Aloe vera – hojivá pokojovka

autor: Blanka Holzäpfelová
Aloe vera je jednou z nejčastěji pěstovaných pokojových rostlin. Děje se tak pro její nenáročnost na pěstování, praktickou využitelnost i celkem malý vzrůst. Pokud nepěstujete vyloženě několik desítek let staré jedince, ti potom už tak malí nejsou. Málokdo však ví, že v aloe se skrývá hotový zázrak po všech stránkách.

Pro její čisticí účinky se často používá při jarním nebo jiném Detvu, známý je také její silný účinek v boji proti mikroorganismům, od virů, přes bakterie i plísně. Ceněná je pak především pro své silné hojivé účinky působící na celé tělo.

Aloe je v tropických a subtropických krajinách přímo plevelem

V mnohých oblastech se pěstuje dokonce komerčně, stejně jako u nás například obilí. Široké využití nachází především v léčitelství a v potravinářství. Většina z nás jistě zná ony chutné nápoje tvořené obvykle nějakou sladkou šťávou s kousky gelu aloe vera. Bohužel, komerčně vyráběné nápoje nepatří mezi zdravé potraviny, jelikož současně s aloe obvykle obsahují vysoké množství přidaného cukru a jiných sladidel, potažmo konzervantů. Je tedy žádoucí spíše zakoupit čistý gel z aloe, případně kousky, a vyrobit si takový nápoj sami doma, třeba ve formě smoothie. Koupit se dá také čistá šťáva z aloe, případně nařezané celé listy, i zde ovšem pozor, některé listy obsahují barviva (nejčastěji zelené) pro dosažení většího efektu čerstvosti.

Úplně nejlepší ale je pěstovat si vlastní rostliny, kde jsme si jisti i původem a obsahem. N navíc, gel z čerstvé aloe je prostě nenahraditelný. Skladováním se totiž účinné látky rychle ztrácejí. Gel navíc rychle podléhá zkáze, proto se nejčastěji přepravuje pasterovaný, popřípadě je rychle zpracováván do finálního produktu (např. kapsle, nápoje).

Právě gel z listů je to, co nás u aloe nejvíc zajímá

Nachází se ve vnitřní straně minimálně rok starých listů (v mladších je sice také, ale jeho vrstva je ultra tenká). Jelikož rostlina obvykle roste v pouštních oblastech, gel jí slouží k uchování vody a cenných látek pro přežití, podobně jako u kaktusů nebo sukulentů (ostatně aloe patří mezi ně).

Pozor, gel nesmíme zaměnit s latexem

který se nachází blíže k povrchu zelené pokožky listu. Latex má žlutou až hnědou barvu, zatímco gel je průhledný. Latexová míza je hořká a má silné projímavé účinky, zatímco latex je obvykle sladké nebo neutrální chuti. Latex se suší jako pryskyřice, zatímco gel má spíš rosolovitou konzistenci. Pro potravinářské účely můžeme použít prakticky jakoukoliv aloe, pro léčebné účely však používáme pouze odrůdy Arborescenc nebo Ferox.

Aloe se nejčastěji užívá při kožních potížích

Podporuje totiž tvorbu nových kožních buněk, hojí špatně se hojící rány, popáleniny, vředy, záněty, akné, ekzémy, pásový opar, opary, omrzliny, odřeniny, drobné oděrky nebo vyrážky. Podporuje regeneraci pokožky a urychluje hojení. Zklidňuje pokožku po holení. Pomáhá, pokud to přeženeme s opalováním a způsobíme si popáleniny od sluníčka. Díky čisticím a protizánětlivým schopnostem zlepšuje celkovou kvalitu pleti. Dokáže léčit i tu nejjemnější kožní tkáň. Zmírňuje též svědění, podráždění, a to i v případě vlasové pokožky. Urychluje a podporuje růst vlasů, dodává lesk a zbavuje lupů. Chladí a hydratuje. Hojí dokonce i rány po operaci, zde doporučuji nasadit aloe zhruba 7.den po zákroku (v závislosti na závažnosti zákroku a velikosti rány), poté, co je ukončena nejakutnější fáze hojení a hrozilo by zavlečení infekce do spodiny rány.

Nezastupitelnou roli má také při řešení potíží trávicího systému

Celkově pročišťuje a pomáhá proti zácpě. Pojímavý účinek má především v tlustém střevě, pomáhá i na chronickou zácpu odolnou proti projímadlům. Projímavý účinek aloe se dostaví obvykle do 8 hodin. Bohužel však při užívání může dojít ke stejnému návyku jako při užívání konvenčních projímadel a tak je třeba užívat malou dávku a nejdéle 14 dnů, pak je třeba udělat alespoň měsíční pauzu. Pomáhá na pocit těžkého břicha, podporuje vstřebávání a zpracování živin v tenkém střevě, upravuje mikrobiom. Odstraňuje škodliviny z celého trávicího traktu, podporuje štěpení cukrů a tuků, pomáhá proti zánětům celého traktu a působí i proti vředům. Pomáhá léčit chronické záněty střev, dokáže být i prevencí rakoviny v žaludku a střev. Snižuje pálení žáhy, pomáhá při překyselení žaludku, pomáhá při refluxu (určeno pouze pro dospělé) a hojí podrážděnou sliznici jícnu.

Mimo tyto zázraky čistí také krev, játra, ledviny, uleví i močovému systému, slinivce nebo slezině. Pomáhá na afty a odstraňuje bakterie z dutiny ústní (některé zdroje dokonce uvádí stejnou účinnost jako u chlorhexidinu). Urychluje regeneraci tkáně po vytržení zubu nebo operacích v dutině ústní. Působí příznivě proti nedoslýchavosti a šumění v uších, pomáhá při diabetu a snižuje hladinu cukru v krvi. Též se uvádí, že působí proti nádorovým buňkám a celkově podporuje imunitní systém.

Aloe však bohužel není určená pro každého

U dětí se smí používat nejdřív po 12.roku života, též ji nesmí těhotné a kojící ženy. Jelikož silně prokrvuje a ředí krev, nesmí ji užívat ženy s probíhající menstruací (zvyšuje intenzitu a délku krvácení), osoby s krvácejícími hemoroidy, poruchami srážlivosti nebo užívající léky ovlivňující srážlivost krve. I zdravé osoby by měly užívat malou dávku, při požití většího množství hrozí překrvení organismu, především břicha, pánevní oblasti a ledvin. Uvádí se, že při vnitřním užívání je účinnější. Pokud budete užívat aloe dle dávkování a doporučení odborníka, přinese vám jen to dobré.

Věřím, že i vy objevíte kouzlo, které se skrývá ve vašem květináči.

Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2024. Praha. ISSN 1804-3135

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0

JEŽEK, Martin, 2019. Bylinková první pomoc. Ilustrovala Barbara Gyönyör. Brno: CPress. ISBN 978-80-264-2495-6.

Státní ústav pro kontrolu léčiv. 2023. [online]. SÚKL © 2010



témata článku:
autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
10. dubna 2024


Diskuze k článku „Aloe vera – hojivá pokojovka“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!