Chceme radši jablko s chemií nebo s červem?

autor: Martin Singr
Noviny prostě chrlí obsah. Je to jejich úkol. A tak si v pondělí přečteme, že biopotraviny jsou zdravé, v pátek že bio je zdraví škodlivé a další týden v úterý, že je to vlastně všechno úplně jinak. Člověk je z toho pořádně zmatený a neví, co si má myslet.

Fakt je, že člověk vyznávající bio se dnes dokáže již celkem slušně najíst. K snídani si může dát biovejce, k svačině biochléb s kančím biolovečákem a k obědu si naservíruje biolívanečky z cizrny s bioládou (bio-marmeládou). Odpoledne si může dát biojablko a k večeři kančí bioguláš. Co si přát více?

Samozřejmě, třeba mléčné výrobky v kvalitě bio mají opodstatnění a nejsou o moc dražší než konvenční potraviny. Je to o způsobu chovu kraviček i zacházení s mlékem. Spousta lidí si těch pár korun ráda připlatí. Podobně u zeleniny, česká zelenina v bio kvalitě má svoji logiku.

Nebo maso – zemědělci pyšnící se značkou bio se zvířaty zacházejí šetrněji a na kvalitě masa je to znát. Trochu složitější je otázka, jak je to s vejci – existuje několik studií, která tvrdí, že biovejce jsou kvalitnější a několik studií, která tvrdí, že jsou kvalitnější ty obyčejná vajíčka. A vyšlo i pár článků o tom, že je to vlastně všechno stejné – podobné jako vejce vejci. A pak se v tom má člověk vyznat!

Něco jiného ale jsou bio banány nebo bio citróny. Uznejte, je opravdu ekologicky šetrné ovoce, které se k nám dováží přes půl světa? Asi těžko.

A co třeba takový biomed? Že by včelař choval včely v končinách, kam se chemie nikdy nedostala nebo jim vysvětlil, že některé rostliny jsou práškované a od těch ať se drží dál? Možná. Alespoň existuje alternativa k „směsi medů evropského i neevropského původu“, nebo jak se to píše na medy z Číny. Zde bych s dovolením volil „zlatou střední cestu“, tedy med od souseda včelaře.

Hlavní překážkou pro zákazníky u biopotravin je cena, která je dvakrát vyšší. Je alarmující, že největší rozdíl mezi konvenčními potravinami a těmi v bio kvalitě je u cukrovinek, čokolád a podobného sortimentu. Znamená to jediné – sušenky a jim podobné zboží za pár korun nevidělo kvalitní suroviny ani z rychlíku. Ale Češi vidí nízkou cenu a už to hází do košíku, složení neřeší.

A že je dražší i zelenina? To dá rozum. Zemědělci sice ušetří za chemii, ale selským rozumem se dá přijít na to, že kdyby používání chemie bylo prodělečné, nikdo by jí nepoužíval. Bio zemědělství dokazuje, že se dá pěstovat i bez ní.

Bez chemie je ovoce a zelenina menší, roste delší dobu, nemá tak krásnou barvu a zkrátka se nebude tak dobře prodávat. Je jen na nás, jestli dáme přednost krásně červenému jablku plnému chemie, nebo jablku – pravda – trochu nevýrazné barvy a třeba i s červem.




autor:
Martin Singr
email: singr.m@seznam.cz

datum vydání:
1. března 2012


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2022 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.