Fotografování rostlin – jak na ostrost

autor: Michael Fokt
Různobarevné květy, sluncem prozářené listy a roztodivné plody – prostě nádhera jako vyšitá. Je opravdu škoda nevzít do rukou fotoaparát nebo mobil a nepřetavit to všechno v pěkné snímky. Tady máte pár tipů, jak to udělat trochu netradičně.

Různobarevné květy, sluncem prozářené listy a roztodivné plody – prostě nádhera jako vyšitá. Je opravdu škoda nevzít do rukou fotoaparát nebo mobil a nepřetavit to všechno v pěkné snímky. Tady máte pár tipů, jak to udělat trochu netradičně.

Kvete celá síť

Při fotografování rostlin má člověk o něco snazší výchozí pozici, než když se snaží o krásné snímky živočichů. Rostlina nemůže vzít kořínky na ramena a utéct, takže v drtivé většině případů ve svém okolí nějaké ty zajímavé objekty najdete a můžete se dát do díla. Háček je v tom, že hodně objektů znamená také hodně objektivů a tedy záplavu „rozkvetlých“ fotek na internetu i jinde. Jak to tedy udělat, aby byly zrovna ty vaše trochu jiné?

Rostlina není nádraží

To, že je rostlina pevně ukotvená v zemi, zdaleka neznamená, že je nehybná. Třeba za větrného počasí se může pohybovat až hanba. Pokud tedy zrovna nechceme, aby její stonky, listy a květy vytvářely na snímku abstraktní „šmouhy“, musíme jejich pohyb takzvaně zmrazit. To se dělá tak, že si na fotoaparátu nastavíte krátkou expoziční dobu. Pokud zrovna nefotíte během orkánu, měla by vám postačit hodnota 1/250 sekundy nebo o něco kratší. Závisí to na tom, jak moc se rostlina ve větru kymácí. Čím rychleji, tím kratší čas volte.


Ženu ani květinou

Při fotografování půvabné modelky v exteriéru je většinou cílem, aby jí z hlavy nevyrůstaly ošklivé předměty v pozadí, jako jsou větve stromů, sloupy a podobně. Při snímání rostlin je to podobné. Také většinou nechceme, aby nám pohled na vyhlédnutou chrpu nebo kopretinu rušily ostatní rostliny v okolí či cizorodé předměty v pozadí. Portrétní i rostlinná fotografie na to používá stejný nástroj – hloubku ostrosti. Je to rozmezí vzdáleností, ve kterém když se předmět nachází, bude na fotografii zaostřený.

Mnohem lepší je představit si to jako akvárium s předním a zadním sklem. Všechno, co se nám vejde mezi skla, bude ostré. Cokoli, co bude před předním sklem či za tím zadním, bude rozostřené, a čím to bude od skla dále, tím neostřejší to bude. Na rozdíl od skutečného akvária však můžeme skla toho myšleného, které vymezuje hloubku ostrosti, dávat blízko k sobě nebo naopak daleko, aby se nám toho do „akvária“ vešlo co nejvíce.

V našem případě se nám hodí první možnost, aby byla zaostřená pouze naše rostlina. Docílíme toho jednoduše – zvolíme režim priority clony a nastavíme nízké clonové číslo (u většiny objektivů bude jeho hodnota někde mezi 4,5 a 2,8). Znamená to, že clona v objektivu zůstane otevřená. Při jejím zavírání by se hloubka ostrosti zvětšovala, a právě práce s clonou je nejčastějším způsobem, jak fotografové hloubku ostrosti ovlivňují.

Věděli jste, že na fotografování rostlin je sezóna celoročně? Stačí zajít do skleníků botanických zahrad, kde na vás čeká rozkvetlá krása. Rád vám při vašich fotografických začátcích pomohu. Vděčnými modelkami jsou například orchideje.



témata článku:
autor:
datum vydání:
15. září 2023


Diskuze k článku „Fotografování rostlin – jak na ostrost“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!