a kolektiv, Academia)




Debata k článku 'Výr velký - Bubo bubo'
autor článku:
datum zveřejnění:
20. září 2005


Nejnovější články ze stejné kategorie
Potápka černokrká - pták roku 2015
Potápka černokrká - pták roku 2015
Tento ohrožený ptačí druh byl vybrán jako pták letošního roku s cílem upozornit na neutěšenou...
Dlouhozobka svízelová – Macroglossum stellatarum
Dlouhozobka svízelová – Macroglossum stellatarum
Jedná se o motýla z čeledi lišajovitých, typických svým nočním životem. Dlouhozobka svízelová se...
Křižák obecný - Araneus diadematus
Křižák obecný - Araneus diadematus
V mnohých z nás vyvolává pohled na pavouky nepříjemné pocity. Někteří z nich mají dokonce panický...
Babočka bodláková – Vanessa cardui
Babočka bodláková – Vanessa cardui
Babočka bodláková se řadí mezi tažné motýly. Přilétá k nám na jaře až ze severní Afriky....
Cvrčilka zelená – Locustella naevia
Cvrčilka zelená – Locustella naevia
Cvrčilky jsou často označovány za myši mezi ptáky, a to zcela oprávněně. Tito malí, rákosníkům...
Tetřívek obecný – Tetrao tetrix
Tetřívek obecný – Tetrao tetrix
Je chladné březnové ráno. Šumavskou paseku ještě stále zahaluje tma a všude kolem je hrobové ticho,...
zobrazit další články...

vytisknout článek



Nejste si jisti významem některého odborného termínu v článku? Zkuste se poradit s naším slovníkem.

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Sněžka - pohledy známé i neznámé
Odkud je vyfocen pohled na Sněžku?
poznávačka Sněžka - pohledy známé i neznámépoznávačka Sněžka - pohledy známé i neznámé
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 40%

Poznávací test: Ptačí siluety
Jakou siluetu bude mít za letu tento pták?
poznávačka Ptačí siluetypoznávačka Ptačí siluety
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 92%

Vyhledávání


Reklama


Již příště zde může být Vaše reklama!

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Hlemýžď

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.
© 2004 - 2016 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • o nás
  • napište nám
  • počasí
  • ankety
  • vtipy o zvířatech

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz