Chceme radši jablko s chemií nebo s červem?

autor: Martin Singr
Noviny prostě chrlí obsah. Je to jejich úkol. A tak si v pondělí přečteme, že biopotraviny jsou zdravé, v pátek že bio je zdraví škodlivé a další týden v úterý, že je to vlastně všechno úplně jinak. Člověk je z toho pořádně zmatený a neví, co si má myslet.

Fakt je, že člověk vyznávající bio se dnes dokáže již celkem slušně najíst. K snídani si může dát biovejce, k svačině biochléb s kančím biolovečákem a k obědu si naservíruje biolívanečky z cizrny s bioládou (bio-marmeládou). Odpoledne si může dát biojablko a k večeři kančí bioguláš. Co si přát více?

Samozřejmě, třeba mléčné výrobky v kvalitě bio mají opodstatnění a nejsou o moc dražší než konvenční potraviny. Je to o způsobu chovu kraviček i zacházení s mlékem. Spousta lidí si těch pár korun ráda připlatí. Podobně u zeleniny, česká zelenina v bio kvalitě má svoji logiku.

Nebo maso – zemědělci pyšnící se značkou bio se zvířaty zacházejí šetrněji a na kvalitě masa je to znát. Trochu složitější je otázka, jak je to s vejci – existuje několik studií, která tvrdí, že biovejce jsou kvalitnější a několik studií, která tvrdí, že jsou kvalitnější ty obyčejná vajíčka. A vyšlo i pár článků o tom, že je to vlastně všechno stejné – podobné jako vejce vejci. A pak se v tom má člověk vyznat!

Něco jiného ale jsou bio banány nebo bio citróny. Uznejte, je opravdu ekologicky šetrné ovoce, které se k nám dováží přes půl světa? Asi těžko.

A co třeba takový biomed? Že by včelař choval včely v končinách, kam se chemie nikdy nedostala nebo jim vysvětlil, že některé rostliny jsou práškované a od těch ať se drží dál? Možná. Alespoň existuje alternativa k „směsi medů evropského i neevropského původu“, nebo jak se to píše na medy z Číny. Zde bych s dovolením volil „zlatou střední cestu“, tedy med od souseda včelaře.

Hlavní překážkou pro zákazníky u biopotravin je cena, která je dvakrát vyšší. Je alarmující, že největší rozdíl mezi konvenčními potravinami a těmi v bio kvalitě je u cukrovinek, čokolád a podobného sortimentu. Znamená to jediné – sušenky a jim podobné zboží za pár korun nevidělo kvalitní suroviny ani z rychlíku. Ale Češi vidí nízkou cenu a už to hází do košíku, složení neřeší.

A že je dražší i zelenina? To dá rozum. Zemědělci sice ušetří za chemii, ale selským rozumem se dá přijít na to, že kdyby používání chemie bylo prodělečné, nikdo by jí nepoužíval. Bio zemědělství dokazuje, že se dá pěstovat i bez ní.

Bez chemie je ovoce a zelenina menší, roste delší dobu, nemá tak krásnou barvu a zkrátka se nebude tak dobře prodávat. Je jen na nás, jestli dáme přednost krásně červenému jablku plnému chemie, nebo jablku – pravda – trochu nevýrazné barvy a třeba i s červem.



autor:
datum vydání:
1. března 2012


Diskuze k článku „Chceme radši jablko s chemií nebo s červem?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!