Kozák březový - Leccinum scabrum
| třída | stopkovýtrusé - Basidiomycetes | 
|---|---|
| řád | hřibotvaré - Boletales | 
| čeleď | hřibovité - Boletaceae | 
| rod | kozák - Leccinum | 
Charakteristika
Klobouk kozáka březového má v průměru 5-15 cm, za mlada se vyznačuje polokulovitým tvarem, který nabírá podobu bochníku. Pokožka je zprvu jemně plstnatá a suchá, u starších plodnic za vlhka ztratí svou hebkost a stává lepkavou a slizkou. Nejprve se jedná o houbu barvy sivohnědé přecházející do hnědé až šedohnědé.
Rourky mají 10-25 cm na výšku, za mlada jsou bílé, později okrově nahnědlé nebo našedlé. Od dužniny klobouku se dají snadno oddělit. Bílé až našedlé póry při tlaku barvu nemění.
Třeň má 8-17 cm na výšku a 1-3,5 cm v průměru. Je kyjovitý kyjovitý až válcovitý, často zprohýbaný. Základ bývá bílý, našedlý nebo nahnědlý. Kryjí ho šedé až černé odstávající šupinky. Na povrchu jsou patrné rýhy a v dolní části „nohy“ bývají nepravidelné ďolíčky.
   Dužnina kozáka březového má bílou barvu. Někdy může být i světle okrově nahnědlá nebo našedlá. Na řezu většinou nemění barvu, může se ale stát, že jemně zrůžoví. V mládí je dužnina kozáka jemná a pevná, později v klobouku dužnatí a za vlhka vodnatí. V třeni dřevnatí a z původně měkké dužniny se stává tvrdý „korek“. 
Rozšíření
   Najdeme ho ukrytého především pod břízami, se kterými tvoří mykorrhizy, tj. soužití s kořeny vyšších rostlin. Najít kozáka březového můžeme i mimo lesní porosty, v trávě, vřesu, borůvčí apod.. Roste od konce června do podzimu.
Možné užití
   Jeho příjemná chuť a houbová vůně zapůjčuje kozáku březovému nenahraditelný požitek pro naše smysly. Výborný je jako sušená přísada do polévek.  Nejlepší je sbírat mladé kozáky, protože jejich třeně nejsou tak ztvrdlé a klobouky nejsou tak vodnaté.
Možnost záměny
Většina z nás by si ho určitě nespletla s nejedlou houbou. Pouze může dojít k záměně za jiný druh kozáka.
| český název | kozák březový | 
|---|---|
| latinský název | Leccinum scabrum | 
| hlavní znaky | polokulovitý až bochníkovitý klobouk hnědé barvy, póry i rourky jsou bílé, nahnědlý třeň s černými odstávajícími šupinkami a podélnými rýhami, bílá dužnina | 
| rozšíření | hlavně pod břízami | 
| doba sběru | červen-listopad | 
| poživatelnost | jedlá houba | 
zdroje:
 www.nahouby.cz
encyklopedie.seznam.cz
Kapesní atlas hub 1- autor Doc. ing. Antonín Příhoda
Fotografie: Jaroslav Malý - www.naturfoto.cz
autor:
Diskuze k článku „Kozák březový - Leccinum scabrum“




