Borůvka pravá - lesní léčitelka
V prvé řadě se sluší říct, že celou dobu budeme hovořit o borůvce lesní,
tedy té, která roste v podobě malých keříků převážně v jehličnatých lesích. Ta se sbírá obvykle v období od července do srpna. K dostání je v našich obchodech totiž také borůvka kanadská (chocholičnatá), která má mnohem větší plody, a často také bílou dužinu a nemá léčivé účinky.
Bohužel, borůvku lesní často není možné vypěstovat si na zahrádce, a také alespoň pro chuťové potěšení převládá pěstování borůvky kanadské. Borůvka lesní totiž ke svému růstu často potřebuje symbiózu s lesními stromy a houbami, což jí na zahrádce většinou zajistit nedokážeme. Její sběr bývá časově i manuálně často náročný, a proto komerční prodejci často sahají k nevhodným praktikám jako je sběr pomocí hřebenů, které však výrazně ničí lesní porost a ekosystém. Kdo tedy chce využít borůvky tak, jak se má, a neškodit přitom přírodě, musí nebát se obětovat čas a trochu toho nepohodlí při prodírání se lesním porostem. Odměna v podobě léčivých schopností jej však nemine.
Z lesní borůvky sbíráme listy a plody.
Lístky sbíráme od června do září, ideálně jen starší tmavě zelené bez větviček. Sbírají se před rozkvětem, v té době totiž obsahují nejvíce účinné látky myrtillinu, poté už obsah léčivých látek výrazně klesá. Lístky následně sušíme při teplotě maximálně čtyřicet stupňů, a co nejrychleji spotřebujeme, neboť při delším skladování přichází o své léčivé látky.
Právě vysoký obsah myrtillinu, což je druh rostlinného inzulinu, činí s borůvkových listů ceněný podpůrný prostředek pro léčbu cukrovky.
Snižuje totiž hladinu cukru v krvi, zároveň zvyšuje štěpitelnost a stravitelnost cukrů. Již po několika měsících užívání se u většiny lidí daří stabilizovat hladinu cukru na přijatelných hodnotách, zároveň si nijak neprotiřečí s užívanými léky při léčbě diabetu včetně inzulinu. Borůvkové listí též pomáhá předcházet druhotným diabetickým komplikacím, zejména nemocem očí. Pomáhá proti šerosleposti, regeneruje sítnici a pomáhá předcházet zákalům i dalším onemocněním.
Kromě myrtillinu obsahují lístky také glukokinin, flavonoidy, tanin a třísloviny, díky čemuž jsou vyhledávaným prostředkem při léčbě průjmu a trávicích obtíží.
Mají silné dezinfekční a svíravé účinky, díky čemuž zbavují trávicí trakt nežádoucích mikrobů a staví obtížný průjem. Úlevné jsou také při dětském průjmu a právě u dětí jsou vhodným nedráždivým pomocníkem při nejrůznějších trávicích obtížích.
U větších dětí je možné doporučit žvýkání celých sušených plodů, a to v množství 1 čajové lžičky po hodině nebo častěji. Větší množství však může způsobit zácpu. Při průjmu vždy užíváme plody sušené nebo odvar z nich, čerstvé naopak podporují peristaltiku. U kojenců se borůvky podávají v jemně nadrcené podobě, kdy se prach z plodů zalije horkou vodou a nechá odstát. Následně se podává nejčastěji na lžičku nebo v kojenecké lahvi, dávkování je však třeba upravit dle věku a stavu dítěte. Borůvky pomáhají také při střevních kolikách a katarech trávicího ústrojí. V neposlední řadě pomáhají také při slabosti a potížích močového měchýře a ústrojí.
Plody borůvky si rovněž nezadají v obsahu účinných látek.
Kromě již výše zmíněných obsahují mnoho vitaminů (hlavně skupiny B, dále C, E nebo A), karotenoidy, rostlinná barviva, ovocné cukry, minerály, pektin, rutin nebo lutein. Již díky obsahu látek je patrné, že největším pomocníkem budou především na potíže s očima, při trávicích potížích a uleví i od srdečně-cévních problémů. U cévních potíží je oceňován především jejich efekt na prevenci mozkové mrtvice a srdečního infarktu. Snižují také vysoký krevní tlak a cholesterol v krvi.
Borůvky toho však umí mnohem víc.
Díky vysokému obsahu vitaminů podporují náš imunitní systém a jsou přirozeným antioxidantem. Chrání sliznice a ulevují tak při rýmě, nachlazení, chřipce i respiračních onemocněních. Úlevné dokážou být i při angíně.
Borůvky jsou také ceněné v kosmetice,
zejména čerstvá šťáva z nich. Ulevuje totiž od kožních ekzémů a při lupénce. V přírodě může být dokonce první pomocí při bodnutí hmyzem, podobně jako například jitrocel. Šťáva také pomáhá při aftách a různých zánětech v dutině ústní.
Na borůvky by také měly myslet i lidé pokročilejšího věku.
Nejenže pomáhají při cukrovce a očních potížích, jak již bylo zmíněno, ale chrání také před stařeckou demencí a podporují dobré paměťové vlastnosti. Mají protistresové a uklidňující účinky, podporují fungování mozku a brání poškozování DNA. Zpomalují průběh stárnutí a brání rozvoji oxidačního stresu. A v neposlední řadě chrání před rakovinným bujením a poškozením buněk vlivem stárnutí organismu. V oboru neurologie jsou pak ceněným prostředkem při odvykacích kúrách, neboť pomáhá tlumit abstinenční příznaky a celkově uklidňuje při abstinenčním syndromu.
Na závěr si ukážeme, jak si můžeme z borůvek připravit léčebné prostředky.
Pokud se rozhodneme dělat čaj z listů, obvykle postačí množství dvě lžíce čerstvě řezaných listů na 250 ml vody. Obvykle se zalijí horkou vodou a nechají 10-15 minut odstát. V případě odvaru však dáváme listy nejdříve do studené vody, přivedeme k varu a následně povaříme asi pět minut, poté odstavíme a necháme ještě pět minut louhovat, teprve poté slijeme. Obvykle se užívá 1-3 šálky denně dle potřeby, poslední však nejpozději v 17 hodin večer, abychom nepřetěžovali ledviny během noci. V případě výroby odvaru pro děti používáme sušené plody, a to v množství dvě lžičky na 250 ml vody. Dětem podáváme obvykle 2 šálky denně, vhodné je plody před uvařením ještě nechat přes noc macerovat ve studené vodě, pokud odvar nepotřebujeme hned, získá tak větší sílu.
Užijte si vše, co borůvka přináší, ať už je to léčivý účinek nebo letní osvěžení. Pro další informace můžete mrknout i na náš starší článek o borůvkách.
Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2025. Praha. ISSN 1804-3135
HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0
THOMAS, Alena, 2018. Děláme si to doma sami 3: herbář receptů pro domácí lékárnu, kosmetický salón i špajz. V Brně: Jota. Populárně naučná. ISBN 978-80-7565-341-3.
Yao Y, Vieira A. Protective activities of Vaccinium antioxidants with potential relevance to mitochonrial dysfunction and neurotoxicity. Neurotoxicology. 2007; 28: 93–100.
Canter PH, Ernst E. Anthocyanosides of Vaccinium myrtillus (bilberry) for night vision. Sur. Ophthalmol. 2004; 49: 38–50
autor:
Diskuze k článku „Borůvka pravá - lesní léčitelka“




