Kozák březový - Leccinum scabrum

autor: Mgr. Jana Hájková
A zase je to tu. Doba sbírání hub je na dosah. Pojďte se tedy se mou podívat na další ze zástupců této obrovské říše. Pojďte se mnou dnes vydat za kozákem březovým.

třída stopkovýtrusé - Basidiomycetes
řád hřibotvaré - Boletales
čeleď hřibovité - Boletaceae
rod kozák - Leccinum

Charakteristika

Klobouk kozáka březového má v průměru 5-15 cm, za mlada se vyznačuje polokulovitým tvarem, který nabírá podobu bochníku. Pokožka je zprvu jemně plstnatá a suchá, u starších plodnic za vlhka ztratí svou hebkost a stává lepkavou a slizkou. Nejprve se jedná o houbu barvy sivohnědé přecházející do hnědé až šedohnědé.

Rourky mají 10-25 cm na výšku, za mlada jsou bílé, později okrově nahnědlé nebo našedlé. Od dužniny klobouku se dají snadno oddělit. Bílé až našedlé póry při tlaku barvu nemění.

Třeň má 8-17 cm na výšku a 1-3,5 cm v průměru. Je kyjovitý kyjovitý až válcovitý, často zprohýbaný. Základ bývá bílý, našedlý nebo nahnědlý. Kryjí ho šedé až černé odstávající šupinky. Na povrchu jsou patrné rýhy a v dolní části „nohy“ bývají nepravidelné ďolíčky.

Dužnina kozáka březového má bílou barvu. Někdy může být i světle okrově nahnědlá nebo našedlá. Na řezu většinou nemění barvu, může se ale stát, že jemně zrůžoví. V mládí je dužnina kozáka jemná a pevná, později v klobouku dužnatí a za vlhka vodnatí. V třeni dřevnatí a z původně měkké dužniny se stává tvrdý „korek“.

Rozšíření

Najdeme ho ukrytého především pod břízami, se kterými tvoří mykorrhizy, tj. soužití s kořeny vyšších rostlin. Najít kozáka březového můžeme i mimo lesní porosty, v trávě, vřesu, borůvčí apod.. Roste od konce června do podzimu.

Možné užití

Jeho příjemná chuť a houbová vůně zapůjčuje kozáku březovému nenahraditelný požitek pro naše smysly. Výborný je jako sušená přísada do polévek. Nejlepší je sbírat mladé kozáky, protože jejich třeně nejsou tak ztvrdlé a klobouky nejsou tak vodnaté.

Možnost záměny

Většina z nás by si ho určitě nespletla s nejedlou houbou. Pouze může dojít k záměně za jiný druh kozáka.

český název kozák březový
latinský název Leccinum scabrum
hlavní znaky polokulovitý až bochníkovitý klobouk hnědé barvy, póry i rourky jsou bílé, nahnědlý třeň s černými odstávajícími šupinkami a podélnými rýhami, bílá dužnina
rozšíření hlavně pod břízami
doba sběru červen-listopad
poživatelnost jedlá houba

zdroje:
www.nahouby.cz
encyklopedie.seznam.cz

Kapesní atlas hub 1- autor Doc. ing. Antonín Příhoda

Fotografie: Jaroslav Malý - www.naturfoto.cz



autor:
datum vydání:
22. srpna 2007


Diskuze k článku „Kozák březový - Leccinum scabrum“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!