Čeká vašeho psa operace? Takhle mu pomůžete, aby ji lépe zvládl

článek je inzerce, nejde o odborný text
I když se o svého psa staráme nejlépe jak víme, jednou za čas nastává situace, kdy musí podstoupit operaci. V lepším případě jde o sterilizaci či kastraci, v tom horším o akutní operace trávicího ústrojí, nádorů nebo pohybového aparátu. Není divu, že jsou majitelé chlupáčů z operace ve stresu. Není důvod se bát, profesionální veterinář se vám o pejska dobře postará a my vám v následujícím článku můžeme dát ještě rady, jak pomoci psovi při regeneraci.

Společným jmenovatelem všech typů operací je anestezie. V umělém spánku pes stráví potřebný čas, po který veterinář provede zákrok. Podle typu operace by vás měl veterinář informovat nejen o tom, co všechno bude její součástí, ale také o tom, jak pejska připravit předem a co dělat později, když se probudí z narkózy.


Co dělat, když si pejska po operaci přinesete domů?

Péče o psa po operaci nemusí být náročná. Toto jsou tři základní kroky, které byste měli zajistit:

  • pejsek by měl mít připraveno klidné a pohodlné lůžko, ideální takové, kde běžně rád spí a má tam své oblíbené hračky,
  • pár hodin po operaci mu můžete nabídnout misku s čerstvou vodou, ale když se napije, dejte ji stranou, aby v omámení z anestézy náhodou neusnul s čenichem v misce,
  • asi po 4 až 5 hodinách od přebuzení se z narkózy mu můžete nabídnout jeho oblíbené jídlo, raději v malém množství a častěji, dokud anestéza definitivně přestane působit.

Co pes po operaci potřebuje nejvíc, je zkrátka klid, ticho, pitný režim a kvalitní strava. Každý pes je jiný, může se zotavovat různě dlouho. Starším psům bude regenerace trvat pravděpodobně déle, než štěňátkům.

Vedlejší příznaky při vyprchávání anestézy mohou přinést různé situace, kterých se nemusíte leknout.

Například, nechutenství je těsně po operaci normální. Pejsek je ubolený a může mu být špatně od žaludku. Buďte trpěliví, každou hodinu jej kontrolujte a nabízejte ho jídlem. Pokud pes nechce jíst ani druhý den, kontaktujte veterináře.

Co když si pes vylizuje rány? Odpovědný veterinář myslí na tuto možnost a měl by nasadit psovi ochranný límec. Pokud se tak nestalo a vy zpozorujete, že si pes ránu líže a kouše si stehy, kontaktujte veterináře, aby mu límec nasadil.

Ani zvracení vás nemusí vylekat. Bezprostředně po operaci je to normální. Anestezie potřebuje čas, aby se z těla psa vyplavila. Pokud pejsek opakovaně vrací veškeré jídlo, které mu dáváte, vyčkejte pár hodin a podávejte mu jen vodu. Pokud se tento stav nemění ani následující den, kontaktujte veterináře.


Na podporu zotavování se můžete přidat výživové doplňky

Vitamíny a minerály jsou pro správnou výživu psa velmi potřebné. Ale při prevenci onemocnění a rekonvalescenci mají význam také stavební bílkoviny pro klouby a kůži. Například kolagen tvoří až kolem 70% sušiny kloubní chrupavky u psů a nachází se také v kůži. Kolagen může psům často chybět, neboť tak jako u lidí, iu nich jej tělo tvoří v dostatečném množství jen do určitého věku. Před zatěžkávací zkouškou, jako je operace, je proto vhodné podávat psovi dlouhodobě kloubní výživu s kolagenem nebo čistý kolagen, jako je například značka Incapet Collagen.

Incapet Collagen pro psy je 100% čistý kolagen z mořských ryb, který při dlouhodobém podávání podpoří zdravou strukturu kůže, chrupavek a může také podpořit hojení ran po operaci a zlepšit celkovou regeneraci psa. Značka má již mezi chovateli řadu příznivců.

“Julka od svých 2 do 6 měsíců užívala Incapet denně, vzhledem k tomu, že je to období, kdy velmi rychle rostla (z 5 kg štěňátka na 20 kg štěně). Po 6. měsíci dostávala Incapet jednou týdně. V 7. měsíci začala hárat, což je velmi brzy na toto plemeno, hárání skončilo bohužel zánětem dělohy, které se řešilo operací vzhledem k obtížnému stavu. Po operaci jsme začali opět dávat Incapet denně. Po deseti dnech jí vybraly stehy, rána se velmi pěkně hojila. Po 10 dnech od výběru stehů už ránu po operaci není brzy vidět.” Majitelka pejska

“Před nedávnem jsme si pořídili štěně japonského plemene Shiba Inu. Bohužel nám začala naše „lištička“ kulhat na přední tlapku a začalo jí v ní hlasitě praskat a tak nám pan veterinář doporučil, ať nasadíme kolagen, aby se kloub zpevnil a podpořil správný vývoj. Volba kolagenového doplňku stravy byla u nás naprosto jasná. Během pár týdnů kloub přestal naši „lišce“ praskat, kožíšek ji viditelně zhoustnul a drápky rostou, jak houby po dešti.” Majitelka Alice

Tajemství účinku Incapet Collagen spočívá v tom, že se jedná o čistý enzymaticky hydrolyzovaný mořský kolagen, který neobsahuje ani konzervanty, díky čemuž si zachovává maximální biologickou dostupnost. Tento český kolagen pro zvířata navíc psi milují, protože má přirozené jemné aroma ryb, které psům chutná. Podávání je tedy bezproblémové.

Jde o přírodní doplněk, pokud si však nejste jisti, kdykoli se o užívání doplňku stravy psovi můžete poradit se svým veterinářem. Tak jako kvalitní strava, i přidávání vitamínů, minerálů a bílkovin může podpořit zotavování pejska po operaci.

Foto zdroj: Envato Elements



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
5. července 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!