Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   Obchod.Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Černý X Zelený čaj

autor: Jan Holub
Pití černého čaje je u nás běžnou činností již řadu let. Poslední dobou se však stává stále více a více populární i čaj zelený. A jaké jsou tedy vlastně rozdíly mezi těmito dvěma čaji, popř. proč si vybrat právě ten a ne druhý. O tom se dočtete v dnešním článku.

Pravdou je, že jak černý, tak i zelený čaj pocházejí ze stejného čajového keře, kterým je čajovník čínský. V základu se tedy jedná o totožný produkt, ovšem hlavní rozdíl nastává ve způsobu zpracování. Černý čaj totiž na rozdíl od toho zeleného, prochází tzv. fermentací, což je jednoduše řečeno proces oxidace. Právě díky ní, získávají čajové lístky tmavou barvu, ale bohužel zároveň přicházejí o zdraví prospěšné látky, jako jsou například polyfenoly, které obsahují čerstvě natrhané listy.

Co je vlastně fermentace (oxidace)?

Fermentace souvisí se zpracováváním čajových lístků. Znamená oxidaci a je ve své podstatě jednoduchá. Čaj leží hodinu až dvě rozložen v tenkých vrstvách při určité vlhkosti a teplotě kolem 28°C, kdy je nejúčinnější oxidace enzymů. V průběhu se mění vlastnosti čaje díky probíhajícím chemickým reakcím (výrazná barva a vůně). Na změnách během fermentace závisí následná barva, síla a jasnost čaje. Fermentace se ukončí v sušárně vystavením lístků horkému vzduchu. Barva zelená se mění v černou.

Obecně by se tedy dalo říci, že zelený čaj je zdraví prospěšnější, a to nejen kvůli tomu, že díky absenci fermentace nepřijde o řadu zdraví prospěšných látek, ale zejména také proto, že černý čaj dehydratuje – zelený nikoliv. V případě, že si tedy s oblibou pochutnáváte na černém čaji, není na škodu prokládat ho během dne sklenicí vody. Přesto má však samozřejmě i černý čaj svá positiva, a to nejen v příjemné chuti.

Proč černý čaj?

Černý čaj má dlouhou tradici, jelikož byl v rámci Evropy jediný nejrozšířenější. Zelený čaj se nedovážel, jelikož by díky dlouhým cestám přišel o své aroma, a tak byl znehodnocen. Zajímavostí je, že v Číně je nazýván čajem červeným. Díky již zmíněné fermentaci, má černý čaj vyšší obsah kofeinu a působí proto zejména povzbudivě. Dále najde užití v uklidnění žaludku, a to díky trpkosti – zásadotvornosti, která neutralizuje žaludeční šťávy. Ovšem pozor – pokud čaj osladíte cukrem, v tu ránu se stává kyselinotvorným. Krom toho působí stejně, jako jeho ‚kolegové‘ jako antioxidant. Navrch můžeme připsat snížení cholesterolu a také redukci hladiny glukózy v krvi, právě proto je vhodný také pro diabetiky.

Proč zelený čaj?

Zelenému čaji je připisována celá řada léčivých účinků a někdy tak bývá nadneseně nazýván ‚elixírem života‘. Nejen proto se ve východní medicíně používá již po staletí. Blahodárné účinky na srdce i mozek resp. fyzickou i duševní stránku jsou dnes již prokázané. Zelený čaj zvyšuje dobrou náladu a dodává energii. Zelený čaj obsahuje celou řadu vitamínů, minerálních látek, aminokyselin, ale nejdůležitější obsaženou látkou je catechin. Právě catechin společně s vitamínem C jsou totiž 2 nejsilnější antioxidanty, které zelený čaj obsahuje. Zároveň je účinným lékem proti většině virových, ale i infekčních onemocnění. Má totiž vysoké antibakteriální a dezinfekční účinky. Jeho pravidelné pití se tak projeví na vaší obranyschopnosti a silnějšímu imunitnímu systému. Zelený čaj obsahuje mimo jiné také kofein. Jelikož je však kofein vázán na tzv. třísloviny – uvolňuje se v těle postupně. Což je značný rozdíl oproti kávě, kde je účinek krátkodobější, ale silnější (větší zátěž na srdce atd.) Zelený čaj je zkrátka blahodárný pro celé tělo i mysl.

Závěr

Jak se můžete sami přesvědčit, zelený čaj je přeci jen o něco hodnotnější, což ovšem neznamená, že černý čaj je špatný či škodlivý. My doporučujeme pít oba, dle nálady a chuti. Nezapomínejme však, že černý a zelený čaj nejsou jedinou možnou volbou. Existuje také čaj bílý, který skvěle pálí tuky a je tak vhodný při shazování tělesné váhy. A samozřejmě nemůžeme opomenout čaje bylinné.





autor:
Jan Holub

datum vydání:
11. června 2013


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.





Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2021 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.