Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   Obchod.Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Zpráva o růstu hub: Letní sezóna 2016

autor: redakce Příroda.cz
Předchozí rok (2015) byl houbařsky mimořádně slabý a je otázkou, zda se loňské velmi horké a suché léto neprojeví i na letošní houbařské úrodě. Pravděpodobně ano, doufejme však pouze lokálně, v nejvíce zasažených oblastech.

Letní houbařská sezóna začíná obvykle v polovině května, přestože ojedinělé nálezy hřibovitých hub (nejčastěji poměrně vzácný hřib borový) jsou hlášeny již z konce dubna. V polovině května lze již nalézt plodnice běžných mykorhizních druhů – hřibů, muchomůrek nebo holubinek – a druhová pestrost při příznivé vlhkosti týden od týdne roste.

Mezi časné druhy hřibovitých hub patří především hřib kovář. Prakticky každý rok jej na lokalitě v blízkosti Prahy nacházím již v polovině května nebo dříve, a přestože se zde ve správnou chvíli objevil také v předchozím suchém roce, letos měli kováři zpoždění. Do poloviny června se sice několik jednotlivých plodnic našlo, jejich počet i velikost však vzhledem k příznivému počasí zůstaly daleko za očekáváním. Tato lokalita byla loňským suchem zasažena zvlášť tragicky – od poloviny července 2015 až do zimy jsem zde nenašel jedinou hřibovitou houbu nebo holubinku.

Co pozoruji u kovářů, naštěstí – zdá se - neplatí pro ostatní letní druhy. V první polovině června jsem zaznamenal bohatý růst holubinky doupňákové, což je dobrá jedlá a vydatná holubinka s průměrem klobouku nezřídka přesahujícím 100 mm. Po ní následovaly další, mezi nimi i kulinářsky výtečné holubinky mandlová či namodralá nebo méně známá holubinka Romellova. Zdokumentován je také letošní bohatý výskyt holubinky habrové, uvedené v Červeném seznamu hub ČR v kategorii téměř ohrožený druh. Holubinka habrová vyroste jen za příznivých podmínek, ne každoročně.

Daří se i muchomůrkám

I v lesích postižených loňským suchem nacházíme hojně hřib žlutomasý (babka), místy lze narazit také na hřib dubový. Z dalších jedlých hub nesmíme zapomenout na muchomůrku růžovku, rostou však i další druhy muchomůrek, slabě jedovatá muchomůrka slámožlutá nebo jedlá, avšak kulinářsky nepříliš kvalitní, muchomůrka šedivka. Při sběru muchomůrek dejte pozor na záměnu s jedovatou muchomůrkou tygrovanou.

Mezi drobotinou se také vyskytují kuchyňsky zajímavé druhy hub. Vzpomeňme alespoň špičku obecnou a opeňku měnlivou. Obě za příznivých podmínek rostou již od jara, kdy je jiných hub ještě nedostatek.

Během víkendu, který uzavřel druhou červnovou dekádu, jsem na Karlovarsku zkusil houbařit i ve smrkových lesích vyšších poloh, kolem 600 m. n. m. Také zde se houbařská sezóna již rozbíhala. Dominantním druhem byla muchomůrka růžovka, z dalších jedlých hub jmenujme hřib hnědý, hřib kovář, křemenáč smrkový a pod břízami křemenáč březový. Objevovaly se první lišky.

Letní houbaření obvykle vrcholí v první polovině července, letos však tento čas poznamenalo sucho, které obvykle přichází až v srpnu. Pro teplé sušší počasí je typický výskyt hřibu žlučníku nebo čechratky černohuňaté, nic pro labužníky. V listnatých lesích, kde se drželo více vlhkosti, se ve velkém množství objevila holubinka smrdutá. Kolemjdoucímu houbaři jsem vysvětloval, že se opravdu nemusí obávat o osud rodinky, kterou chvíli přede mnou potkal s plným košíkem těchto holubinek a která se těšila na smaženici. Mladé plodnice holubinky smrduté totiž mají tvar a zbarvení téměř jako mladé hříbky. Nejsou jedovaté, pro palčivost a žlukle olejovou chuť jsou však prakticky nepoživatelné.

Na závěr dobré zprávy

Koncem července se opět objevily četné přeháňky a bouřky, které alespoň lokálně přinesly dostatek potřebné vláhy. Během prvního srpnového týdne již místy rostou houby jako o život, jinde růst začínají, podle toho, kam a kdy se trefily intenzivní srážky. Teploty jsou o něco nižší než v červenci, snižuje se odpar vody z lesů a pokud počasí vydrží, můžeme se bohatší úrody hub dočkat plošně téměř na celém území České republiky. Po loňském výpadku si doufejme do sytosti užijeme houby jak v lese, tak v kuchyni.

Mgr. Karel Tejkal (člen výboru České mykologické společnosti)





autor:
redakce Příroda.cz
email: info@priroda.cz

datum vydání:
11. srpna 2016


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2022 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.