Polák chocholačka - Aythya fuligula

Obyvatel našich vod.

Polák chocholačka - klikněte pro zobrazení detailuPolák chocholačka
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
Třída: ptáci - Aves
Řád: vrubozobí - Anseriformes
Čeleď: kachnovití - Anatidae Leach, 1820
Rod: polák - Aythya Boie, 1822
Druh: polák chocholačka - Aythya fuligula (Linnaeus, 1758)

Vzhled

Stejně jako u mnoha dalších druhů kachen, i tady se samec výrazně liší od samice. Zatímco samička je hnědě zbarvena aby byla chráněna při sezení na vejcích, samec má výrazně oddělené bílé břicho od zbytku černého těla. Kačer má mimo to na hlavě asi 5 cm dlouhou chocholku také z černého peří, které dobře viditelná. Jak u samice, tak i u samce jsou dokonale vyvinuté plovací blány. Po stranách těla peří tvoří boční kapsy, v niž jsou zasunuty letky křídel, aby se při potápění nenamočili. Délka doutníkovitého tvaru těla chocholačky je 40-47 cm, rozpětí křídel měří 67-73cm a váha se pohybuje okolo 600-900g, přičemž je samec větší jak samice.

Rozšíření

Chocholačky jsou nyní na našich řekách velmi hojné, avšak v minulosti přes nás jen přelétali při cestě ze zimovišť, celoročně ji můžete dále spatřit v Asii od Islandu až po Kamčatku a v severní a střední Evropě. Přezimovat odlétají do jihovýchodní Asie, jižní Evropy a na sever Afriky.

Způsob života a potrava

Chocholačka si své hnízdo staví nejraději na malém ostrůvku uprostřed velkých a klidných vodních ploch, které jsou hustě zarostlé rákosím. Často také hnízdí na okrajích početným kolonií racků, kteří hlasitým křikem prozradí případného nepřítele. Chocholačky se sdružují do hejn, které mohou čítat více jak 1000 ptáků. Polák chocholačka tráví celý den potápěním a hledáním potravy pod vodou. Při potápění jí pomáhají silné údery nohou, které jsou posazeny dozadu, takto mohou jít do hloubky kolem 7m. Kačeři vydrží po vodou 30 sekund, ale využívají ani ne poloviny tohoto času. Hlavní potravu tvoří měkkýši, šneci a drobné rybky. Potravu si neobstarává jen při potápění, ale také když plave. To sbírá po hladině larvy a hmyz. Nepohrdne ani vodními rostlinami, nebo semeny zevaru a rdestu.

Rozmnožování

Tento pták netvoří trvalé páry, každý rok hnízdí s jiným partnerem. Námluvy začínají už v zimě a trvají do jara. Svatební tanec provádí oba partneři společně, kačer se ozývá tenkým hvízdavým voláním a natáčí hlavu k samici a oba rytmicky pohybují hlavou nahoru a dolů. Po páření kačer natáhne krk na vodu a obeplouvá samici. Místo k hnízdění si hledají v březnu až dubnu, ale hnízdit začínají teprve v květnu. Do hnízd pak samice snese snůšku 8-11 zelenošedých vajec. Se zahřívání čeká až do snesení posledního vejce. Na vejcích sedí sama a to 23-26 dní a také o ně sama pečuje. Mláďata se osamostatní v 5-6 týdnu života.

Ochrana

Polák chocholačka je zatím hojně rozšířená. Pomalu se ale její stavy začínají zmenšovat a to hlavně kvůli ztrátě přirozených biotopů.

Fotografie: Jiří Bohdal - www.natufoto.cz




Debata k článku 'Polák chocholačka - Aythya fuligula'
autor článku:
datum zveřejnění:
29. září 2006


Nejnovější články ze stejné kategorie
Potápka černokrká - pták roku 2015
Potápka černokrká - pták roku 2015
Tento ohrožený ptačí druh byl vybrán jako pták letošního roku s cílem upozornit na neutěšenou...
Dlouhozobka svízelová – Macroglossum stellatarum
Dlouhozobka svízelová – Macroglossum stellatarum
Jedná se o motýla z čeledi lišajovitých, typických svým nočním životem. Dlouhozobka svízelová se...
Křižák obecný - Araneus diadematus
Křižák obecný - Araneus diadematus
V mnohých z nás vyvolává pohled na pavouky nepříjemné pocity. Někteří z nich mají dokonce panický...
Babočka bodláková – Vanessa cardui
Babočka bodláková – Vanessa cardui
Babočka bodláková se řadí mezi tažné motýly. Přilétá k nám na jaře až ze severní Afriky....
Cvrčilka zelená – Locustella naevia
Cvrčilka zelená – Locustella naevia
Cvrčilky jsou často označovány za myši mezi ptáky, a to zcela oprávněně. Tito malí, rákosníkům...
Tetřívek obecný – Tetrao tetrix
Tetřívek obecný – Tetrao tetrix
Je chladné březnové ráno. Šumavskou paseku ještě stále zahaluje tma a všude kolem je hrobové ticho,...
zobrazit další články...

vytisknout článek



Nejste si jisti významem některého odborného termínu v článku? Zkuste se poradit s naším slovníkem.

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Sněžka - pohledy známé i neznámé
Odkud je vyfocen pohled na Sněžku?
poznávačka Sněžka - pohledy známé i neznámépoznávačka Sněžka - pohledy známé i neznámé
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 40%

Poznávací test: Ptáci na krmítku
Jak se jmenuje pták na obrázku?
poznávačka Ptáci na krmítkupoznávačka Ptáci na krmítku
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 70%

Vyhledávání


Reklama


Již příště zde může být Vaše reklama!

Facebook

Tapety na plochu


tapeta \

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.
© 2004 - 2016 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • o nás
  • napište nám
  • počasí
  • ankety
  • vtipy o zvířatech

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz