Jak vybrat správný softshell pro děti

autor: Lenka Kadlíková
Softshell tu s námi už nějaký ten rok je a velmi rychle si získal srdce nejedné aktivní rodiny. Pojďme se podívat s jakými rozdíly se můžeme setkat u softshellového oblečení. Především toho dětského.


Co je softshell

Jedná se o vrstvený materiál, jehož měkká spodní vrstva má za úkol zahřát a odvést vlhkost. Vrchní pevnější vrstva má za úkol ochránit před větrem vlhkem a je velmi dobře mechanicky odolná. Název pochází z anglických slov SOFT - měkká, SHELL – skořápka.

Na trhu lze objevit membránový softshell, který má mezi výše zmíněnými vrstvami ještě různě kvalitní membránu, která zajistí vyšší voděodolnost. Na druhou stranu existuje tkaný softshell, který bývá lehčí a prodyšnější, ale méně voděodolný.

Do našich klimatických podmínek se jedná o ideální variantu pro venkovní aktivity na jaře či podzim. Fleecovou variantu, zejména kalhoty, lze doporučit i v zimě. V létě lze využít kousky z letního softshellu.

Technické parametry

Jak jsem již nastínila, technické parametry, jako voděodolnost a prodyšnost se mohou velmi lišit. Pro běžné použití, na jarní a podzimní hrádky, určitě postačí parametry voděodolnosti 10 000mm a prodyšnost 3000g/m. Pro hodně akční děti, použití v extrémnějších klimatických podmínkách a do sněhu, se vyplatí vyšší hodnoty.

Při výběru konkrétního výrobku je třeba vzít na zřetel ještě několik skutečností, co se týče materiálu. Problém může být velmi líbivý potištěný softshell. Zejména ten, který je potištěn až ve chvíli, kdy jsou všechny vrstvy již slepené. Například až přímo u výrobce oblečení.

Aby byl potisk kvalitní, je třeba ho většinou dělat za vysokých teplot, které mohou poškodit vlastnosti materiálu. Ptejte se tedy výrobce, jak byla látka vyrobena. Zda byl materiál potištěn ještě před slepením vrstev nebo až po ní. Důležité je to zejména, pokud se na oblečení potřebujete spolehnout v extrémnějších podmínkách. Třeba na horách.

Softshellové výrobky v tuto chvíli vyrábí spousta menších i větších českých firem. Bohužel i sem dopadla krize, a v rámci úspor, někteří z výrobců začínají sahat po levnějších, méně kvalitních materiálech. Pokud konkrétní značku znáte, možná jste si toho všimli i na první omak. Někteří rodiče se tak začínají od softshellu odklánět a je to škoda.

Na co dál koukat

- Zamyslete se, zda chcete pro dítě rostoucí kalhoty, které sice vydrží déle, ale bude je mít díky textilním nápletům mokré, nebo bude v suchu.

- Mrkněte na střih. Ne každý totiž sedne hubenému nebo naopak macatějšímu dítku. To jste už možná zjistili. Softshell není tak přizpůsobivý, jako třeba kvalitní elastická teplákovina. Tak ať je dítě v pohodní :-)

- Stahovací olivky a kalhoty se zapínáním na knoflíky mohou být pro zlost.

- Kapuca. Osobně preferuji aby byla pevná, či měla lehký kšilt.

Letos má syn softshellové oblečení od značky Kukadloo

Za ty roky, co máme syna, jsme vyzkoušeli několik, zejména českých, v Česku šitých značek. Letos padla volba na Kukadloo. Proč? Protože splňuje naše požadavky na materiál, střih a má vychytávky, které se šiknou.

Kukadloo nabízí několik střihů kalhot. Vybere si tedy jak dítko s normální postavou, tak hubeňour i macatější človíček. Můžete volit kalhoty bez kapes, s klasickými kapsami, i kapsami na zip, které ocení zejména starší děti, jako je to naše. Takové kapsy se běžně u českých výrobců nevidí.

Všechny kalhoty mají dole lem z nepromokavého materiálu stažený na gumu. V pase najdete velmi příjemný textilní lem, uvnitř kterého je děrovaná guma na redukci délky pasu. Ta by mohla být možná širší. Jinak si troufnu říci, že za nás top softshellové kalhoty, co kdy syn měl. Vyzkoušeli jsme slabší variantu a už i variantu s fleecem, který je též opravdu příjemný. Slabší varianta má hladší lícovou stranu.

Bunda je střihově pro normálně rostlé dítě. Hubeňourovi asi bude lehce širší. Samozřejmostí je prodloužený zadní díl do oblouku. U větších velikostí najdete na kapsách zipy. V rukávech je stejně jemný lem jako v pase kalhot. Doplňuje ho páska na stažení rukávu na suchý zip. Velmi dobře je řešená i kapuca, která je dostatečně pevná, takže podstatě tvoří kšilt případný déšť neteče do obličeje. Na zadním dílu je bunda podšitá vrstvou, která ji dodává lepší vlastnosti, co se týče odvodu potu od těla. Oblečení přežilo bez promočení hraní s venkovní sprchou u našeho oblíbeného rybníka.

Na nabídku můžete kouknout na www.kukadloo.cz

Fotogalerie k článkuSoftshellové oblečení Kukadloo - klikněte pro zobrazení detailuV lese - klikněte pro zobrazení detailuHolčičí varianta - klikněte pro zobrazení detailuJednobarevná kolekce Kukadloo - klikněte pro zobrazení detailu


témata článku:
autor:
datum vydání:
26. října 2023


Diskuze k článku „Jak vybrat správný softshell pro děti“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!