Naše divoké dědictví – kniha o uvědomění si postavení člověka k přírodě

autor: Lenka Kadlíková
Peter Wohlleben ve své nové knize Naše divoké dědictví přichází s vidinou člověka jako bytosti, která je součástí přírody. Platí pro ni stejné zákonitosti jako pro všechny ostatní druhy. Zamýšlí se nad tím, čím to je, že se člověk ničí své životní prostředí a co je třeba udělat, aby se to napravilo. Jeho myšlenky budou pro někoho velmi překvapivé, pro někoho logické, pro někoho samozřejmost.


Lesník a popularizátor ochrany životního prostředí

Jak možná víte z recenze jeho starší knihy Tajný život stromů, která tu vyšla nedávno, Peter Wohlleben je německý lesník a populizátor ochrany životního prostředí. Nejenže píše knihy, ale vystupuje v televizi, rádiu, pořádá semináře a přednášky. A to i v terénu. V Německu patří mezi přední osobnosti v oboru.

Co je příroda

Celá kniha je o vztahu člověka a prostředí ve kterém žije, a to v minulosti i nyní. Snaží se čtenáře navést na myšlenku, že pojem příroda můžeme brát z různých úhlů pohledu. Příroda jako to nejdivočejší, člověkem nedotřené. Takto si přírodu představuje většina z nás. Abychom mohli současnou neutěšenou situaci zlepšit a adaptovat se na změny, je potřeba přírodu chápat trošku obšírněji. Brát člověka a všechno, co vytvořil, jako součást přírody. Její ochrana by tak měla být ochranou nejen toho divokého, málo dotčeného, ale celého našeho životního prostředí.

Proč je většina lidí tak laxních?

V knize Naše divoké dědictví dost odbočil ze svého hlavního tématu, kterým je les. Vysvětluje původ člověka jako druhu, srovnává ho s ostatními zvířaty. Zamýšlí se nad pojmy jako je lidský rozum a instinkty, které nás ovlivňují mnohem víc než si myslíme.

Dá se mu to věřit?

Kniha naše divoké dědictví je skvěle napsaná kniha, která se dívá na řešení současných krizí úplně jinýma očima. Abychom je totiž mohli řešit, je třeba si uvědomit, kdo vlastně jsme a proč děláme to, co děláme. Možná si v duchu říkáte, jak lesník může fundovaně psát o antropologii, instinktech a dalších úplně cizích oborech. Ano může a dá se mu to věřit. Veškeré informace má autor v knize ocitované, a to ne na konci knihy, ale vždy na stránce pod čarou. Pomocí Google Lens se dají načíst veškeré v knize obsažené odkazy a přečíst si tak podrobnosti k danému tématu, ze kterých autor vychází.

Vydavatel: Kazda
Rok vydání: 2024
Počet stran: 256
ISBN: 978-80-7670-164-9
Autor: Peter Wohlleben, překlad Marie Voslářová
Vazba: Pevná s přebalem

knihu koupíte tu



témata článku:
autor:
datum vydání:
4. dubna 2024


Diskuze k článku „Naše divoké dědictví – kniha o uvědomění si postavení člověka k přírodě“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!