Kulík hnědý – táta na mateřské, máma běhna

autor: Lenka Kadlíková
Tohoto pozoruhodného krasavce můžeme právě teď v květnu vidět především na vrcholcích Krkonoš nebo Hrubého Jeseníku. Právě v tuto dobu se zde zastavuje při migraci na hnízdiště ve Skandinávii. Vzácně tu i zahnízdí. Ale pozor ten barevnější a větší není sameček, ale samička.


Návrat „ztraceného“ kulíka

Kulíci hnědí hnízdí především v tundře ve Skandinávii. Při své cestě od Středozemního moře či Afriky se u nás zastavují zejména v Hrubém Jeseníku a Krkonoších. Pravidelně zde hnízdili v 19tém století. Patrně díky nadměrnému lovu na tahu po celé Evropě téměř vymizel. Pátrací akce po u nás hnízdících kulících byly od roku 1903 úspěšné jen v roce 1946 a poté až po 53 letech, v roce 1999. Od roku 2014 jsou v ČR kulíci zaznamenáni každý rok. Ovšem mláďata byla zaznamenána jen výjimečně.

Táta ta mateřské – máma běhna

Snad každý od základní ví, že u ptáků je u většiny druhů samička méně nápadně zbarvená a menší než sameček. Je to logické, samička potřebuje být nenápadná, aby se neprozradila predátorům, když pečuje o hnízdo s mláďaty, kdežto sameček se potřebuje líbit, proto je často výrazně zbarvený.

U kulíka hnědého je to jinak. Tady je menší a méně výrazný sameček a větší a výraznější samička. U kulíků doma totiž péči o hnízdo hned po snesení vajíček přebírá sameček a samička odlétá hledat dalšího samečka.

Zdroje:
Nature.cz

SVENSSON, Lars, a kol. Ptáci Evropy, severní Afriky a Blízkého východu. Plzeň: Ševčík, 2016. ISBN 978-80-7291-246-9. S. 142



témata článku:
autor:
datum vydání:
6. května 2024


Diskuze k článku „Kulík hnědý – táta na mateřské, máma běhna“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!