Outdoor 4 - Impregnace vybavení na ven

autor: Lenka Kadlíková
Impregnace neodmyslitelně patří k údržbě všech venkovních materiálů. Pokud máte rodinný domek určitě víte, že i plot či jiné, například dřevěné, zařízení zahrady se musí impregnovat speciálními přípravky. Jinak by hned za pár let neztrouchnivěly a my museli kupovat nové. Proto Vám nabízíme pár užitečných tipů pro impregnaci turistického vybavení.

Co to vlastně impregnace je? Jedná se o nanesení speciální chemické sloučeniny, která má za úkol zabránit průniku vody do materiálu, na kterém je aplikována. Jak toho docílí? Tato sloučenina dokáže sloučit několik menších kapek v jednu velkou a ta pak velmi snadno klouže z materiálu dolů přitahována zemskou gravitací. (na obrázku vlevo vidíte naimpregnovanou tkaninu s kapkou vody, která zůstává na povrchu a vpravo vidíte, jak se kapka vpila do tkaniny ošetřené impregnací).

Díky tomu, že tato látka dokáže shlukovat více kapek dohromady a tvoří z nich tak větší celky, velmi odlehčuje voděodolným membránám používaným v botách, kalhotách či bundách. Jak jsme si již řekli v minulých dílech, membrány dokáží propustit malinké molekuly vzduchu a potu ven od těla, ale velké kapky vody zvenčí dovnitř nepustí. Čím jsou kapky větší tím je větší naděje, že neprojdou membránou. Je tedy dobré, abychom i membránové bundy impregnovali. Asi si říkáte, proč? Vždyť membrána sama o sobě zaručuje nepromokavost. Do jisté míry je to pravda. Proč však neprododloužit její životnost správnou údržbou a impregnací i o několik let?

Impregnace se prodávají buď v tekuté nebo sprejové formě. Tekutou impregnaci lze použít na právě vyčištěný či vypraný materiál, který je ještě mokrý. Věci které chceme impregnovat pomoříme do předem připravené nádoby s roztokem impregnace a vody (v poměru dle návodu na obalu impregnace). Tento způsob impregnace má jednu velkou výhodu. Máte jistotu, že se impregnace dostane úplně všude. Sprejové impregnace jsou zase praktičtější, protože ji můžete použít kdykoli a kdekoli. Pozor ale na to, abyste měli obuv oblečení či jiné vybavení, které chcete někde při putování impregnovat dostatečně čisté. Mohlo by se totiž stát, že špína zamezí přístupu impregnace do materiálu a tím pádem ztratí její použití smysl. Nemluvě o tom, že špína zamezuje i prodyšnosti materiálu. To jsme si již ale řekli minule.

Textilní materiály

Pokud při nějakém deštíčku zjistíte, že Vám kapky nedělají na bundě ty krásné perličky jako dřív, ale voda se vsakuje do materiálu, je nejvyšší čas obnovit impregnaci. Ve specializovaných obchodech se sportovní vybavením narazíte na velkou škálu výrobků. Od těch univerzálních impregnací určených jak na textil tak kůži až po ty kvalitnější, přímo určené pro nějaký druh tkaniny či kůže. Vyrábějí se speciální impregnace na membránové nylonové bundy, fleece, bavlněné maskáčové oblečení, neoprén a další. Stačí říct či ukázat prodejci na jaký materiál impregnaci potřebujete a on Vám jistě ochotně poradí.

Pokud víte, že se na dešti nebudete tak často vyskytovat a nechcete do přípravku investovat moc peněz, postačí Vám univerzální. Pozor ale na použití u kožených bot. Většina univerzálních impregnací kůži vysušuje. Je třeba ji po té ošetřit krémem, jedná-li se o lesklou kůži, nebo změkčovačem na kůži. Univerzální impregnace jsou také vhodné pro kombinaci textil kůže, často používané právě na boty. I na tento druh obuvi jsou ale i speciální přípravky.

Kůže

Hladkou lesklou kůži je nutné po vyčištění naimpregnovat minimálně třemi vrstvami impregnace. Střídavě vždy jednu vrstvu na jednu a pak na druhou botu. Jednotlivé vrstvy nenecháme zaschnout, pouze vsáknout. Impregnaci ukončíme ve chvíli, kdy se látka již nevsakuje, ale stéká po materiálu. Kůži necháme do druhého dne vyschnout. U hladkého typu kůže může následovat ochranný krém, který botu zvláční a zabrání tak jejímu popraskání.

Krém se však nehodí pro další typ kůže a tím je nubuk nebo semiš (drsná kůže). Tu nejprve šetrně za téměř suchého stavu vydrhněte jemným kartáčkem a potom použijte impregnaci vhodnou pro tento druh kůže, nebo univerzální impregnaci. Pozor! Některé mohou světlou kůži o několik odstínů ztmavit.

Jestliže obuv nastříkáte lehce jednou nebo dvakrát, impregnace nepronikne do hloubky. Zasáhli jste tím jen horní vrstvu a uzavřeli jste tak kůži vniknutí látky do spodních vrstev materiálu i při pozdější impregnaci. A boty Vám rychleji promoknou.

Určitě se Vám už stalo, že jste si koupili krásné bílé tenisky a během několika málo dní nošení se Vám z nich staly nevzhledné zažloutlé boty, které nešly ničím vyčistit. Čím to je? Špína, která se na botu dostane se 'zažere' dovnitř a tím pádem už ji ničím nedostaneme ven. Právě proti tomuto 'zažrání' špíny je dobrá impregnace hned než je vezmete prvně na nohy. Přes vrstvu této látky se totiž špína nedostane a mnohem lépe se tak odstraňuje. Opět je lépe vybrat si impregnaci určenou na materiál, ze kterého je bota vyrobena. Každý dobrý prodejce Vám ji hned k botám nabídne.

Mapy

Možná Vás to ani nenapadlo. Impregnovat mapu? Na co? Impregnace dodá Vaší mapě mimo vodunepropustných vlastností i vyšší odolnost a trvanlivost za vlhkého a mokrého počasí . Určitě se Vám už stalo. Jako mě, že Vám mapa úplně provlhla a rozpil se text na ní. Takovou mapu můžete hned zahodit. Tu už nic nezachrání. Právě takovéto likvidaci papírových map Vám impregnace zabrání. V tomto případě bych zvlášť apelovala na šetřílky. Kupte si speciální přípravek alespoň na mapy. Jinak se Vám totiž může snadno stát, že Vám právě Vaše univerzální impregnace mapu rozmáčí.

Pokud použijete kvalitní přípravek přímo pro konkrétní druh materiálu, uděláte dobře. Je to to nejlepší, co můžete pro své vybavení udělat. Zajisté se Vám odvděčí delší životností a poskytne Vám komfort, který od něj očekáváte.

Zdroje

Obrázek použit z letáku Collonil Waterstop.



témata článku:
autor:
datum vydání:
5. dubna 2004


Diskuze k článku „Outdoor 4 - Impregnace vybavení na ven“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!