Tchoř tmavý - Mustela putorius

Tchoř tmavý je samotářský noční lovec. Dnes se na mnoha územích Evropy vyskytuje již jen vzácně (včetně ČR), protože mnohá podmáčená a vlhká území, která rád obývá, byla odvodněna a zkultivována. Všichni poznáme tchoře především podle jeho pachových žláz, které používá na svou obranu.

Tchoř tmavý - klikněte pro zobrazení detailuTchoř tmavý, autor: Uwe Walz, http://www.walz-naturfoto.de
Třída: Savci - Mammalia
Řád: šelmy - Carnivora
Čeleď: lasicovití - Mustelidae
Rod: lasice - Mustela
Druh: Tchoř tmavý - Mustela putorius

Vzhled

Tchoř tmavý má dlouhé ploché tělo na krátkých končetinách a huňatý ocas. Jeho srst se skládá z tmavohnědých až černých drsných pesíků, kterými prosvítá jemná a hustá žlutavá podsada, břišní strana těla je spíše černá. V zimě se tchořům mění barva srsti z tmavohnědé na stříbřitě šedou. Oči má malé a uši bývají krátké a zakulacené. Výrazným znakem je charakteristická obličejová maska, tvořená velkými bílými plochami, která tchoře odlišuje od fretky a jejich společného křížence. Za zajímavost lze považovat, že vznikla zdomácněním tchoře tmavého a byla používána k lovu králíků. Je poněkud menší a má nejčastěji krémově bílou srst. Tchoř má výšku zhruba od čtyř centimetrů až do šesti centimetrů. Délka těla se pohybuje kolem 30 – 48 cm. Hmotnost tohoto malého tvorečka je 500 - 2000 g. Tchoř tmavý je zdatný lovec, který se pohybuje většinou v noci a sám. Samci si udržují zpravidla stálý revír o velikosti okolo 2500 ha, který si tvrdě hájí před jinými samci. Samice mají mnohem menší, někdy i navzájem se překrývající teritoria. Tchoři si svá území značkují pomocí olejovitého, žlutě zbarveného výměšku řitních žláz, který je vyhlášený svým ostrým zápachem. Jsou-li napadeni používají jej tchoři jako obrannou "chemickou zbraň".

Příbuzné druhy: nejbližším příbuznými jsou fretka (Mustela putorius furo) a tchoř stepní (Mustela eversmanni).

Rozšíření

Tchoř tmavý si vybírá především vlhčí území, ale je rozšířen i v lesnatých oblastech a v blízkosti lidských sídel. Je smutné, že nejčastějším znamením, které prozradí přítomnost tchoře v okolí, jsou odrostlá mláďata, která najdeme přejetá na silnicích. Velmi často se to stává na podzim, kdy je matka opustí a mladí tchoři se vydávají do okolí, aby si nalezli své vlastní nové území. Výskyt v Evropě od pobřeží Atlantického oceánu až po Ural na východě, od jižního Norska a Švédska na severu až po Středozemní a Černé moře na jihu.

Způsob života a potrava

Tchoř tmavý loví potkany, myšovité hlodavce, králíky a zajíce, ptáky, žáby včetně ropuch, které jsou pro mnoho jiných zvířat nepoživatelné, ještěrky i hady. Je to sice malá, ale nebezpečná šelma, která často usmrtí celý vrh své oběti, ale sežere z něj pouze jedno či dvě zvířata. Mnohdy podniká loupeživé výpravy do kurníků, kde usmrtí velké množství drůbeže, než ho hysterické kdákání zažene na ústup. Tchoři jsou nebojácní lovci a často napadají i kořist, která je mnohem větší než oni. Úlovek usmrcují kousnutím do týlu. Samci tchoře tmavého mají hmotnost jedenapůlkrát vyšší než samice. Samci tak loví převážně větší kořist a menší zvířata přenechávají samicím. Tím se vyhýbají vnitrodruhové potravní konkurenci.

Rozmnožování

Námluvy u tchořů probíhají v době od února až do dubna a většinou následuje pouze jeden vrh v roce. Zvláštní svatební rituál trvá asi jednu hodinu a samec se při něm zakusuje samici do šíje a krku, což ona bez odporu snáší. Pak následuje několikeré páření. Tento rituál podněcuje u samice funkci pohlavního ústrojí, a zaručuje tak úspěšné oplodnění. Samice si buduje kryté hnízdo ze suché trávy a mechu. V něm po 40 - 43 dny trvající březosti přivede na svět pět až deset mláďat, která pak velice starostlivě opatruje. Během prvních dní opouští samice hnízdo na krátký čas, aby se nažrala, vykálela a vymočila. Tak zůstává hnízdo stále čisté, což je charakteristická vlastnost pro celou tuto čeleď. Matka kojí mláďata po dobu jednoho měsíce a ke konci této doby jim začne přinášet také malé kousky masa, které mláďata kousají ještě dříve, než jsou zcela odstavena. Ve stáří jednoho měsíce otevírají mladí tchoři oči a následují matku poprvé ven z hnízda. Během dvou následujících měsíců si pod ostražitým dohledem matky hrají, učí se lovit a seznamují se s nejbližším okolím. Ve stáří tří měsíců jsou již zcela soběstační, i když ještě zůstávají s matkou.

Ochrana

Na mnoha místech střední Evropy se stavy tchoře tmavého drasticky snížily. Dříve býval každodenním návštěvníkem vesnic a zemědělských usedlostí, ale v dnešní zkultivované a upravené krajině přichází o přirozené úkryty i zdroje potravy, které nacházel v rozmanité vegetaci.

Tchoři se dříve lovily pomocí psů. Bylo to dokonce považováno za regulerní sport. Dnes hlavně lesníci považují tchoře za vítaného pomocníka, protože je velmi užitečný v boji proti škodlivým drobným hlodavcům, kteří ničí kůru mladých stromků, a tak oslabují lesní kultury. Také sedláci a hospodáři nemají nic proti tomu, aby se jim tchoř usadil ve stodole, protože množství potkanů a myší, které uloví, je opravdu značné. Tchoří kožešina je velmi kvalitní, hustá a sametově hebká, a proto velmi žádaná; není proto divu, že byla pro obchodníky s kožešinami velmi vyhledávaným zbožím. Ještě v sedmdesátých letech se do střední Evropy dováželo velké množství tchořích kožešin. Dnes je však tento obchod na ústupu.

Český název Tchoř tmavý
Latinský název Mustela putorius
Pohlavní dospělost V březnu následujícího roku po narození, někdy v 8. měsíci
Doba březosti 40 – 43 dní
Rozšíření v ČR Velmi vzácně, lesnaté oblasti, vlhčí území, blízkosti lidských sídel
Rozšíření ve světě Evropa
Potrava potkani, králíci, zajíci, hraboši, ptáci, jejich vajíčka, žáby, ještěrky
Způsob života Samotářský, loví v noci
Délka života 5 - 6 let
Ochrana Ano

Zdroj:
Kol. Autorů (2000):Encyklopedie zvířat 2000;IMP BV/international Masters Publishers s. r. o.;01 60 20-008

fotografie: Uwe Walz - www.walz-naturfoto.de




Debata k článku 'Tchoř tmavý - Mustela putorius'
autor článku:
datum zveřejnění:
15. prosince 2006


Nejnovější články ze stejné kategorie
Potápka černokrká - pták roku 2015
Potápka černokrká - pták roku 2015
Tento ohrožený ptačí druh byl vybrán jako pták letošního roku s cílem upozornit na neutěšenou...
Dlouhozobka svízelová – Macroglossum stellatarum
Dlouhozobka svízelová – Macroglossum stellatarum
Jedná se o motýla z čeledi lišajovitých, typických svým nočním životem. Dlouhozobka svízelová se...
Křižák obecný - Araneus diadematus
Křižák obecný - Araneus diadematus
V mnohých z nás vyvolává pohled na pavouky nepříjemné pocity. Někteří z nich mají dokonce panický...
Babočka bodláková – Vanessa cardui
Babočka bodláková – Vanessa cardui
Babočka bodláková se řadí mezi tažné motýly. Přilétá k nám na jaře až ze severní Afriky....
Cvrčilka zelená – Locustella naevia
Cvrčilka zelená – Locustella naevia
Cvrčilky jsou často označovány za myši mezi ptáky, a to zcela oprávněně. Tito malí, rákosníkům...
Tetřívek obecný – Tetrao tetrix
Tetřívek obecný – Tetrao tetrix
Je chladné březnové ráno. Šumavskou paseku ještě stále zahaluje tma a všude kolem je hrobové ticho,...
zobrazit další články...

vytisknout článek



Nejste si jisti významem některého odborného termínu v článku? Zkuste se poradit s naším slovníkem.

Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Včely, čmeláci a vosy
Jaký blanokřídlý hmyz je na obrázku?
poznávačka Včely, čmeláci a vosypoznávačka Včely, čmeláci a vosy
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 41%

Poznávací test: Motýli a jejich housenky
Jaký motýl se z housenky vylíhne?
poznávačka Motýli a jejich housenkypoznávačka Motýli a jejich housenky
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 27%

Vyhledávání


Reklama


Již příště zde může být Vaše reklama!

Facebook

Tapety na plochu


tapeta Kůň na pláni

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.
© 2004 - 2016 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • o nás
  • napište nám
  • počasí
  • ankety
  • vtipy o zvířatech

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz