Líska obecná – kamarádka lanýžů, která má první pylová zrnka už v lednu

autor: Lenka Kadlíková
Před pár dny mi do emailové schránky dorazilo první letošní pylové zpravodajství. Musím říci, že mě to překvapilo. Čekala bych ho déle. Právě líska je v něm zmiňována jako aktuální pylový alergen. Pojďme se blíže na tuhle, již v zimě kvetoucí, kamarádku lanýžů podívat. Pokud se však chcete vydat hledat lísku právě kvůli lanýžům, tak vás zklamu.


Charakteristika – první pyl už v lednu

První pylová zrna lísky byla zaznamenána v nížinách už v první polovině ledna”, píše se ve zmíněném emailu . Období největšího kvetení má právě nyní. V našich končinách je to první kvetoucí, většinou, keř. Vzhledem k tomu, že začíná kvést už takto brzy, asi nikoho nepřekvapí, že se nejprve osype květy a až po té vyraší listy. Samčí i samičí květy najdete na jedné rostlině.

Jak jsem se už zmínila, líska je keř a to poměrně veliký. Může dorůstá výšky 3-4 m koruna má až deset metrů v průměru. Vejčité až kulaté, mírně chlupaté, dvojitě pilovité listy s hrotem na konci jsou opadavé. Na větvi postavené střídavě.

Už v lednu můžete zahlédnout nápadné samčí květy, jehnědy, které mohou mít až sedm centimetrů. Samičí pupence s fialovou vyčnívající bliznou jsou mnohem nenápadnější.

Když se řekne líska, každý si jistě vybaví lískové oříšky a veverky, které na ně rády chodí. I já si vžy vzpomenu na babiččino vyprávění jak v práci krmila veverky, které obývaly park hned za oknem její kanceláře. Na zralých oříšcích si pochutnáme my i veverky koncem léta. Typické jsou především svým kulovitým tvarem, malým hrotem a zeleným až hnědým obalem, který vznikl srůstem listenů.

Většina lískových oříšků v obchodech však nepochází z lísky obecné, ale z lísky nejmenší. Největším producentem je černomořský region v Turecku.

Rozšíření - Kam na lískové oříšky

Lísku najdete prakticky po celé ČR od nížin až po zhruba 800m. V Alpách ji najdete i v 1500 metrech. Hledejte ve světlých listnatých lesích, na okrajích lesů, vodních toků a křovinách kolem cest. Má ráda výživnou hlinitou alkalickou půdu s dostatkem vláhy.

Ochrana

Není zvlášť legislativně chráněna.

Využití – čokoláda, řezbářsví, lanýže i léčitelství

Já osobně miluju hořkou čokoládu a pokud v ní jsou oříšky, ne jen ty lískové tím lépe :-). Právě do čokolád a dalších cukrářských výrobkůk se lískové oříšky využívají asi nejčastěji já si je ovšem velmi ráda dám i samotné.

Lískové oříšky obsahují. 60 % tuků (převážně nenasycené mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné), dále bílkoviny, cukr, hořčinu, vitamin E, vitaminy skupiny B a množství minerálních látek. Listy obsahují třísloviny, silice a glykosid miricitrin. Připravuje se z nich čaj, který mírně zklidňuje střevní peristaltiku a má močopudný účinek. Sbírat ideálně v červnu. Líska působí blahodárně na nervovou soustavu, trávící trakt, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ceněn je i lískový olej využívaný například v kosmetice.

Pod lískou můžete najít lanýže, růžovky nebo i hřib smrkového, kterým, na rozdíl od okolních rostlin, vyhovuje mělké uložení hodně rozvětvených kořenů a tvoří s lískou ektomykorhizu – typ oboustranně výhodné spolupráce- symbiózy. Pokud se chcete vydat lísku hledat kvůli lanýžům abyste si tuhle pochoutku vychutnali, v ČR máte smůlu, lanýže jsou zde zákonem chráněné a mohou se sbírat jen pro vědecké účely.

Líska má měkké dřevo, které rádi využívají řezbáři, ale také košíkáři, kterým se s ním díky jeho měkkosti velmi dobře pracuje.

zdroje:
wikipedia
Pylová služba



témata článku:
autor:
datum vydání:
12. února 2024


Diskuze k článku „Líska obecná – kamarádka lanýžů, která má první pylová zrnka už v lednu“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!