Kdo by vyhrál souboj pasteveckého psa a divokého vlka?

autor: František Groessl
Návrat vlků do naší krajiny je bezpochyby pozitivní zpráva, nicméně přináší sebou také riziko možného útoku smečky divokých vlků na pasoucí se stáda. Jakým způsobem dokáže takovému útoku zabránit pastevecký pes? Bojí se snad divocí vlci toho, že by se pastevecký pes zabil a proto na stádo raději ani nezaútočí? Jak už to tak bývá, tak odpověď je složitější.


Pastevecký pes vs. vlk: častý dotaz vzbuzující velké vášně

Kdo vyhraje při střetu pasteveckého psa a vlka? Odpověď není jednoduchá a není ani jednoznačná.

Bavíme se o přírodě, o vlcích, a tak jsou možné nejrůznější scénáře. Vždy záleží na konkrétní situaci, a hlavně na samotných účastnících případného střetu.

Sociální sítě jsou sice zaplaveny videi, jak kangal, kavkazan (doplňte své preferované plemeno :-)) trhá na cucky vlka, jenomže tato krvavá podívaná téměř jistě nepochází z vlky ohrožených pastvin. To jen psu trénovanému na psí zápasy předhodili nějakého vlčího zoufalce, kterému před tím pro jistotu vytrhali zuby a nedali mu měsíc nažrat.

Čistě po fyzické stránce je přímý střet pasteveckého psa s divokým (tzn. v přírodě žijícím) vlkem velmi podobný střetu barového vyhazovače s elitním vojákem. Pastevecký pes se celý den válí na louce. Maximálně doprovází pasoucí se stádo, které za den ujde pár kilometrů. A krmení povětšinou dostává až pod nos.

Naproti tomu vlk může za den (resp. noc) naběhat třeba 100 km. Pokud jej nekrmí lidé nezabezpečenými hospodářskými zvířaty, tak se musí sakra ohánět, aby se nažral. Když už konečně nějakou kořist dožene, tak jí ještě musí zabít.

I barovému vyhazovači může někdy přát štěstí, ale asi se shodneme, že elitní voják v souboji tahá za delší konec. Případná větší velikost a hmotnost psa nehraje zásadní roli.

No a přímý střet psa a s více vlky, s celou smečkou? Tam není o čem debatovat. Navíc třeba s handicapem, kdy je sám přivázán na řetězu…

Pak je divné, že se pastevečtí psi používají již tisíce let. Úspěšně. A vlci je všechny nevylovili. Jak to?

Ani elitní vojáci, v naprosté většině případů, nestojí o zbytečné a riskantní půtky s barovými vyhazovači. Přece jen riziko zranění není malé.

Boje na život a na smrt mezi pracovními pasteveckými psi a vlky jsou vzácné. Čím je dostupnější přirozená kořist, tím méně je střetů. Takže v přezvěřené ČR se jedná o naprosto mimořádnou událost.

Zkušení pastevečtí psi se do střetů s vlky bezhlavě nehrnou. Geny těch exemplářů, kteří napřed jednali a pak uvažovali, se prostě nepředávaly dál. Ceněný pastevecký pes je především zkušeným diplomatem. Svou pozorností, jednáním a chováním musí vlky přesvědčit, že tady jim pšenka nepokvete.

Jeho největším vítězstvím je, když vůbec nemusí zasahovat, protože vlci si spočítají, že rizika převyšují výnosy.

V oblastech, kde nikdy nebyli vybiti, zkouší vlci pastevecké psy různě přelstít. Odlákat je. Ne proto, aby je zabili a sežrali. To se stává výjimečně. Ale aby mohli jít do stáda pro večeři.

Tady u nás tak chytří vlci zatím nejsou. Ani k tomu nejsou moc motivováni hladem. Regály v lesním supermarketu jsou dobře zásobeny. Tak kdo by se zdržoval vymýšlením různých fint na psy, kteří vypadají dost odhodlaně?

Neučí se ale jen vlci, učí se i pastevečtí psi. Čím je pes starší, tím je zkušenější a pro pastevce cennější. Pro nás určitě. Na Enkim krásně vidíme, kolik zkušeností musí ještě nasbírat, aby byl jako Ursa a Áres.

Zajímavou ukázku chování psů a vlků můžete vidět zde:

První část natočil před rokem italský zoolog Paolo Forconi. Video ukazuje, že vlci nemusí pasteveckého psa nutně zabít. Dva psi plemene maremmana se šli nažrat k jelenovi, kterého ulovila smečka vlků předchozí den!

8 vlků odpočívalo u kořisti. A psi přesto šli somrovat! Vlci je pochopitelně vyprovodili. Aniž by psům zkřivili, byť jen chloupek. Psi se zdrávi (a na lačno) vrátili ke stádu.

S tou vlčí krvežíznivostí to asi nebude tak horké.

Druhou část natočil v roce 2018 Jean-Marc Landry. Vlk přeskočí elektrickou síť, dokonce kousek od spícího pasteveckého psa (v trojúhelníku)! Druhý vlk zůstává za plotem. Teprve když se stádo zvedá a utíká, objevuje se další pes. Jde po vlku a ten se dává na ústup. Skáče přes síť. První pes víceméně stále neví, která bije.

A závěrem? Mezi pasteveckými psy a vlky se může odehrát ledasco.

Žádnou možnost nelze 100 % vyloučit. Znovu opakuji: Bavíme se o přírodě, o vlcích, a tak jsou možné nejrůznější scénáře. Vždy záleží na konkrétní situaci, a hlavně na samotných účastnících případného střetu.

• Ano, vlci mohou zabít pasteveckého psa.

• Ano, pastevecký pes může zabít vlka.

První se děje velmi zřídka, a to druhé velmi vzácně, vzhledem k počtu ostatních interakcí mezi vlky a psy. Mezi těmito extrémy je široká škála kontaktního i nekontaktního poměřování sil, hrozeb, lstí, strategií a diplomacie.

Stáda beze ztrát nebo s naprosto zanedbatelnými ztrátami jsou důkazem, že pastevečtí psi nebyli chováni po tisíce let pro potěchu ochránců přírody.



témata článku:
autor:
František Groessl
ČSOP Libosváry

datum vydání:
9. února 2024


Diskuze k článku „Kdo by vyhrál souboj pasteveckého psa a divokého vlka?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!