Tesla Cybertruck versus DeLorean - jedinečné srovnání dvou legendárních automobilů a jejich význam pro ekologii

autor: Petr Kadlík
Dvě auta, která mají společného i něco jiného, než jen karoserii z nerezového plechu. Tesla Cybertruck se ještě ani neprodává, naopak DeLorean DMC-12 je už veterán, jehož výroba skončila před víc jak 40 lety. Jaký je význam těchto dvou vozů z hlediska ekologie a jak vypadají vedle sebe?


Setkání dvou stříbrných legend z nerezu

Bylo nebylo, na jedné americké silnici se jednou potkaly dvě automobilové legendy. A protože něco takového se jen tak nestává, tak při této příležitosti jistý BladeBronson pořídil řadu velmi zajímavých fotografií, které tu můžete vidět.

Co ale dělá takové srovnání obřího Cybertrucku a zdánlivě drobného DeLoreanu na stránkách, věnovaných ekologii? Možná to, že pozitivní přístup k přírodě nemusí znamenat nenávist k autům. Navíc oba tyto jedinečné automobily jsou z hlediska ekologie a životního prostředí rozhodně významné.

V dalším textu se vám to pokusím vysvětlit. A nebo jestli nechcete, tak dál nečtěte a jen si prohlédněte fotky a video na konci článku. Něco takového se totiž jen tak nevidí! ;-)


Tesla Cybertruck

O elektrickém pickupu Tesla sní Elon Musk už minimálně od roku 2012. Představení jeho prototypu v roce 2019 rozbouřilo velké emoce, které do současné době neutichly.

Někteří tento obří, téměř 6 metrů dlouhý a více jak 2 metry široký automobil obdivují a nemohou se ho dočkat, jiní pro něj nemají jediné slušné slovo. Na amerických silnicích už s trochou štěstí můžete Cybertruck zahlédnout, ale oficiální prodej začne nejspíš až v roce 2024.

Zda je to ekologický automobil, o tom se může samozřejmě diskutovat. Pokud by skutečně sloužil svému účelu – tedy jako správný pickup převážel například zásoby na farmu a v kabině k tomu zároveň vezl několik několik „pravých kovbojů“, tak bude jeho provoz jistě ekologičtější, než jeho klasická americká alternativa s obřím spalovacím motorem.

Pokud by ale výhradně jen vozil jediného člověka po městě, tak nemůže být o žádné ekologii ani řeč. Navíc by díky svým rozměrům ještě zhoršoval stav na už teď zaplněných silnicích, křižovatkách a parkovištích.

Ale teoreticky, Tesla Cybertruck rozhodně může být ekologický způsob přepravy. Navíc pokud by například na oné farmě byly jeho baterie nabíjeny ze solárních panelů, tak jsou jeho ekologické i ekonomické výhody jasné.

DeLorean DMC-12

Dnes už ikonický DeLorean DMC-12 je podobně jako Cybertruck také splněním snu.

Stojí za ním jistý John Zachary DeLorean, který chtěl vyrobit bezpečný, sportovní a úsporný (dnes bychom řekli ekologický) automobil, který navíc zákazníkům nebude rezivět. DeLorean má proto stejně jako Cybertruck karoserii vyrobenou z nerezového plechu.

Bohužel, John Zachary DeLorean měl k sice skvělou vizi, ale na rozdíl od Elona Muska neměl k dispozici prakticky neomezený zdroj financí. Také mu chyběl zástup věrných fanoušků, jaký má dnes firma Tesla se svými elektromobily.

Proto také projekt „futuristického“ automobilu DeLorean DMC-12 skončil neúspěchem. Začal se prodávat v roce 1981, ale už v roce 1982 byla výroba zastavena a firma zkrachovala. Důvodů pro neúspěch byla řada, počínaje nízkou kvalitou výroby, relativně slabým motorem a konče vysokou cenou. Do cesty tohoto zajímavého auta se postavila i sama příroda, když krutá zima v roce 1982 nečekaně zastavila prodej všech aut.

Výsledkem tedy bylo zajímavé auto, které ale reálně nesplnilo původní plány svého tvůrce a asi by bylo zapomenuto. Všichni ale víme, proč nakonec DeLorean zapomenut není a jeho elegantní siluetu zná každý filmový fanoušek.

Protože když děláte film o cestování do budoucnosti, potřebujete futuristické auto. Takže filmoví tvůrci zakoupili několik DeLoreanů, doplnili je o „proudový kapacitátor“ umožňující cestování v čase a další důležité vybavení – a roce 1985 poprvé ukázali světu absolutní filmový hit „Návrat do budoucnosti“ (anglicky Back to the Future).

Ze zapomenutého a možná i trochu vysmívaného auta se rázem stala v podstatě filmová hvězda a asi jedna z největších filmových automobilových ikon, kterou touží mít každý.

DeLorean a ekologie

A jestli byl DeLorean ekologický? To záleží na to, jaký myslíte. Ten původní – ve srovnání s dnešními auty asi moc ne, ve srovnání s tehdejší běžnou americkou produkcí ano. Ale protože autu přinesl slávu film, tak z tohoto hlediska ekologický a dokonce i „výchovný“ byl. A čím si to zasloužil?

„U všech Skotů!“, jak říkal Dr. Emmett Brown, vždyť tohle auto už v roce 1985 ukázalo milionům diváků na celém světě, že úžasné auto budoucnosti nemusí jezdit na benzín a může se stát jejich vysněným vozem, i když se mu z výfuku neozývá burácení!

Stačilo jen do domácího energetického reaktoru „Mr. Fusion“ dát vhodný odpad a energie pro pohon automobilu bylo hned dostatek.

Mimochodem, tento úžasný vynález ve filmu pocházel z roku 2015 (kdy se odehrává druhý díl), my ho ale bohužel ani v roce 2023 stále nemáme. Ale i tak mají k takovému zdroji energie daleko blíže akumulátory nabíjení solární, větrnou nebo vodní elektrárnou, než ropa, benzín a nafta.

Co říci závěrem o těchto čtyřkolových legendách?

Filmový DeLorean ukázal, že fascinující auto nemusí jezdit na fosilní paliva. Elon Musk se „svými“ Teslami zase přesvědčil svět, že takové auto nemusí být jen na filmovém plátně, ale je už realitou 21. století.

Teď už jen musíme doufat, aby si dnešní elektromobily vzaly příklad i z jiných vlastností DeLoreanu. Umět létat nebo cestovat časem by sice bylo fajn, ale lepší by bylo, kdyby moderní auto měl už opět „jen“ 4 metry a vážily kolem jeden a čtvrt tuny.

V tom dnešní elektromobily hodně zaostávají a jsou naopak ve snaze nabídnout (často jen z marketingových důvodů) co nejdelší dojezd jsou stále větší a těžší. Smutným důkazem toho je ostatně i právě Cybertuck.

PS: Pokud se vám zná nápadnost mezi těmito dvěma vozy nápadná, tak jde jen o náhodu. Inspirací pro design auta Tesla Cybertruck totiž nebyl DeLorean z „Návratu do budoucnosti“, ale vůz Lotus Esprit, který Elona Muska uchvátil ve filmu s Jamesem Bondem „Špion, který mě miloval“.


Zdroje:
Reddit: BladeBronson
Wikipedia: Tesla Cybertruck
Wikipedia: DeLorean DMC-12



témata článku:
autor:
datum vydání:
18. října 2023


Diskuze k článku „Tesla Cybertruck versus DeLorean - jedinečné srovnání dvou legendárních automobilů a jejich význam pro ekologii“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!